ПОНОВО ПОТВРЂЕНЕ БЛАГОДЕТИ МЕДИТЕРАНСКЕ ИСХРАНЕ Исхрана ситном рибом спречила би 750.000 превремених смрти
Исхрана богата рибом попут сардина или других малих врста риба уместо црвеног меса, могла би да спречи до 750.000 превремених смрти до 2050, пошто би се смањио број пацијената од можданог удара или рака дебелог црева.
У студији објављеној у стручном часопису Глобал Хелт наводи се да су мале рибе попут сардина, харинга или инћуна богате полинезасићеним масним киселинама које умереном конзумацијом помажу у смањењу ризика од срчаних проблема и других болести, поготово кад је реч о мање развијеним земљама, пошто су те рибе далеко јефтиније од црвеног меса или крупних риба.
Упркос томе, количина малих риба може заменити свега осам одсто црвеног меса које се једе у свету, при чему свега четвртина уловљене рибе се користи за људску исхрану, док се остатак користи за товљење великих риба попут лососа или пастрмке, које се продају купцима са већим примањима, преноси Ел Паис.
Ванредни професор на Универзитету Ровира и Виргили, Хесус Франциско Гарсија-Гавилан тврди да би увођење прехрамбене политике која фаворизује конзумацију рибе побољшало здравље популације.
- 'Поред тога, смањило би здравствене трошкове и промовисало праћење тзв. медитеранске исхране и атлантске дијете, два начина исхране који се све мање користе упркос томе што су широм света препознати као ефикасна превенција болести - каже Гарсија-Гавилан.
Ел Паис пише да су предвиђања неизвесна, пошто се не може одредити конкретан утицај појединих феномена, попут климатских промена, количина улова рибе, али и поред тога научници и аутори студије сматрају да светска популација малих риба неће варирати више од три одсто. Аутори предлажу усвајање стратегија као што је премештање риболовних места у повољнија подручја, ако глобално загревање почне значајно да утиче на улов рибе.