Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HOLIVUDSKI GENIJALCI Osim talenta za glumu ove zvezde poseduju i visoko obrazovanje

19.03.2024. 13:43 14:02
Piše:
Foto: Pixabay/YoutubePrintscreen

Mno­go je pri­ča o ho­li­vud­skim glum­ci­ma ko­ji su kre­nu­li stran­pu­ti­com i za­vr­ši­li u kan­dža­ma dro­ge ili al­ko­ho­la, me­đu­tim, to ne va­ži za mla­du i ta­len­to­va­nu Bri­džit Men­dler.

Nje­na pri­ča po­kre­nu­la je la­vi­nu ko­men­ta­ra na dru­štve­nim mre­ža­ma na­kon što je sa svo­jim pra­ti­o­ci­ma po­de­li­la vest o to­me da je po­sta­la di­rek­tor­ka sve­mir­ske agen­ci­je za ob­ra­du po­da­ta­ka, ali i da se ostva­ri­la u ulo­zi maj­ke. Na isti na­čin je i ne­ko­li­ci­na po­zna­tih zve­zda od­lu­či­la da, osim svog ta­len­ta, do sa­vr­šen­stva do­ve­du i svo­ju in­te­li­gen­ci­ju, te upi­šu i za­vr­še fa­kul­te­te.

Bri­džit Men­dler

Ova glu­mi­ca svo­ju po­pu­lar­nost ste­kla je još kao de­te po­stav­ši Di­zni­je­va zve­zda, glu­me­ći u kla­si­ci­ma kao što su „Sreć­no Čar­li“, „Ča­rob­nja­ci iz Vej­ver­li Plej­sa“, „Usta od li­mu­na­de“ i mno­gim dru­gim. U me­đu­vre­me­nu, osim glu­me, Bri­džit je sa­vr­še­no pli­va­la i u mu­zič­kim vo­da­ma ko­je su joj do­ne­le još ve­ću po­pu­lar­nost. Ka­da je, još u de­tinj­stvu, po­sti­gla od­re­đe­nu do­zu sla­ve, od­lu­či­la je da se na ne­ko vre­me po­vu­če iz jav­nog ži­vo­ta i po­za­ba­vi svo­jim obra­zo­va­njem. Na­kon što je di­plo­mi­ra­la an­tro­po­lo­gi­ju na Uni­ver­zi­te­tu Ju­žne Ka­li­for­ni­je, na­kon če­ga je ma­gi­stri­ra­la, a po­tom i dok­to­ri­ra­la na pre­sti­žnom In­sti­tu­tu teh­no­lo­gi­je Ma­sa­ču­set­sa. Bri­džit se tu ni­je za­u­sta­vi­la ne­go je još jed­nom dok­to­ri­ra­la na Prav­nom fa­kul­te­tu Har­vard. Dok nje­ni fa­no­vi s ne­str­plje­njem iš­če­ku­ju nje­nu no­vu mu­zi­ku, glu­mi­ca se u pot­pu­no­sti po­sve­ti­la svom im­pre­siv­nom po­slu. Na­i­me, ona je ob­ja­vi­la da je po­kre­nu­la sop­stve­nu kom­pa­ni­ju, Nor­thwo­od, ko­ja se ba­vi po­da­ci­ma ko­je do­bi­ja­mo iz sve­mi­ra. Tom pri­li­kom je iz­ja­vi­la: „Že­li­mo da na­pra­vi­mo put po­da­ta­ka iz­me­đu Ze­mlje i sve­mi­ra. Sve nam je lak­še da raz­u­me­mo sve­mir, ali nam je i da­lje te­ško da sa nji­me raz­me­nju­je­mo po­dat­ke“. Kom­pa­ni­ja na­me­ra­va da ma­sov­no pro­iz­vo­di „ze­malj­ske sta­ni­ce“ ume­sto ra­ke­ta i sa­te­li­ta ko­ji bi ra­di­li kao te­le­por­ti ko­ji bi se di­rekt­no po­ve­zi­va­li sa sa­te­li­ti­ma u sve­mi­ru. I to ni­je sve, s ob­zi­rom na to da je ob­ja­vi­la fo­to­gra­fi­ju sa si­nom i na­pi­sa­la: „Dru­ga vest ko­ju sam že­le­la da po­de­lim je da sam ma­ma slat­kog če­tvo­ro­go­di­šnjeg de­ča­ka. Po­sta­la sam hra­ni­telj­ka 2021. go­di­ne i usvo­ji­la ga pred Bo­žić 2022.“

