ПАПРЕНО НА ПИЈАЦАМА; ЦЕНЕ РАНОГ ПОВРЋА ВРТОГЛАВЕ: Ево која је цена паприке из Турске, а колико кошта наш краставац
Поврће које смо научили да једемо у летњим месецима увелико се продаје на пијацама и маркетима и до потрошача је стигло из домаћих пластеника и из увоза.
На најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду поврћа има пођеднако домаћег и страног.
Паприка бабура и црвена стигла је до нас из увоза, Грчке и Турске, и продаје се 400 динара за килограм.
Парадајза и краставаца има и нашег и увозног.
Зелена салата и ротквице, по 50 динара веза, потичу из наше пластеничке производње и, по речима повртара из Будисаве Саве Јандрића за „Дневник”, сезона овог поврћа из пластеника се завршава ускоро.
- Салату и ротквицу продајемо дуже од месец дана и за неколико дана ће пластеници бити празни од рода из затвореног простора, али зато стиже приспела салата са отворених поља - казао је Јандрић.
Колико смо поврћа из пластеника увезли прошле године још се не зна, али подаци Привредне коморе Србије показују да смо у 2022. години купили на страним тржиштима 170.000 тона поврћа и из пластеника и са отвореног и за то платили око 155 милиона евра. - Највише смо куповали парадајза и за њега потрошили око 21 милион евра. што је 14 одсто од укупне вредности увоза - казао је за „Дневник” др Ђорђе Војновић са Пољопривредног факултета у Новом Саду. Како је је навео, нема званичних података о томе колике су домаће потребе за раним поврћем, ни колики је обим домаће производње у затвореном простору, јер је домаћем тржишту потребно и рано и средње рано поврћем. Али је, у сваком случају, наша производња у пластеницима недовољна.
Једино млади црни лук није доспео из пластеника већ са отвореног простора због благе зиме.
- Јесенас је посејан по њивама и баштама. Зима је била најблажа у односу на протекле 24 године колико се бавим производњом поврћа у пластеницима и зато младог лука има већ дуже време са отвореног простора. Веза кошта 50 динара, а да је гајен у пластеницима сигурно би био скупљи.
Јандрић напомиње да су домаћи повртари гајили и млади црни лук у пластеницима, током зиме, али је тај лук продат.
Наш саговорник истиче да ће већина наших повртара тек сада кренути да расађује у пластенике краставце и паприку бабуру и црвену и крајем маја и почетком јуна изнети пред потрошаче. То је, наглашава, знатно раније него када паприка и краставци стижу са њива.
- Краставаца има доспелог за брање у нашим пластеницима, али недовољно да се подмире домаће потребе па се на тржишту продаје и увозни из Северне Македоније и Грчке. Килограм на пијацама кошта око200 динара - навео је Јандрић. - Сада имамо пристиглу расаду краставаца и тај род ће бити пред купцима за 40 до 45 дана. Само ретки повртари греју пластенике и то је разлог зашто домаће паприке, краставаца али и парадајза и тиквица немамо више. Већина која се бави производњом поврћа у пластеницима само их догрева да би добили расаду - објаснио је Јандрић.
З. Делић