broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА РАКИЈЕ: Ево које све тегобе лечи, а кад је ЗНАК ДА СТЕ ПРЕТЕРАЛИ

20.04.2024. 12:02 12:43
Пише:
Извор: Freepik.com

Наши преци су деценијама користили ракију за лечење одређених болести.

Шљива, дуња и кајсија су неке од најпознатијих ракија. С обзиром на висок проценат алкохола, треба бити опрезан са њиховом конзумацијом.

Међутим, наши преци су деценијама користили ово пиће за лечење одређених болести.

Постоји веровање да је ракија лековита и да једна чаша овог алкохолног пића благотворно делује на здравље, што су потврдила и нека медицинска истраживања.

Наиме, природни лекови могу да буду ефикасни у лечењу прехладе и грипа, али само ако се правилно промењују. Терапија биљкама готово да нема контраиндикације и тровања су изузетно ретка, али начин њихове примене и количину треба правилно одредити.

Када је реч о ракији коју многи користе као најјачи народни лек, она може помоћи у следећим ситуацијама.

Болови у стомаку

Верује се да после обилног и масног оброка гутљај-два чаја од шљиве или биљног чаја умирује стомак.

Зубобоља

Пре него што су аналгетици постали уобичајени у домаћинству, зубобоља се лечила гутљајем ракије која се неко време држала у устима на болном месту и њиме се мазала усна дупља. Та ракија се није пила, већ је после извесног времена испљувана.

Бол у грлу

Веровало се да ће гргљање и испирање грла ракијом са неколико капи прополиса успешно дезинфиковати грло и ублажити бол.

Бол у леђима

Мало ракије се нежно умасира на болна и укочена леђа. Поступак је поновљен после неколико сати, а за ову сврху је посебно коришћен новчић.

Укоченост врата

Као и укоченост леђа, наши преци су ракијом на исти начин лечили укоченост врата, масирањем.

Слаба циркулација

Наши баке и деке често су дан започињали чашицом ракије на празан стомак. Веровали су да на тај начин покрећу спор тираж.

Уролошки проблеми

Ракија са першуном коришћена је као савезник у борби против бактеријских инфекција уринарног тракта.

Дезинфекција рана

У недостатку медицинског алкохола, ракија се користила за испирање и дезинфекцију рана.

Скидање температуре

Облози од ракије, укључујући и оне од камилице, добри за снижавање температуре. Облози се стављају на одређене делове тела, а њима се могу масирати стопала и дланови. Ракија иначе делује тако што шири крвне судове, после чега се лакше ослобађа топлота из тела и то ће помоћи. Морамо да напоменемо да облози од ракије нису довољни када су у питању високе температуре. Треба знати и да алкохол може да изазове иритацију коже, посебно ако се не разблажи у води.

Када је знак да сте претерали?

Истраживања су показала да умерено конзумирање алкохола повећава концентрацију доброг, а снижава ниво лошег холестерола, као и да они који који умерено користе то пиће, ређе оболевају од кардиоваскуларних болести – инфаркта срца, срчане слабости, повишеног крвног притиска и шлога.

Једна чашица ракије лечи упале унутрашњег зида крвног суда у коме се налази масна наслага, која може да проузрокује и срчани удар, а такође успорава стварање тромба и убрзава његово разлагање, ако већ постоји.

Битно је упамтити да се под умереном конзумацијом подразумева једно до два алкохолна пића која садрже 10 грама алкохола, с тим што се трудницама не препоручује.

С друге стане, ако се узима чешће већа доза алкохолних пића, онда је дејство штетно, јер може да оштети срчани мишић и доведе до грчења периферних крвних судова.

У случају дугогодишњег свакодневног испијања већих количина може да дође до задебљања и увећања срчаног мишића, с тим што су жене подложније тим променама.

Истовремено долази до повишеног крвног притиска и појаве аритмијске хипертензије. 

Б92

 
Аутор:
Пошаљите коментар
СРПСКА РАКИЈА ПОТУКЛА ЧАК И ЧУВЕНИ БЕЈЛИС: Високо се котира на најновијој европској листи жестоких пића

СРПСКА РАКИЈА ПОТУКЛА ЧАК И ЧУВЕНИ БЕЈЛИС: Високо се котира на најновијој европској листи жестоких пића

07.03.2024. 13:56 14:13
ХОЋЕ ЛИ РАКИЈА ПОСКУПЕТИ? ДРЖАВА ЖЕЛИ ЖЕШЋУ ЗАРАДУ ОД ЖЕСТОКИХ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА Чак две од три флаше ракије попију се по кућама или у сивој зони ГОДИШЊЕ СЕ ПРОИЗВЕДЕ ОКО 50 МИЛИОНА ЛИТАРА

ХОЋЕ ЛИ РАКИЈА ПОСКУПЕТИ? ДРЖАВА ЖЕЛИ ЖЕШЋУ ЗАРАДУ ОД ЖЕСТОКИХ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА Чак две од три флаше ракије попију се по кућама или у сивој зони ГОДИШЊЕ СЕ ПРОИЗВЕДЕ ОКО 50 МИЛИОНА ЛИТАРА

08.02.2024. 08:31 08:46