Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU - ALEKSANDAR KOVAČEVIĆ, VELEMAJSTOR: Novi Sad ima mnogo talenata

06.06.2024. 08:00 15:45
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Nedavno završeni Kup Svetozara Gligorića je obradovao ljubitelje drevne igre u Vojvodini.

Mlada ekipa Novosadskog šahovskog kluba, predvođena jednim od najboljih šahista naše zemlje velemajstorom Aleksandrom Kovačevićem (50), je iznenadila šahovsku javnost i donela trofej u Novi Sad.

Ono što je posebno interesantno je da je velemajstor Kovačević trener ostatka ekipe (FM Dejan Omorjan, Milan Gagić i Lav Pajčin). Sa bivšim reprezentativcem naše zemlje smo razgovarali o postignutom uspehu, trenerskom radu, predstojećem pojedinačnom prvenstvu Srbije u Senti, kao i planovima za budućnost.

Ostvarili ste izuzetan uspeh osvajanjem sedmog Kupa Svetozara Gligorića u istoriji Novosadskog šahovskog kluba. Ovaj trofej za vas sigurno ima posebnu draž, jer je ekipa sastavljena od vaših učenika. Na koji način ste se pripremali? Da li ste očekivali ovakav uspeh?

– Da, ovaj trofej bih posebno izdvojio jer predstavlja nešto novo i u bogatoj istoriji Novosadskog šah kluba. Dok smo prethodne trofeje osvajali sa vrlo jakim sastavom, sa puno reprezentativaca, ovaj smo osvojili sa mladim timom, bez zvučnih titula. Nismo imali neke naročite pripreme za ovo takmičenje, a ni uspeh nismo očekivali. Pre takmičenja sam očekivao rezultat u prvih pet. Ipak, znao sam da naši igrači mogu igrati znatno bolje nego što to njihov trenutni rejting pokazuje.

Čini se da je atmosfera u ekipi bila na izuzetnom nivou. Prikazali ste sjajan ekipni šah. Međutim, bilo je dramatično do samog kraja. Kako ste vi iz vašeg ugla videli tok turnira?

– Naravno da je atomosfera bila odlična, rekao bih porodična! U par ključnih mečeva protiv ekipa iz Prve lige smo pokazali čvrstinu i nismo izgubili i kad nam se pre poslednjeg kola osmehnula sreća sa parovima videli smo da smo blizu uspeha. Naime, delili smo prvo mesto sa još dve prvoligaške ekipe i njima je predstojao međusobni derbi, a mi smo imali malo slabiju ekipu. Svima nam je trebala pobeda. Znao sam da nam treba pobeda od 3:1 za skoro sigurno prvo mesto, ali sam u toku samog meča promenio strategiju i prešli smo na plan b i zadovoljili se pobedom od 2,5 : 1,5 što se na kraju, posle nekoliko drama, pokazalo dovoljnim.

Poznati ste kao uspešan trener talentovanih vojvođanskih šahista. Na koji način radite sa njima? U intervjuu iz 2021. godine ste rekli da je važno raditi na sebi. Kako motivišete mlade ljude za samostalan rad?

– Rekao bih da je za uspešnog trenera najvažnije da uspešno izabere sa kim će raditi! Deca sa kojom sam dosad radio su uglavnom vredna i talentovana. Motivacija za rad najčešće nailazi kroz poraze i pobede, tj. kroz sama takmičenja. Zbog toga je veoma važno omogućiti deci da učestvuju na što jačim takmičenjima! Nekad se moramo dovijati i izmišljati i konkretne načine da decu dodatno motivišemo!

Pored članova pobedničke ekipe, sa kojim talentovanim šahistima i šahistkinjama radite?

– Sa članovima pobedničke ekipe sada i mnogo manje radim nego ranije, jer su oni već manje-više sazreli kao igrači i dosta dobro umeju i sami da rade. Ponekad se nađemo da obavimo neke konsultacije ili sparing partije. Novi Sad ima, na sreću, još mnogo mladih i talentovanih šahista. Neki od njih su moji učenici kao Miloš Pasula,  Stefan Predarski, Ognjen Ćuzović, Vukašin Orlić. Ali, imamo i dosta njih koji su odlični, a rade sa drugim trenerima: Andrej Ljepić, Nikola Adamović, Nikola Leskovac i, pre svega, naša mlada nada Leonid Ivanović, i mnogi drugi. Leonid je u ovom timu bio registrovan, ali za sad nije učestvovao. Nadam se da će u budućnosti svi oni biti vrlo uspešni!

Sve je popularniji šah preko interneta, i uglavnom sa kratkim vremenskim kontrolama. Kakav je vaš stav što se toga tiče?

– Popularnost šaha, i pre svega onlajn šaha je od Korona pandemije strašno skočila. To, pre svega, omogućuje mladim igračima da odigraju i isprate jako puno partija, steknu iskustvo i vrlo brzo, postanu i dobri i iskusni igrači. Zbog svega toga imamo trend u svetu drastičnog podmlađivanja šaha. Ovaj uspeh naše mlade ekipe je isto dokaz svega toga i taj trend će se samo povećavati!

Pojedinačno prvenstvo Srbije je pred nama, takmičenje na kojem redovno učestvujete, i često se vraćate i sa medaljom oko vrata. Kakve su vam ambicije ove godine u Senti?

– Učestvovanje na Prvenstvu Srbije je uvek praznik za mene! S godinama, naravno, sve je teže ponavljati neke uspehe, ali je i izazov sve veći. Ove godine će Šampionat biti veorvanto i najjači u skorijoj istoriji Srpskog šaha jer smo dobili nekoliko jakih ruskih šahista, pre svega, Saranu i Predkea sa kojima smo osvojili i evropsko zlato! Na ovako jakom turniru niko ne može biti siguran da će se vratiti s medaljom a pogotovo ne najstariji učesnik, ali ćemo se boriti!

Kakvi su vam planovi za budućnost?

– Posle Prvenstva Srbije sledi, za mene, mala letnja pauza, a na jesen kreću ligaška tamičenja i nadam se nastupu NŠK-a na Kupu evropskih šampiona u Vrnjačkoj Banji što bi bilo odlično iskustvo za naše mlade prvotimce. Za ostale naše igrače leto je prilika da se oprobaju na brojnim open turnirima, a prvi u nizu je NŠK međunarodni open, koji startuje 16 juna.

 

Stefan Kostić

 

Autor:
Pošaljite komentar
Aleksandar Kovačević: Nema napretka bez rada na sebi

Aleksandar Kovačević: Nema napretka bez rada na sebi

09.04.2020. 12:41 12:43
Novosadski šahovski klub obeležio vek postojanja: Partija ni blizu kraja

Novosadski šahovski klub obeležio vek postojanja: Partija ni blizu kraja

11.09.2022. 16:38 16:52