ЕВО ЗБОГ ЧЕГА МЛАДИ “ЛУКАЦ” ТРЕБА ДА ЈЕДЕТЕ ЧЕСТО Чини чуда за кожу и вид, а у регулисању ОВОГА незамењив
Млади лук је богат витаминима и минералима па је штета не искористити сезону и уврстити га у исхрану што чешће.
Познато је да има антибактеријска својства, штити од упала, помаже код прехладе, а одличан је и за побољшање пробаве.
Имајте на уму да зелени део младог лука никако не би требало бацати, јер се у њему налазе састојци одлични за наше здравље.
Пун је антиоксиданса који штити ћелије у телу од оштећења изазваних деловањем слободних радикала. Уз то, млади лук држи крвни притисак у границама нормале и смањује ризик од стварања угрушака.
Добар је за вид
Штити од упала и смањује ризик од болести мрежњаче. Садржи витамин А који је важан за производњу протеина у очима, заслужног за добар вид. Људи којима недостаје овог витамина могу патити од ноћног слепила и других поремећаја. Један лук садржи око 3 посто дневних потреба за витамином А.
Јача кости
Витамин Ц и К којима млади лук обилује, добри су за заштиту костију. Само један лук садржи око 20 посто препоручене дозе витамина К и око 2 посто витамина Ц. И један и други важни су за густоћу и чврстоћу костију. Недостатак ових витамина повећава шансу за развој остеопорозе и ломове.
Снижава холестерол
Осим што снижава ниво лошег холестерола у крви, помаже и у регулисању нивоа шећера. Посебно његов зелени део који неки људи бацају, а боље би било да га поједу.
За лепшу кожу
Помаже телу у производњи колагена који је важан за лепу, здраву и затегнуту кожу. Колаген је заслужан за успоравање настанка бора на лицу и налази се у многим кремама.
Еспресо