clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ЗВЕЗДА" -  МИЛИОНСКА АФЕРА ПОТРЕСЛА ЧАНКОВУ ЛИГУ: Новцем новосадског трговинског ланца приватизовали друштвена предузећа, ПАРЕ ЗАВРШИЛЕ НА МАРШАЛСКИМ ОСТРВИМА

16.05.2024. 14:23 14:26
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Чувени војвођански аутономашки савез Ненад Чанак и Миле Исаков, распао се после низа сукоба, а кап у препуној чаши била је афера с нестанком милион евра са рачуна новосадског предузећа ТДП "Звезда".

Главни актери овог великог скандала, који је, довео до коначног разлаза главних аутономаша, била су тројица функционера Лиге социјалдемократа Војводине. У зениту малверзација у "Звезди" један од њих је био члан Главног одбора и председништва ЛСВ-а.

Чак је у време кад је афера настала био и савезни посланик у Скупштини СР Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе. А након обелодањивања пљачке милион евра, Лига га није искључила из странке.

Пропаст након приватизације

Афера је разоткривена у лето 2003. године. Тада је обелодањено да су у августу 2002, функционери Лиге умешани у нестанак новца "Звезде" који је пребачен на рачун фирми "Билтлине Инвестмент Цорп" и "Конет ЛТД" и "Limess limmited" на Маршалским островима наводно за куповину 8.000 тона вештачког ђубрива, али је новац нестао, а ђубриво није купљено. Новац се само прошетао преко више рачуна у Бијељини, Српском Сарајеву, Београду, Будимпешти, а чланови ЛСВ-а су га искористили да купују фирме у приватизацији.

Зведа је била највећи новосадски трговински ланац. Била је власник, "Норка" у ком се данас налази робнка кућа, "Тунела јефтиноће" и бројних самоуслуга и продавнице, које су након 5. октобра продате и затворене. Афера никад не би била обелодањена да се није десио разлаз на линији Ненад Чанак, Миле Исаков, чији је човек одлкуком Владе Србије 2002. после афере, прво постао директор, а касније власник "Звезде". Захваљујући том сукобу, полиција се заинтересовала за случај и касније је дошло до хапшења актера и судског процеса.

Опљачканим новцем приватизовали фирме

Прве пресуде члановима Лиге, уплетеним у малверзације у новосадском Трговинском предузећу „Звезда“ током 2002, донео је Окружни суд у Новом Саду 2007. године. Сви учесници су осуђени на затворске казне, због нестанка новца, којим су уместо ђубрива купили Агросеме из Сремске Митровице.

После жалби, нову пресуду је донео новосадски Виши суд 2011. Од затвора се спасао само савезни посланик, против ког је поступак обустављен због апсолутне застарелости кривичног гоњења. И том пресудом је утврђено да су тројица функционера ЛСВ-а, пребацили милион евра с рачуна "Звезде" на рачун оф-шор компанија "Билтлине Инвестмент Цорп. и "Конет ЛТД" са Маршалских острва. Новац су из компаније “извлачили” на основу фиктивних уговора и фактура, да би га искористили за куповину акција Агросемена из Сремске Митровице. Суд је утврдио и да је оснивање конзорцијума "Панонија", чији су оснивачи били учесници у афери, и које је формално-правни купац Агросемена, директно повезано с нестанком пара из "Звезде".

Актер "Звезде" и у "Панамским документима"

Афера "Звезда" у којој је нестало милион евра нашла се и на списку 24 спорне приватизације којима су се бавили Верица Бараћ и Савет за борбу против корупције. У судској пресуди број К-104/10 од 14. новембра 2011. године, у коју је наша редакација имала увид, наводи се да је на рачун фирме уплаћен милион евра, за 8.000 вештачког ђубрива уреа, али да ђубриво никад није испоручено. Један од учесника афере се због својих криминалних активности нашао и у међународном фајлу "Панамска документа", који садржи 11,5 милиона докумената о оф шор компанијама, које се сумњиче за прање пара.

Аутономашке паре на рачуну Караџићевог министра

Занимиљиво је да је део новца од 349 хиљада евра, који је отишао у Републику Српску, завршио у филијали "Привредне банке Српско Сарајево", Момчила Мандића, који је важио за најближег сарадника Радована Караџића и Момчила Крајишника, који је од полицајца напредовао до Караџићевог министра правде. Мандићеву банку је затворио Педи Ешдаун, јер је као и касније Развојна банка Војводине, фантомским фирмама давала кредите без покрића.

- За Лигаше, кад су паре у питању, нема препрека. Политика је само маска. Средство за стицање добити. Кад им је то било лукративно, нису се гадили да новац уплаћују у банку Момчила Мандића, а јавно су тражили да Караџић, Младић, Крајишник и остали "ратни злочинци", Мандићеви пријатељи и заштитници, заврше у Хагу. Све по потреби – каже Б. С. новинар у пензији, добар познавалац некадашњих политичких прилика у Новом Саду.

Барац: ЛСВ нема подршку грађана

Срђан Барац из Центра за друштвену стабилност каже да је ЛСВ странка која је скоро па употпуности изгубила подршку у бирачком телу Војводине.

- Изгубила је подршку јер је користила политику као средство за лично богаћење и прављење подела између Срба. Идеју српске Војводине злоупотребили су и створили политику раздора искривљивајући истину и вештачки стварајући идеју која нема право утемељење у народу.

Аутор:
Пошаљите коментар