clear sky
5°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХОЛИВУДСКИ ГЕНИЈАЛЦИ Осим талента за глуму ове звезде поседују и високо образовање

19.03.2024. 13:43 14:02
Пише:
Фото: Pixabay/YoutubePrintscreen

Мно­го је при­ча о хо­ли­вуд­ским глум­ци­ма ко­ји су кре­ну­ли стран­пу­ти­цом и за­вр­ши­ли у кан­џа­ма дро­ге или ал­ко­хо­ла, ме­ђу­тим, то не ва­жи за мла­ду и та­лен­то­ва­ну Бри­џит Мен­длер.

Ње­на при­ча по­кре­ну­ла је ла­ви­ну ко­мен­та­ра на дру­штве­ним мре­жа­ма на­кон што је са сво­јим пра­ти­о­ци­ма по­де­ли­ла вест о то­ме да је по­ста­ла ди­рек­тор­ка све­мир­ске аген­ци­је за об­ра­ду по­да­та­ка, али и да се оства­ри­ла у уло­зи мај­ке. На исти на­чин је и не­ко­ли­ци­на по­зна­тих зве­зда од­лу­чи­ла да, осим свог та­лен­та, до са­вр­шен­ства до­ве­ду и сво­ју ин­те­ли­ген­ци­ју, те упи­шу и за­вр­ше фа­кул­те­те.

Бри­џит Мен­длер

Ова глу­ми­ца сво­ју по­пу­лар­ност сте­кла је још као де­те по­став­ши Ди­зни­је­ва зве­зда, глу­ме­ћи у кла­си­ци­ма као што су „Срећ­но Чар­ли“, „Ча­роб­ња­ци из Веј­вер­ли Плеј­са“, „Уста од ли­му­на­де“ и мно­гим дру­гим. У ме­ђу­вре­ме­ну, осим глу­ме, Бри­џит је са­вр­ше­но пли­ва­ла и у му­зич­ким во­да­ма ко­је су јој до­не­ле још ве­ћу по­пу­лар­ност. Ка­да је, још у де­тињ­ству, по­сти­гла од­ре­ђе­ну до­зу сла­ве, од­лу­чи­ла је да се на не­ко вре­ме по­ву­че из јав­ног жи­во­та и по­за­ба­ви сво­јим обра­зо­ва­њем. На­кон што је ди­пло­ми­ра­ла ан­тро­по­ло­ги­ју на Уни­вер­зи­те­ту Ју­жне Ка­ли­фор­ни­је, на­кон че­га је ма­ги­стри­ра­ла, а по­том и док­то­ри­ра­ла на пре­сти­жном Ин­сти­ту­ту тех­но­ло­ги­је Ма­са­чу­сет­са. Бри­џит се ту ни­је за­у­ста­ви­ла не­го је још јед­ном док­то­ри­ра­ла на Прав­ном фа­кул­те­ту Хар­вард. Док ње­ни фа­но­ви с не­стр­пље­њем иш­че­ку­ју ње­ну но­ву му­зи­ку, глу­ми­ца се у пот­пу­но­сти по­све­ти­ла свом им­пре­сив­ном по­слу. На­и­ме, она је об­ја­ви­ла да је по­кре­ну­ла соп­стве­ну ком­па­ни­ју, Nor­thwo­od, ко­ја се ба­ви по­да­ци­ма ко­је до­би­ја­мо из све­ми­ра. Том при­ли­ком је из­ја­ви­ла: „Же­ли­мо да на­пра­ви­мо пут по­да­та­ка из­ме­ђу Зе­мље и све­ми­ра. Све нам је лак­ше да раз­у­ме­мо све­мир, али нам је и да­ље те­шко да са њи­ме раз­ме­њу­је­мо по­дат­ке“. Ком­па­ни­ја на­ме­ра­ва да ма­сов­но про­из­во­ди „зе­маљ­ске ста­ни­це“ уме­сто ра­ке­та и са­те­ли­та ко­ји би ра­ди­ли као те­ле­пор­ти ко­ји би се ди­рект­но по­ве­зи­ва­ли са са­те­ли­ти­ма у све­ми­ру. И то ни­је све, с об­зи­ром на то да је об­ја­ви­ла фо­то­гра­фи­ју са си­ном и на­пи­са­ла: „Дру­га вест ко­ју сам же­ле­ла да по­де­лим је да сам ма­ма слат­ког че­тво­ро­го­ди­шњег де­ча­ка. По­ста­ла сам хра­ни­тељ­ка 2021. го­ди­не и усво­ји­ла га пред Бо­жић 2022.“