Na­ta­li Port­man

Ta­ko je i ho­li­vund­ska zve­zda Na­ta­li Port­man in­ve­sti­ra­la ka­ko vre­me ta­ko i no­vac u svo­je obra­zo­va­nje. Na­kon što je za­vr­ši­la sred­nju ško­lu, od­lu­či­la je da se pri­ja­vi na Har­vard, ko­ji je upi­sa­la i na nje­mu stu­di­ra­la psi­ho­lo­gi­ju. Port­ma­no­va sva­ka­ko ni­je još jed­na glu­mi­ca ko­ja je pri­mlje­na na ko­ledž Ivy Le­a­gue zbog svo­je re­pu­ta­ci­je. Ona se po­sta­ra­la da se ne pri­ja­vi pod pre­zi­me­nom „Port­man“, ka­ko bi je lju­di pre­po­zna­li, već se pri­ja­vi­la pod svo­jim pra­vim pre­zi­me­nom „Her­šlag“. Ti­me je osi­gu­ra­la i svo­ju pri­vat­nost. Svo­jim do­stig­nu­ći­ma odu­še­vi­la je ta­da­šnjeg pro­fe­so­ra Ala­na Der­šo­vi­ca, te je po­sta­la i nje­gov lič­ni is­tra­ži­vač­ki asi­stent. U me­đu­vre­me­nu, na­sta­vi­la je da gra­di i svo­ju glu­mač­ku ka­ri­je­ru, te je mo­ra­la do­bro da iz­ba­lan­si­ra svoj ži­vot ka­ko bi po­sti­gla uspeh na oba po­lja. Nje­na biv­ša men­tor­ka na Har­var­du re­kla je da Port­ma­no­va ni­ka­da ni­je tra­ži­la pro­du­že­nje ro­ko­va za pre­da­va­nje za­da­ta­ka ili od­su­stvo sa pre­da­va­nja, te i da je če­sto pre­da­va­la ra­do­ve ra­ni­je, uko­li­ko bi ima­la za­ka­za­ne na­stu­pe. Na­kon što je di­plo­mi­ra­la na Har­var­du, glu­mi­ca je oti­šla na He­brej­ski uni­ver­zi­tet u Je­ru­sa­li­mu gde je šest me­se­ci stu­di­ra­la arap­ski i he­brej­ski je­zik, isto­ri­ju Izra­e­la i isla­ma, ali i an­tro­po­lo­gi­ju na­si­lja.

Tom Hidlston

Isto kao i Port­ma­no­va, bri­tan­ski film­ski, te­le­vi­zij­ski, po­zo­ri­šni i ra­dio glu­mac Tom Hidlston us­peo je da pro­na­đe ba­lans iz­me­đu gra­đe­nja svo­je ka­ri­je­re i obra­zo­va­nja. Osim što je na­gra­đi­va­ni glu­mac, Hidlston je i ve­li­ki lju­bi­telj je­zi­ka. Na­kon što je di­plo­mi­rao na pre­sti­žnom ko­le­džu Iton, ova zve­zda pri­mlje­na je na Uni­ver­zi­tet u Kem­bri­džu gde je stu­di­rao kla­sič­ne na­u­ke. To­kom stu­di­ja, bio je član glu­mač­ke za­jed­ni­ce na Kem­bri­džu, gde je uče­stvo­vao u po­zo­ri­šnim pred­sta­vam, a uži­vao je i u tre­nin­zi­ma rag­bi ti­ma. Na­kon to­ga, svo­je stu­di­je je na­sta­vio na Kra­ljev­skoj aka­de­mi­ji dram­ske umet­no­sti, a po­vo­dom svog obra­zo­va­nja, Tom Hidlston je re­kao: „Ve­o­ma sam uži­vao u svo­jim aka­dem­skim stu­di­ja­ma. Shva­tio sam ko­li­ko je ta po­za­di­na ko­ri­sna i ko­li­ka je pred­nost. Obra­zo­va­nje je iz­u­ze­tan dar i sme­šno je ko­li­ko se sa­da na to ostla­njam“.

Dže­ma Čen

Za raz­li­ku od osta­lih svo­jih obra­zo­va­nih ko­le­ga, glu­mi­ca Dže­na Čen ni­je od­mah ima­la že­lju da se ba­vi ovim po­slom. Na­i­me, ona je pre­vas­hod­no za­po­če­la sa stu­di­ja­ma pra­va na Uni­ver­zi­te­tu Oks­ford. Na­kon za­vr­šet­ka stu­di­ja, Dže­ma je do­bi­la po­sao u jed­noj pre­sti­žnoj advo­kat­skoj fir­mi. Ka­ko bi ostva­ri­la svo­je sno­ve ko­ji su je vo­di­li ka glu­mi, ona je do­ne­la od­lu­ku da po­ha­đa ve­čer­nje ča­so­ve u Lon­don­skoj cen­tral­noj ško­li go­vor­nog i dram­skog umet­nič­kog iz­ra­za. Iako ni­je na­sta­vi­la svo­ju advo­kat­sku ka­ri­je­ru, Dže­na je is­ta­kla da joj je pret­hod­no obra­zo­va­nje po­mo­glo u glu­mi. Ta­da je re­kla: „Pri­lič­no je ko­ri­sno za me­mo­ri­ju. Mo­ra­la sam da na­u­čim 2.000 slu­ča­je­va na­pa­met, pa sam pri­lič­no do­bra u br­zom pam­će­nju sce­na­ri­ja“.

Iva­na Ja­pun­dža

Autor:
Pošaljite komentar
ROBERT PATINSON UZEO GAĆE SA SETA „SUMRAK“ SAGE Holivudske zvezde koje su prisvojile rekvizite sa snimanja popularnih filmova

ROBERT PATINSON UZEO GAĆE SA SETA „SUMRAK“ SAGE Holivudske zvezde koje su prisvojile rekvizite sa snimanja popularnih filmova

27.02.2024. 15:15 15:26
ŠOKANTNA INTIMA NA EKRANU Džena Ortega i Martin Friman u provokativnoj ljubajnoj sceni

ŠOKANTNA INTIMA NA EKRANU Džena Ortega i Martin Friman u provokativnoj ljubajnoj sceni

20.02.2024. 14:36 15:02
TURSKE GLUMICE ZBOG KOJIH GLEDAMO SAPUNICE: Od njihove orijentalne lepote zastaje dah

TURSKE GLUMICE ZBOG KOJIH GLEDAMO SAPUNICE: Od njihove orijentalne lepote zastaje dah

10.01.2024. 12:23 13:26