clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

KАД СЕ ОДГОВОРНО ПОСЛУЈЕ, ЖИВОТНА СРЕДИНА ЈЕ ЗДРАВИЈА: Три хотела из Београда прерадила 5.8 тона отпада у биогас и компост

31.05.2024. 15:01 15:18
Пише:
Фото: рина/ Freepik.com

Захваљујући Министарству заштите животне средине и иницијативи „Циркуларне заједнице у Србији“, која се спроводи уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ-а) и у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), хотели Crowne Плаза и Radisson Collection и кетеринг Сава Центра повезали су се са компанијом Есотрон и пронашли решење за третман биоотпада.

Ови објекти Делта холдинг корпорације су за месец дана прикупили 5.8 тона отпада од хране и потом га предали компанији Есотрон, која од биоотпада производи топлотну и електричну енергију и органско ђубриво (компост).

На тај начин је остварена уштеда од 4 тоне ЦО2, што је еквивалент количини коју апсорбује 190 стабала током годину дана.

Есотрон је prеthodno организовао обуке за запослене у кухињама ових хотела и конгресног центра о правилном сакупљању и одлагању отпада од хране, који се од априла сакупља два пута недељно.

Процењује се да хотели и ресторани у Београду годишње произведу око 40.000 тона отпада од хране, што представља велики потенцијал за прераду овог отпада и добијање енергије и ђубрива, и уједно допринос смањењу отпада на депонијама.

„Планирамо да проширимо ову иницијативу и на студентске мензе, предшколске кухиње и ресторане Владе, након чега би се донели закључци на основу којих би се одвајање, сакупљање и прерада отпада од хране у ХоРеЦа сектору прописали као законска обавеза. Како бисмо наставили са позитивним променама, неопходно је да се у овакве иницијативе укључи што већи број компанија, али и појединаца. Као што поручујемо кроз националну кампању „Сарађуј, не загађуј“, чак и најмања промена у свакодневним навикама, било да је реч о једном домаћинству или читавој компанији, може значајно допринети квалитету животне средине“, изјавила је државна секретарка Министарства заштите животне средине, Сандра Докић.

Есотрон је добио подршку ГЕФ-а за изградњу новог центра за трансформацију биоотпада у општини Србобран, где ће прерађивати и индустријски муљ и муљ из комуналних постројења за пречишћавање отпадних вода, у оквиру иницијативе „Циркуларне заједнице“, коју спроводи УНДП у партнерству са Министарством заштите животне средине.

Национална кампања „Сарађуј, не загађуј“ спроводи се у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, који уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

Циљ кампање “Сарађуј, не загађуј” је подизање свести о значају зелене трансформације и очувања животне средине, уз позив грађанима и пословној заједници да малим корацима сви заједно као друштво допринесемо стварању здравијег и зеленијег окружења.

РИНА

 

Аутор:
Пошаљите коментар
БАЦАМО ЈЕР ЈЕ ИЗАШЛО ИЗ МОДЕ, ПРОМЕНИО НАМ СЕ УКУС ИЛИ КИЛАЖА Колико се РЕЦИКЛИРА ТЕКСТИЛНИ ОТПАД

БАЦАМО ЈЕР ЈЕ ИЗАШЛО ИЗ МОДЕ, ПРОМЕНИО НАМ СЕ УКУС ИЛИ КИЛАЖА Колико се РЕЦИКЛИРА ТЕКСТИЛНИ ОТПАД

27.05.2024. 09:13 09:52
ШТА РАДИМО СА ОТПАДОМ Поново употребити ЗНАЧИ РЕЦИКЛИРАТИ И СМАЊИТИ ЗАГАЂЕЊЕ

ШТА РАДИМО СА ОТПАДОМ Поново употребити ЗНАЧИ РЕЦИКЛИРАТИ И СМАЊИТИ ЗАГАЂЕЊЕ

23.05.2024. 09:11 09:52
(ФОТО) Да се ПРЕЈЕДЕТЕ И ТО ЗА СИТНЕ ПАРЕ: Жена ШОКИРАНА ЦЕНАМА У РЕСТОРАНУ НА ТАРИ „Као да су из ПРОШЛОГ ВЕКА“

(ФОТО) Да се ПРЕЈЕДЕТЕ И ТО ЗА СИТНЕ ПАРЕ: Жена ШОКИРАНА ЦЕНАМА У РЕСТОРАНУ НА ТАРИ „Као да су из ПРОШЛОГ ВЕКА“

30.05.2024. 15:31 15:34