clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНТЕРВЈУ - АЛЕКСАНДАР КОВАЧЕВИЋ, ВЕЛЕМАЈСТОР: Нови Сад има много талената

06.06.2024. 08:00 15:45
Пише:
Фото: Приватна архива

Недавно завршени Куп Светозара Глигорића је обрадовао љубитеље древне игре у Војводини.

Млада екипа Новосадског шаховског клуба, предвођена једним од најбољих шахиста наше земље велемајстором Александром Ковачевићем (50), је изненадила шаховску јавност и донела трофеј у Нови Сад.

Оно што је посебно интересантно је да је велемајстор Ковачевић тренер остатка екипе (ФМ Дејан Оморјан, Милан Гагић и Лав Пајчин). Са бившим репрезентативцем наше земље смо разговарали о постигнутом успеху, тренерском раду, предстојећем појединачном првенству Србије у Сенти, као и плановима за будућност.

Остварили сте изузетан успех освајањем седмог Купа Светозара Глигорића у историји Новосадског шаховског клуба. Овај трофеј за вас сигурно има посебну драж, јер је екипа састављена од ваших ученика. На који начин сте се припремали? Да ли сте очекивали овакав успех?

– Да, овај трофеј бих посебно издвојио јер представља нешто ново и у богатој историји Новосадског шах клуба. Док смо prеthodnе трофеје освајали са врло јаким саставом, са пуно репрезентативаца, овај смо освојили са младим тимом, без звучних титула. Нисмо имали неке нарочите припреме за ово такмичење, а ни успех нисмо очекивали. Пре такмичења сам очекивао резултат у првих пет. Ипак, знао сам да наши играчи могу играти знатно боље него што то њихов тренутни рејтинг показује.

Чини се да је атмосфера у екипи била на изузетном нивоу. Приказали сте сјајан екипни шах. Међутим, било је драматично до самог краја. Како сте ви из вашег угла видели ток турнира?

– Наравно да је атомосфера била одлична, рекао бих породична! У пар кључних мечева против екипа из Прве лиге смо показали чврстину и нисмо изгубили и кад нам се пре последњег кола осмехнула срећа са паровима видели смо да смо близу успеха. Наиме, делили смо прво место са још две прволигашке екипе и њима је предстојао међусобни дерби, а ми смо имали мало слабију екипу. Свима нам је требала победа. Знао сам да нам треба победа од 3:1 за скоро сигурно прво место, али сам у току самог меча променио стратегију и прешли смо на план б и задовољили се победом од 2,5 : 1,5 што се на крају, после неколико драма, показало довољним.

Познати сте као успешан тренер талентованих војвођанских шахиста. На који начин радите са њима? У интервјуу из 2021. године сте рекли да је важно радити на себи. Како мотивишете младе људе за самосталан рад?

– Рекао бих да је за успешног тренера најважније да успешно изабере са ким ће радити! Деца са којом сам досад радио су углавном вредна и талентована. Мотивација за рад најчешће наилази кроз поразе и победе, тј. кроз сама такмичења. Због тога је веома важно омогућити деци да учествују на што јачим такмичењима! Некад се морамо довијати и измишљати и конкретне начине да децу додатно мотивишемо!

Поред чланова победничке екипе, са којим талентованим шахистима и шахисткињама радите?

– Са члановима победничке екипе сада и много мање радим него раније, јер су они већ мање-више сазрели као играчи и доста добро умеју и сами да раде. Понекад се нађемо да обавимо неке консултације или спаринг партије. Нови Сад има, на срећу, још много младих и талентованих шахиста. Неки од њих су моји ученици као Милош Пасула,  Стефан Предарски, Огњен Ћузовић, Вукашин Орлић. Али, имамо и доста њих који су одлични, а раде са другим тренерима: Андреј Љепић, Никола Адамовић, Никола Лесковац и, пре свега, наша млада нада Леонид Ивановић, и многи други. Леонид је у овом тиму био регистрован, али за сад није учествовао. Надам се да ће у будућности сви они бити врло успешни!

Све је популарнији шах преко интернета, и углавном са кратким временским контролама. Какав је ваш став што се тога тиче?

– Популарност шаха, и пре свега онлајн шаха је од Корона пандемије страшно скочила. То, пре свега, омогућује младим играчима да одиграју и испрате јако пуно партија, стекну искуство и врло брзо, постану и добри и искусни играчи. Због свега тога имамо тренд у свету драстичног подмлађивања шаха. Овај успех наше младе екипе је исто доказ свега тога и тај тренд ће се само повећавати!

Појединачно првенство Србије је пред нама, такмичење на којем редовно учествујете, и често се враћате и са медаљом око врата. Какве су вам амбиције ове године у Сенти?

– Учествовање на Првенству Србије је увек празник за мене! С годинама, наравно, све је теже понављати неке успехе, али је и изазов све већи. Ове године ће Шампионат бити веорванто и најјачи у скоријој историји Српског шаха јер смо добили неколико јаких руских шахиста, пре свега, Сарану и Предкеа са којима смо освојили и европско злато! На овако јаком турниру нико не може бити сигуран да ће се вратити с медаљом а поготово не најстарији учесник, али ћемо се борити!

Какви су вам планови за будућност?

– После Првенства Србије следи, за мене, мала летња пауза, а на јесен крећу лигашка тамичења и надам се наступу НШК-а на Купу европских шампиона у Врњачкој Бањи што би било одлично искуство за наше младе првотимце. За остале наше играче лето је прилика да се опробају на бројним опен турнирима, а први у низу је НШК међународни опен, који стартује 16 јуна.

 

Стефан Костић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Александар Ковачевић: Нема напретка без рада на себи

Александар Ковачевић: Нема напретка без рада на себи

09.04.2020. 12:41 12:43
Новосадски шаховски клуб обележио век постојања: Партија ни близу краја

Новосадски шаховски клуб обележио век постојања: Партија ни близу краја

11.09.2022. 16:38 16:52