OMILJENI DORUČAK za vreme USKRŠNJEG POSTA Jeftin, jednostavan i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak među Srbima u bivšoj Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
Miris proje sa prazilukom bio je jedna od omiljenih u domovima širom Jugoslavije, posebno za vreme velikog uskršnjeg posta.
Potrebno vam je vrlo malo novca za sastojke i samo nekoliko minuta da napravite smesu, a ukus će vas očarati već pri prvom zalogaju.
Mnogima je postao omiljeni doručak i kada nije post, a recept se godinama prenosi sa kolena na koleno.
Sastojci:
- 200 g belog brašna
- 200 g kukuruznog brašna
- 2 struka praziluka
- pola čaše ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 čaše kisele vode
- So
- susam po želji
Način pripreme:
Iseckajte beli i zeleni deo praziluka, potom zeleni ostavite sa strane, a beli propržite na malo ulja.
Zatim pomešajte belo i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu i posolite po želji. U smesu dodajte prženi praziluk i dobro promešajte. Po želji možete odozgo dodati i susam.
Dobijenu smesu sipajte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Nakon toga je izvadite i pospite zelenim delom praziluka. Vratite je na pećenje još desetak minuta, dok lepo ne porumeni.
Stil.rs/ Dnevnik