broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нутрициониста открио коју ГРЕШКУ МНОГИ ПРАВЕ СА ПРОБИОТИКОМ: Детаљан водич за путовање - две ствари обавезно избегавајте на одмору

24.05.2024. 14:28 14:37
Пише:
Извор: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Нередовно спавање и само путовање могу да поремете рад црева, али постоји начин да се ове непријатне тегобе ефикасно избегну.

Путовања могу да утичу на здравље наших црева и пробавни систем, а стомачни проблеми могу чак и да угрозе одмор.

Али, уместо да дозволите да вам лоше здравље црева поквари забаву на сунцу, нутрициониста Адријен Бенџамин, саветује како да спречите појаву затвора или путничке дијареје и многе сличне проблеме.

Ево шта све може да утиче на ваша црева:

Дуг лет

- Лет на дуге раздаљине може да направи поприличан хаос у вашим цревима. Ваздушни притисак, продужен период седења у скученом простору и турбулентно кретање авиона, све то утиче на функционисање нашег система за варење - истиче Адријен.

Он саветује да једете минимално током лета, пијете доста воде, и избегавате алкохол и кофеин како бисте остали хидрирани.

- На тај начин пружићете специфичну подршку својим цревима пре лета. Укључите пуно влакана и пробиотичку храну у вашу исхрану.

Будући да многи пробиотик носе на одмор и пију га само по потреби, нутрициониста саветује да се пробиотички суплеметни почну узимати чак недељу или две пре пута:

- То може да вам подржи микробиом и целокупно варење пре него што кренете, а најједноставнији начин да то урадите је да узимате пробиотичке суплементе, недељу-две пре пута - објашњава нутрициониста.

Промене навика

- Неправилан образац спавања и џет-лег могу да утичу на ваша црева. Промена временске зоне и окружења може да утиче на вашу енергију и да вас наведе да једете различиту храну у различито доба дана, што све онда ремети ваш пробавни циклус.

-Недавне студије такође сугеришу да је лош сан повезан са неравнотежом цревне бактерије, што ако се укомбинује са умором од кретања између различитих временских зона, скоро па гарантује да ћете имати проблема са стомаком или затвор - каже Адријен.

Због тога саветује да једете што је могуће мање док летите како бисте избегли пробавне сметње и накупљање гасова.

 - Покушајте да спроведете иначе устаљене обрасце исхране и спавања на вашој дестинацији чим слетите. Колико год да вам је примамљиво да се опустите у хотелској соби чим се сместите, ипак покушајте одмах да прошетате или пливате како бисте покренули свој систем за варење. Уживајте у локалној кухињи, али запамтите да уравнотежена исхрана, уз храну која природно садржи влакна, као што су смеђи пиринач, орашасто и бобичасто воће, може такође да вам помогне у борби против "застоја црева“ - наглашава нутрициониста.

Воду са чесме и лед избегавајте

Када је у питању вода из славине и употреба леда, Адријен упозорава да је најбоље да је избегавате док сте на одмору.

Наиме, вода из славине може у себи да има непознате бактерије од којих можете да се разболите, да вас боли стомак и да добијете дијареју.

- Држите се флаширане воде из запечаћених боца, а такође избегавајте и коцкице леда, само да бисте били безбедни - истиче нутрициониста.

Он каже да не би било лоше и да перете зубе користећи флаширану воду, да избегавате воће и салате које су можда биле опране у локалној води.

Стручњак додаје и да је важно да будете хидрирани и да пијете пуно воде.

- Прекомерно знојење може да доведе до дехидратације и затвора, јер ваше тело не садржи довољно течности, што их отежава пролаз столице. То додатно може да доведе до надимања и осећаја нелагодности, јер се у тим ситуацијама ваше тело бори да задржи воду у покушају да надокнади недостатак хидратације - објашњава Адриен.

На крају Адриен препоручује пробиотике, односно "добре бактерије", које могу да вам помогну у обнављању природне равнотеже бактерија у вашим цревима и да одрже регуларност столице, посебно уколико сте већ склони здравственим проблемима црева као што су затвор или дијареја, преноси Мирор.

Informеr.rs/ Дневник

Аутор:
Пошаљите коментар
Институт за јавно здравље Војводине: У порасту респираторне и стомачне инфекције

Институт за јавно здравље Војводине: У порасту респираторне и стомачне инфекције

21.03.2018. 20:14 20:24
ЕВРОПСКА УНИЈА ДЕЛИ БЕСПЛАТНЕ КАРТЕ ЗА ПУТОВАЊЕ ПО ЕВРОПИ И Србија је на листи; Ови услови морају да буду задовољени

ЕВРОПСКА УНИЈА ДЕЛИ БЕСПЛАТНЕ КАРТЕ ЗА ПУТОВАЊЕ ПО ЕВРОПИ И Србија је на листи; Ови услови морају да буду задовољени

19.04.2024. 16:09 16:38
Филмска прича са летовања: Игор прошао агонију у Грчкој, захваљући полицајцима из Ниша доскочио преварантима

Филмска прича са летовања: Игор прошао агонију у Грчкој, захваљући полицајцима из Ниша доскочио преварантима

02.09.2023. 11:19 11:28