overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОТВОРЕН БИО АРТ ФОРУМ У НОВОМ САДУ Креативни дистрикт постаје дом уметника и научника

17.05.2024. 20:29 20:36
Пише:
Извор: Ilustracija/Elvira Kakusi

Био Арт Форум, који траје 16. до 18. маја, свечано је отворен у Креативном дистрикту, у Новом Саду. Током три дана програма, различите врсте уметника, истраживача и стручњака покушаће да покажу све тачке пресека уметности и биолошких, али и других наука.

Учесници ће имати прилику да присуствују предавањима водећих стручњака у овој области, учествују у радионицама, интерактивним сесијама и панел-дискусијама. Форум настоји да створи платформу за истраживање нових идеја и размену знања о био-арту, како за искусне професионалце, тако и за оне који тек улазе у свет био-арта.

Догађај је свечано отворила проф. др Полона Тратник, професорка на Филозофском факултету Универзитета у Љубљани и виша истраживачица на Институту IRRIS. Њено предавање о преплитању уметности и биотехнологије, поставило је темеље за дискусије које ће се одвијати током Форума. Да ли је уметност постала биотехнологија или је само њен промотер? Какву улогу уметност игра у односу на биотехнологију, само су нека од питања у средишту њеног предавања.

Поред тога, првог дана форума одржане су и панел-сесије које су представиле различите приступе у био-арту. Уметници и истраживачи као што су Маргарита Певере (Португалија), Робертина Шебјанич (Словенија), Стеван Којић (Србија), Доротеа Долиншек (Словенија) и Ивен Шардроне (Француска) разговарали су о стварању уметности помоћу живих материјала, система и процеса. Учесници су поделили своја искуства о томе како осигурати да ови живи радови остану витални током излагања. Такође, дискусија се бавила начинима на које институције могу подржати сарадњу, едукацију и развој био-арта, како би ова јединствена уметност остала доступна и будућим генерацијама.

Др Адам Заретски (САД), доктор наука и једно од најпрепознатљивијих лица био-арта, представио је у интерактивној сесији радионицу намењену и онима који нису биолози. Током ове сесије истражене су теме као што су трансгено креаирање људи, естетика гена и репродуктивне технологије. Кроз ове теме, Адам је адресирао и правне, етичке и друштвене импликације овог облика уметности.

Други дан Форума отвориће Роланд ван Дирендонке (Холандија), активни члан глобалне До ит YourselfBio заједнице. Он ће се фокусирати на демократизацију биотехнологије кроз коришћење приступачних алата и подстицање интердисциплинарне сарадње. Истог дана биће одржана и панел-сесија о „уради сам“ биохакингу и До ит With Others (DIWO) приступима био-арту, где ће се у првом плану наћи начини на које уметници померају границе користећи приступачне алате и отворене изворе знања.

Током трајања програма биће организована шетња уз обалу Дунава и узорковање воде, како бисмо увидели утицај човека и његових активности на организме који живе у овим водама. Истражујући околину Дунава, учесници ће имати прилику да дубље проникну у односе човека, других организама и екосистема, утемељених у еколошкој испреплетености и међузависности тих различитих облика живота. Шетња и радионица ће послужити као увод у предавање Јенса Хаусера (Француска), стручњака за медијске студије и кустоса уметности из Париза и Копенхагена, специјализованог за интеракције између уметности и технологије, као и за трансжанровску и хибридну естетику.

Форум ће бити заокружен интерактивном дискусијом о неговању и будућности био-арта. Учесници ће разговарати о потенцијалу „уради сам“ приступа и заједничким напорима у демократизацији био-арт стваралаштва, као и о улози уметности у подстицању еколошке свести и друштвених промена. Након конференције уследиће и посебна „уради сам“ онлајн  радионица, коју ће реализовати партнери из Хрватске.

Након Био Арт Форума, 1. и 2. јуна биће организована „уради сам“ онлајн радионица, на којој ће учесници бити у прилици да истражују науку и уметност и код куће, помоћу сетова посебно креираних за ову прилику. Како користити живе ћелије као материјал или средство за производњу уметничких дела? Како особа може код куће практиковати био (уметност и/или науку) истраживање и инжењеринг? Која су ограничења и могућности? Пријаве на онлајн радионице за мотивисане учеснике из земаља конзорцијума: Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије, старије од 18 година, који су радознали у вези са употребом биологије у уметности и заинтересовани да у будућности експериментишу са њеном професионалном применом, отворене су до 24. маја, на линку овде. Након завршетка програма радионице, учесници ће имати прилику да се пријаве за студијску посету професионалној БиоАрт истраживачкој и производној лабораторији Биотехна Института Керсникова у Љубљани.

Конзорцијум BioAwaking позива појединце и групе из Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Словеније да се пријаве за студијску посету Институту Керсникова у Љубљани, Словенија, која ће бити организована од 26. до 28. јуна. Ова посета пружа јединствено искуство у области био-уметности и одрживости, фокусирајући се на процесе анализе, култивације и употребе био-материјала у уметничким пројектима и инсталацијама.

Позив је отворен за уметнике који експериментишу са био-артом, менаџере фестивала, кустосе, галеристе и све заинтересоване за оснивање лабораторија у својим заједницама. Пријаве су отворене до 31. маја, а приоритет ће имати кандидати који се баве еколошком одрживошћу и био-материјалима. За пријаву посетите следећи линк.

Био Awaking је подржан кроз ЕУ програм Креативна Европа, који подржава активности које развијају културну разноликост и одговарају потребама и изазовима културног и креативног сектора. Главни циљеви програма су да штити конкурентност и економски потенцијал културног и креативног сектора, посебно аудио-визуелног сектора. Нови приступ програма ће допринети опоравку ових сектора, подржавајући њихове напоре да постану инклузивнији, дигиталнији и одрживији у окружењу.

Аутор:
Пошаљите коментар
У СУБОТУ У КРЕАТИВНОМ ДИСТРИКТУ Разговори о ватрогаству и женској еманципацији

У СУБОТУ У КРЕАТИВНОМ ДИСТРИКТУ Разговори о ватрогаству и женској еманципацији

17.05.2024. 07:52 07:54