ОВИ ЗАЧИНИ МАГИЧНО ЧИСТЕ ПЛУЋА ПУШАЧА Додајте их одмах у своју исхрану!
Недавна истраживања показују да одређена храна и пића могу помоћи телу у елиминацији штетних материја. Ево три популарна зачина која би сваки пушач требало да уврсти у свој јеловник како би очистио своја плућа.
Бели лук је познат по својим лековитим и антибактеријским својствима. Често га називају природним антибиотиком и средством за чишћење дисајних путева. Бели лук садржи алицин, који уништава инфекције дисајних путева, а бројне студије показале су да је ефикасан у чишћењу плућа код пушача и бивших пушача. Осим што даје ароматичан укус многим јелима, најделотворнији је када се једе сиров. Међутим, особе с проблемима са желуцем и пробавним системом треба да избегавају веће количине белог лука.
Ђумбир, познат по својим лековитим својствима, такође је ефикасан у борби против бактерија и вируса. Овај корен јача имунитет, побољшава пробаву, смањује надутост, ублажава упале и помаже уклањању токсина из плућа и тела, због чега се препоручује бившим пушачима. Најчешће се користи за припрему чајева или здравих напитака, али може бити и додатак сланим и слатким јелима. Ђумбир се не препоручује да се конзумира више од комадића величине око два центиметра дневно. Најбоље је консултовати се с лекаром или нутриционистом око препоручене количине.
У своју исхрану укључите и куркуму - свежу или у праху. Нека истраживања сугеришу да куркума помаже у чишћењу плућа од штетних материја као последица пушења или живота у загађеном окружењу. Такође, спречава болести дисајног система. Куркума се традиционално користи за кари и друга индијска јела, припрему златног млека и разне здраве сокове. Да бисте уживали у противупалним благодатима куркуме, помешајте је са мало црног бибера.
Ови зачини могу значајно допринети вашем здрављу, па их обавезно додајте у свој јеловник.