clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ ДВЕ ВЛАДЕ Најважнији српски интерес је очување мира

08.06.2024. 13:29 13:40
Пише:
Фото: Screenshot/RTS

Председник Србије Александар Вучић, говорећи на седници влада Републике Србије и Републике Српске, рекао је да се пре десенију договорио са Милорадом Додиком да однос Србије и Српске, без обзира на то хоће ли некад имати различита виђења,  никада не сме да трпи због тога и да у Србији не сме да се чује лоша реч о Српској о брнуто и да тај договор никада нису прекршили.

„Најважнији српски интерес је очување мира. Нападани смо, прогањани, губили животе... Мислим да је време да чувајући мир градимо будућност за наш народ, да нисмо били део тих ратова било би нас више него Холанђана. Сматрам да је мир наш кључни интерес. Говорили смо и о дијалогу као суштинском начину решавања проблема између нас и Албанаца, не постоји друго решење, већ поштовање споразума, формирању СЗО и свему другом“ казао је Вучић.

Он је додао да су у самој декларацији „пажљиво биране речи“, те да је Србија уважила одређене захтеве РС „јер сматрамо да је то саборност, наша обавеза“.

„Не можемо ми да будемо ти који ћемо увек људима из РС да кажемо да боље разумемо њихове проблеме него они сами. Они који су тражили да се декларација не донесе, не брините, био сам чврст. Српски национални интерес је нешто о чему смо говорили исто, а то је и економија. Ми смо то назвали EXPO 27, напредак економски сваког нашег човека и Србије и Српске је од виталног интереса за све нас и то је оно што нам даје снагу”.

Вучић је рекао да је Србија била изложена и под притисцима по питању чланства Косова у СЕ. „Доношење резолуције о Сребреници за коју не кријемо да је била поприште или место дешавања језивих ствари, и то на најснажнији начин осуђујемо, на једно питање никад нисмо могли да добијемо одговор. Ако је 2015. донета генерална резолуција о геноциду у свим длеовима света, због чега је морала да се доноси специфична годинама касније. Је ли та разолуција донела помирење, не, донела је радост једнима, а бес и гнев на другој ствари. Долазимо до кључног трећег питања што сте онда доносили ту резолуцију. Управо због тога да би се ми сукобљавали па да долазе миротворци из Европе“, навео је председник Србије.

Он је дода да Србија мора да будемо отворена за разговор са свима, да сарађује са партнерима на Западу допало се то некима или не, јер сутра ће сви да траже плате, место у модерном свету... те да у самој декларацији постоји тачка која говори о очувању пријатељства, „оних којих се нисмо стидели и никада нећемо“.

„Увек ћемо бити спремни на разговоре који ће да воде миру и побољшању односа. Моја молба Додику и свима је, у декларацији се позивамо на Дејтонски споразум, јасно знамо да смо потписали Дејтонски споразум, као неко ко би морао да буде гарант спровођењу. У Хрватској имате 20.000 Хрвата православне вере. Забрањују председнику Србије да посети Јасеновац. Замислите да не можете да посетите, да то буде затворено место, и ћуте сви. Због тога ћемо да градимо и да завршимо што је могуће пре и брже и Доњу градину и Београд. Биће уз Саву, Сава нам је лешеве доносила, да сви виде какво је страдање српског народа било“, поручио је Вучић.

Констатовао је да Милорад Додик добро чита расположење народа у Републици Српској.

„Моја молба вама, Србија је ту и нигде неће отићи, уз Српску је. Нећу да вам улазим у то, ви доносите одлуке, само вас молим да милион пута размислите колико нам је свима потребан мир. Немојте да бринете, знам све оне који се заклињ у кафани, нагледао сам се и оних који су ми држали придике о српству, а кад сам унео заставу пришли су ми и рекли да је то забрањено. Знају ови и са КиМ, да кад год је мука зови Вучића. Србија никада неће оставити Српску на цедилу, покушајте у миру са свим другима да решавате проблеме. Срећан сам што сада уплаћујемо нових 10 милиона евра за ауто-пут о Бијељине до Сремске раче. Увек смо имали саборовање, за једну ствар немојте да бринете никада, Србија ће бити уз свој народ ма колико тешко било. Ово у УН је било тешко и компликовано, али одлучили смо да се боримо. Молим вас да се боримо и изборимо за мир, напредак наше економије, а за јединство нашег народа изборили смо се данас и не дајмо да нам га ико икада сруши“, закључио је Александар Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар
(УЖИВО) СВЕСРПСКИ САБОР Усвојена декларација о заједничкој будућности српског народа, Вучић: „Да све неслоге остану иза нас”, Вучевић: „Да заједнички радимо на очувању идентитета”

(УЖИВО) СВЕСРПСКИ САБОР Усвојена декларација о заједничкој будућности српског народа, Вучић: „Да све неслоге остану иза нас”, Вучевић: „Да заједнички радимо на очувању идентитета”

08.06.2024. 09:52 16:54