Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"ZVEZDA" -  MILIONSKA AFERA POTRESLA ČANKOVU LIGU: Novcem novosadskog trgovinskog lanca privatizovali društvena preduzeća, PARE ZAVRŠILE NA MARŠALSKIM OSTRVIMA

16.05.2024. 14:23 14:26
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Čuveni vojvođanski autonomaški savez Nenad Čanak i Mile Isakov, raspao se posle niza sukoba, a kap u prepunoj čaši bila je afera s nestankom milion evra sa računa novosadskog preduzeća TDP "Zvezda".

Glavni akteri ovog velikog skandala, koji je, doveo do konačnog razlaza glavnih autonomaša, bila su trojica funkcionera Lige socijaldemokrata Vojvodine. U zenitu malverzacija u "Zvezdi" jedan od njih je bio član Glavnog odbora i predsedništva LSV-a.

Čak je u vreme kad je afera nastala bio i savezni poslanik u Skupštini SR Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore. A nakon obelodanjivanja pljačke milion evra, Liga ga nije isključila iz stranke.

Propast nakon privatizacije

Afera je razotkrivena u leto 2003. godine. Tada je obelodanjeno da su u avgustu 2002, funkcioneri Lige umešani u nestanak novca "Zvezde" koji je prebačen na račun firmi "Biltline Investment Corp" i "Konet LTD" i "Limess limmited" na Maršalskim ostrovima navodno za kupovinu 8.000 tona veštačkog đubriva, ali je novac nestao, a đubrivo nije kupljeno. Novac se samo prošetao preko više računa u Bijeljini, Srpskom Sarajevu, Beogradu, Budimpešti, a članovi LSV-a su ga iskoristili da kupuju firme u privatizaciji.

Zveda je bila najveći novosadski trgovinski lanac. Bila je vlasnik, "Norka" u kom se danas nalazi robnka kuća, "Tunela jeftinoće" i brojnih samousluga i prodavnice, koje su nakon 5. oktobra prodate i zatvorene. Afera nikad ne bi bila obelodanjena da se nije desio razlaz na liniji Nenad Čanak, Mile Isakov, čiji je čovek odlkukom Vlade Srbije 2002. posle afere, prvo postao direktor, a kasnije vlasnik "Zvezde". Zahvaljujući tom sukobu, policija se zainteresovala za slučaj i kasnije je došlo do hapšenja aktera i sudskog procesa.

Opljačkanim novcem privatizovali firme

Prve presude članovima Lige, upletenim u malverzacije u novosadskom Trgovinskom preduzeću „Zvezda“ tokom 2002, doneo je Okružni sud u Novom Sadu 2007. godine. Svi učesnici su osuđeni na zatvorske kazne, zbog nestanka novca, kojim su umesto đubriva kupili Agroseme iz Sremske Mitrovice.

Posle žalbi, novu presudu je doneo novosadski Viši sud 2011. Od zatvora se spasao samo savezni poslanik, protiv kog je postupak obustavljen zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja. I tom presudom je utvrđeno da su trojica funkcionera LSV-a, prebacili milion evra s računa "Zvezde" na račun of-šor kompanija "Biltline Investment Corp. i "Konet LTD" sa Maršalskih ostrva. Novac su iz kompanije “izvlačili” na osnovu fiktivnih ugovora i faktura, da bi ga iskoristili za kupovinu akcija Agrosemena iz Sremske Mitrovice. Sud je utvrdio i da je osnivanje konzorcijuma "Panonija", čiji su osnivači bili učesnici u aferi, i koje je formalno-pravni kupac Agrosemena, direktno povezano s nestankom para iz "Zvezde".

Akter "Zvezde" i u "Panamskim dokumentima"

Afera "Zvezda" u kojoj je nestalo milion evra našla se i na spisku 24 sporne privatizacije kojima su se bavili Verica Barać i Savet za borbu protiv korupcije. U sudskoj presudi broj K-104/10 od 14. novembra 2011. godine, u koju je naša redakacija imala uvid, navodi se da je na račun firme uplaćen milion evra, za 8.000 veštačkog đubriva urea, ali da đubrivo nikad nije isporučeno. Jedan od učesnika afere se zbog svojih kriminalnih aktivnosti našao i u međunarodnom fajlu "Panamska dokumenta", koji sadrži 11,5 miliona dokumenata o of šor kompanijama, koje se sumnjiče za pranje para.

Autonomaške pare na računu Karadžićevog ministra

Zanimiljivo je da je deo novca od 349 hiljada evra, koji je otišao u Republiku Srpsku, završio u filijali "Privredne banke Srpsko Sarajevo", Momčila Mandića, koji je važio za najbližeg saradnika Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika, koji je od policajca napredovao do Karadžićevog ministra pravde. Mandićevu banku je zatvorio Pedi Ešdaun, jer je kao i kasnije Razvojna banka Vojvodine, fantomskim firmama davala kredite bez pokrića.

- Za Ligaše, kad su pare u pitanju, nema prepreka. Politika je samo maska. Sredstvo za sticanje dobiti. Kad im je to bilo lukrativno, nisu se gadili da novac uplaćuju u banku Momčila Mandića, a javno su tražili da Karadžić, Mladić, Krajišnik i ostali "ratni zločinci", Mandićevi prijatelji i zaštitnici, završe u Hagu. Sve po potrebi – kaže B. S. novinar u penziji, dobar poznavalac nekadašnjih političkih prilika u Novom Sadu.

Barac: LSV nema podršku građana

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je LSV stranka koja je skoro pa upotpunosti izgubila podršku u biračkom telu Vojvodine.

- Izgubila je podršku jer je koristila politiku kao sredstvo za lično bogaćenje i pravljenje podela između Srba. Ideju srpske Vojvodine zloupotrebili su i stvorili politiku razdora iskrivljivajući istinu i veštački stvarajući ideju koja nema pravo utemeljenje u narodu.

Autor:
Pošaljite komentar