На­та­ли Порт­ман

Та­ко је и хо­ли­вунд­ска зве­зда На­та­ли Порт­ман ин­ве­сти­ра­ла ка­ко вре­ме та­ко и но­вац у сво­је обра­зо­ва­ње. На­кон што је за­вр­ши­ла сред­њу шко­лу, од­лу­чи­ла је да се при­ја­ви на Хар­вард, ко­ји је упи­са­ла и на ње­му сту­ди­ра­ла пси­хо­ло­ги­ју. Порт­ма­но­ва сва­ка­ко ни­је још јед­на глу­ми­ца ко­ја је при­мље­на на ко­леџ Ivy Ле­а­гуе због сво­је ре­пу­та­ци­је. Она се по­ста­ра­ла да се не при­ја­ви под пре­зи­ме­ном „Порт­ман“, ка­ко би је љу­ди пре­по­зна­ли, већ се при­ја­ви­ла под сво­јим пра­вим пре­зи­ме­ном „Хер­шлаг“. Ти­ме је оси­гу­ра­ла и сво­ју при­ват­ност. Сво­јим до­стиг­ну­ћи­ма оду­ше­ви­ла је та­да­шњег про­фе­со­ра Ала­на Дер­шо­ви­ца, те је по­ста­ла и ње­гов лич­ни ис­тра­жи­вач­ки аси­стент. У ме­ђу­вре­ме­ну, на­ста­ви­ла је да гра­ди и сво­ју глу­мач­ку ка­ри­је­ру, те је мо­ра­ла до­бро да из­ба­лан­си­ра свој жи­вот ка­ко би по­сти­гла успех на оба по­ља. Ње­на бив­ша мен­тор­ка на Хар­вар­ду ре­кла је да Порт­ма­но­ва ни­ка­да ни­је тра­жи­ла про­ду­же­ње ро­ко­ва за пре­да­ва­ње за­да­та­ка или од­су­ство са пре­да­ва­ња, те и да је че­сто пре­да­ва­ла ра­до­ве ра­ни­је, уко­ли­ко би има­ла за­ка­за­не на­сту­пе. На­кон што је ди­пло­ми­ра­ла на Хар­вар­ду, глу­ми­ца је оти­шла на Хе­бреј­ски уни­вер­зи­тет у Је­ру­са­ли­му где је шест ме­се­ци сту­ди­ра­ла арап­ски и хе­бреј­ски је­зик, исто­ри­ју Изра­е­ла и исла­ма, али и ан­тро­по­ло­ги­ју на­си­ља.

Том Хидлстон

Исто као и Порт­ма­но­ва, бри­тан­ски филм­ски, те­ле­ви­зиј­ски, по­зо­ри­шни и ра­дио глу­мац Том Хидлстон ус­пео је да про­на­ђе ба­ланс из­ме­ђу гра­ђе­ња сво­је ка­ри­је­ре и обра­зо­ва­ња. Осим што је на­гра­ђи­ва­ни глу­мац, Хидлстон је и ве­ли­ки љу­би­тељ је­зи­ка. На­кон што је ди­пло­ми­рао на пре­сти­жном ко­ле­џу Итон, ова зве­зда при­мље­на је на Уни­вер­зи­тет у Кем­бри­џу где је сту­ди­рао кла­сич­не на­у­ке. То­ком сту­ди­ја, био је члан глу­мач­ке за­јед­ни­це на Кем­бри­џу, где је уче­ство­вао у по­зо­ри­шним пред­ста­вам, а ужи­вао је и у тре­нин­зи­ма раг­би ти­ма. На­кон то­га, сво­је сту­ди­је је на­ста­вио на Кра­љев­ској ака­де­ми­ји драм­ске умет­но­сти, а по­во­дом свог обра­зо­ва­ња, Том Хидлстон је ре­као: „Ве­о­ма сам ужи­вао у сво­јим ака­дем­ским сту­ди­ја­ма. Схва­тио сам ко­ли­ко је та по­за­ди­на ко­ри­сна и ко­ли­ка је пред­ност. Обра­зо­ва­ње је из­у­зе­тан дар и сме­шно је ко­ли­ко се са­да на то остла­њам“.

Џе­ма Чен

За раз­ли­ку од оста­лих сво­јих обра­зо­ва­них ко­ле­га, глу­ми­ца Џе­на Чен ни­је од­мах има­ла же­љу да се ба­ви овим по­слом. На­и­ме, она је пре­вас­ход­но за­по­че­ла са сту­ди­ја­ма пра­ва на Уни­вер­зи­те­ту Окс­форд. На­кон за­вр­шет­ка сту­ди­ја, Џе­ма је до­би­ла по­сао у јед­ној пре­сти­жној адво­кат­ској фир­ми. Ка­ко би оства­ри­ла сво­је сно­ве ко­ји су је во­ди­ли ка глу­ми, она је до­не­ла од­лу­ку да по­ха­ђа ве­чер­ње ча­со­ве у Лон­дон­ској цен­трал­ној шко­ли го­вор­ног и драм­ског умет­нич­ког из­ра­за. Иако ни­је на­ста­ви­ла сво­ју адво­кат­ску ка­ри­је­ру, Џе­на је ис­та­кла да јој је прет­ход­но обра­зо­ва­ње по­мо­гло у глу­ми. Та­да је ре­кла: „При­лич­но је ко­ри­сно за ме­мо­ри­ју. Мо­ра­ла сам да на­у­чим 2.000 слу­ча­је­ва на­па­мет, па сам при­лич­но до­бра у бр­зом пам­ће­њу сце­на­ри­ја“.

Ива­на Ја­пун­џа

Аутор:
Пошаљите коментар
РОБЕРТ ПАТИНСОН УЗЕО ГАЋЕ СА СЕТА „СУМРАК“ САГЕ Холивудске звезде које су присвојиле реквизите са снимања популарних филмова

РОБЕРТ ПАТИНСОН УЗЕО ГАЋЕ СА СЕТА „СУМРАК“ САГЕ Холивудске звезде које су присвојиле реквизите са снимања популарних филмова

27.02.2024. 15:15 15:26
ШОКАНТНА ИНТИМА НА ЕКРАНУ Џена Ортега и Мартин Фриман у провокативној љубајној сцени

ШОКАНТНА ИНТИМА НА ЕКРАНУ Џена Ортега и Мартин Фриман у провокативној љубајној сцени

20.02.2024. 14:36 15:02
ТУРСКЕ ГЛУМИЦЕ ЗБОГ КОЈИХ ГЛЕДАМО САПУНИЦЕ: Од њихове оријенталне лепоте застаје дах

ТУРСКЕ ГЛУМИЦЕ ЗБОГ КОЈИХ ГЛЕДАМО САПУНИЦЕ: Од њихове оријенталне лепоте застаје дах

10.01.2024. 12:23 13:26