overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО, ФОТО) НОВОСАДСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ ОТВОРИО КАПИЈЕ Врхунска смотра са 1.200 излагача из 40 земаља ВУЧЕВИЋ: Пољопривреда су људи, али и национална безбедност

18.05.2024. 11:01 16:08
Пише:
Извор: Дневник (С. Шушњевић)

У Новом Саду ће од данас до 23. маја бити одржан 91. међународни пољопривредни сајам, на којем ће се представити 1.200 излагача из Србије и још око 40 земаља.


Сајам је отворио Премијер Србије Милош Вучевић отворио и том приликом рекао да је та манифестација дубоко укорењена у Нови Сад.

Вучевић је додао да је буџет за пољопривреду у односу на 2012. годину увећан 3,5 пута. "Мислим да је важна ствар да је партнер овогодишњег сајма ЕУ јер је то снажна порука да не добијамо само поруке шта треба да урадимо него да покажемо и шта Европска унија има и доноси на корист нашим грађанима и да то нису протоколи већ ствари које мењају живот на боље. Пољопривреда је дубоко укорењена у Србији и то је битно за свеукупну економију. Ми неке ствари морамо да поправимо, али постоји воља са стране ЕУ комисије да се добре и велике ствари реализују у Србији и то јесу европске вредности", казао је Вучевић.

Европска унија је овогодишњи партнер Пољопривредног сајма, а према речима комесара ЕУ за пољопривреду Јануша Војчеховског Србија ће имати користи кад буде део пољопривредне ЕУ породице. "Сајам има дугу традицију јер окупља људе да разговарају о пољопривреди. Ова година је посебно значајна јер је Европска унија партнер. За мене као комесара ово је сјајна прилика да будемо раме уз раме у нечему што је важно свима нама јер пољопривреда је део живота од ког сви зависимо. Овај сектор се суочава са растућим притисцима и мора да одговара на нове изазове", казао је Војчеховски.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић истакла је да је Пољопривредни сајам један од светски познатих симбола Новог Сада. "За све нас је важно да сајам и ове године прати светске трендове и оправдава своју величину. Посебно ме радује што поред подршке Покрајинске владе, овај 91. пољопривредни сајам има снажну подршку Европске уније. Развој пољопривредне производње међу највишим је приоритетима нове покрајинске владе", казала је Гојковић. Према речима градоначелника Града Новог Сада Милана Ђурића, са захвалношћу треба помињати све оне који су себе уградили у Нови Сад и дали свој допринос сајму. "Зато се захваљујем Милошу Вучевићу, а мени је остало да наставим његова велика дела. То је позив да јачамо и Нови Сад и сајам и да то буде место окупљања породица са вером у нашу светлу будућност, казао је Ђурић.

Како су најавили организатори манифестације, током шест дана посетиоцима ће на Новосадском сајму бити представљена најсавременија техничка и технолошка достигнућа и примена науке у пољопривреди. Најзначајније целине ове највеће приредбе и агробизнис догађаја у овом делу Европе биће изложбе пољопривредне механизације, стоке, органских производа, али и различити стручни, пословни и научни скупови. Биће организовано и оцењивање квалитета производа и услуга. Земља партнер 91. међународног пољопривредног сајма је Европска унија.

Током свих шест дана биће одржан велики број стручних и пословних конференција, форума и презентација. Посетиоце очекују и Дан сточара, Дан воћара, Дан житара, Дан добављача − Агробизнис 2024, као и конференције Одржива аграрна производња 2024. и Обновљиви извори енергије и одржива пољопривреда из перспективе корисника. Комисије Новосадског сајма оцењиваће квалитет око 30 робних група.  Радно време сајма током свих шест дана је од 9 до 19 часова. Цена појединачне улазнице је 800 динара, групне коштају 600 динара по особи, а за колективне посете ђака и студената, као и деце од седам до 14 година и пензионере, улазница је 400 динара.

У среду, 22. маја, породични је дан и тада ће цела породица с децом до 14 година, без обзира на то колико их има, моћи да посети сајам с једном купљеном улазницом по цени од 800 динара.

И ове године припремљена је поклон-игра, а све купљене улазнице су и купони за учествовање у њој. Најсрећнијег посетиоца очекује трактор “џон дир 5045д”. 

„Дневник” на сајму

Међу излагачима је и “Дневник Војводина прес”, који ће се посетиоцима и пословним партнерима представити у хали Мастер Новосадског сајма. “Дневник”, најстарији дневни лист у Војводини на српском језику, ушао је у девету деценију постојања и познат је и препознатљив по бројним текстовима и репортажама везаним за пољопривреду.

Читаоцима увек нуди актуелне вести, информације, текстове који се тичу српског аграра. Уз то, “Дневник” је један од најактуелнијих медија када су у питању субвенције и конкурси за подстицај у свим областима пољопривреде.

Савремене технологије и друштвене мреже, које из дана у дан напредују и диктирају пласман информација, допринеле су да портал “Дневника” −  dnevnik.rs − прилагоди новој, али и старој читалачкој публици, те се и тамо могу прочитати текстови везани за пољопривреду. “Дневник” је активан и на Фејсбуку, Инстаграму и Твитеру, а садржаји се могу пратити и на модерној апликацији за смарт телефоне.

Д. Мл.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ТОКОМ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА ЈКП „ПАРКИНГ СЕРВИС” ОБЕЗБЕДИО 1.400 ПАРКИНГ МЕСТА Цена дневне карте 250 динара

ТОКОМ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА ЈКП „ПАРКИНГ СЕРВИС” ОБЕЗБЕДИО 1.400 ПАРКИНГ МЕСТА Цена дневне карте 250 динара

17.05.2024. 07:39 07:41