ОМИЉЕНИ ДОРУЧАК за време УСКРШЊЕГ ПОСТА Јефтин, једноставан и ВЕОМА ЗДРАВ
Ако сте се икада питали који је био омиљени доручак међу Србима у бившој Југославији, ми вам доносимо старински рецепт!
Мирис проје са празилуком био је једна од омиљених у домовима широм Југославије, посебно за време великог ускршњег поста.
Потребно вам је врло мало новца за састојке и само неколико минута да направите смесу, а укус ће вас очарати већ при првом залогају.
Многима је постао омиљени доручак и када није пост, а рецепт се годинама преноси са колена на колено.
Састојци:
- 200 г белог брашна
- 200 г кукурузног брашна
- 2 струка празилука
- пола чаше уља
- 1 кесица прашка за пециво
- 2 чаше киселе воде
- Со
- сусам по жељи
Начин припреме:
Исецкајте бели и зелени део празилука, потом зелени оставите са стране, а бели пропржите на мало уља.
Затим помешајте бело и кукурузно брашно, прашак за пециво, уље и киселу воду и посолите по жељи. У смесу додајте пржени празилук и добро промешајте. По жељи можете одозго додати и сусам.
Добијену смесу сипајте у плех и пеците у prеthodno загрејаној рерни на 200 степени око 20 минута.
Након тога је извадите и поспите зеленим делом празилука. Вратите је на пећење још десетак минута, док лепо не порумени.
Stil.rs/ Дневник