(ФОТО) Чачански печењари У ДЕФИЦИТУ СА „РОБОМ“ ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Обори све празнији а ПОТРАЖЊА ОГРОМНА
Чачак - Како се ближе првомајски празници, Васркс али и једна од највећих српских слава Ђурђевдан, обори у околини Чачка су све празнији, а килограм најбољег печења све је теже наћи.
Предраг Маринковић из Парменца се више од три деценије бави овим послом и истиче да иако је дефицит сточног фонда на тржишту, а потражња велика, цене су се пред празнике прасећег и јагњећег меса уједначиле.
- Сада је цена живе мере прасића од 550 до 600, а јагњића, такође, негде су се цене изједначиле. Што се тиче неких даљих поскупљења пред празнике и пред Ђурђевдан, надамо се да ће остати та цена, може неких десетак одсто да поскупи, али мислим да ће се то задржати - рекао је за агенцију РИНА, Предраг Маринковић власник печењаре.
Али, ма колика цена тог печења била, за квалитет се надалеко чуло, па због доброг залогаја и традиционалног начина припреме у град на Морави посетиоци стално враћају, који је познат још под именом "прасе штрасе".
- Тајна доброг печења је у томе што се пече на буковим и церовим дрвима у пекарама, сече се на пању. А имајући у виду да нам се ближе празници , васкршњи празници су уз 01. мај, ређе се дешава да је Празник рада у посту, морам да кажем да није баш велика потражња печења управо из тог разлога - додао је Предраг.
Дакле, што се тиче тајне формуле врхунског чачанског печења је у томе што се пече у пекарама, и остају специфични укус и мирис којима се не може одолети.
- Ко није пробао "чачанско прасе и јагње", тај не зна шта ваља. Свако ко није прошао најпознатијом обилазницом око Чачка, треба то да учини јер је ово рај за праве љубитеље доброг печења и залогаја - закључује Милош Илић из Сврљига.
РИНА