light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСЛАНИЦИ БИРАЈУ ПРЕДСЕДНИКА ПАРЛАМЕНТА; Брнабић опозицији: Не смете ни реч да кажете о погрому

18.03.2024. 11:38 13:56
Пише:
Извор: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

БЕОГРАД: Седница Скупштине Србије на којој се бира председник парламента почела је нешто после 11 часова, а седницом председава најстарији посланик Стојан Раденовић који је констатовао да је присутно 214 посланика.

Раденовић је на почетку седнице позвао посланике да минутом ћутања одају пошту страдалима у мартовском погрому на Косову и Метохији.

Он је обавестио посланике и о томе које су све посланичке групе формиране у Народној скупштини.

Доскорашња премијерка, сада посланица на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" и кандидаткиња за председницу парламента Ана Брнабић поручила је данас опозиционим посланицима током полемике о Косову и Метохији да "не смеју ни реч да кажу о погрому, да им не би замерила Виола фон Крамон".

"Поштовани грађани Србије, можете да видите како изгледа та њихова Србија против насиља. Овако изгледа ваљда ненасилна, толерантна и пристојна Србија. Само силеџије и само насилници. Устане човек, њихов народни посланик, и каже све најгоре о Србима са Косова и Метохије", рекла је Брнабић након што је шеф посланичке групе Еколошки устанак Александар Јовановић оптужио Горана Ракића који је био на челу Српске листе, да је "полагао заклетву пред Куртијем", што је Ракић демантовао.

Брнабић је приметила да посланици тог дела опозиције ниједном речју нису осудили погром над Србима на КиМ.

"Ово је ваше огледало. Ово је декларација коју је потписала ваша странка. Ово је декларација коју је потписала Србија против насиља, да тзв. Косово хитно постане члан Европске уније. Хитно. Не Србија, него независно Косово. Због тога не смете да кажете ни једну једину реч о погрому над српским народом. Зато што ће се наљутити Шенах, наљутиће се Виола фон Крамон и Тонино Пицула", рекла је Брнабић.

Како је додала, опозиција која говори да би волела да види човека као што је Аљбин Курти на челу Србије, се усуђује нешто да каже.

Шеф посланика Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута се обратио Горану Ракићу и навео "да је прочитао заклетву држави Косова", на шта је реаговао Горан Ракић посланик на листи "Алекснадар Вучић - Србија не сме да стане", рекавши да никада није био посланик у тзв. скупштини Косова.

"Ја сам пред српским народом полагао заклетву, а и ви одлично знате да ме Курти никада није бирао за министра. Он је изабрао вашег министра - Рашића, а не Ракића", поручио је Ракић Јовановићу.

И Ракић је прокоментарисао да део опозиције није јуче обележио погром да се не би замерили "послодавцима и бриселског администрацији".

Посланичке групе

Највећу групу ''Александар Вучић - Србија не сме да стане'' која броји 113 посланика, поново ће предводити народни посланик Миленко Јованов. На месту заменице шефа посланичке групе СНС биће Марина Рагуш, показују подаци објављени на сајту Народне скупштине Србије.

"Странку слободе и правде - Покрет слободних грађана" која у овом сазиву броји 19 посланика предводиће Мариника Тепић, а њен заменик биће Павле Грбовић.

Ивица Дачић ће предводити посланичку групу Социјалистичке партије Србије, која броји 13 посланика, а мењаће га Снежана Пауновић.

На челу посланичке групе Нове Демократске странке Србије и Покрета обнове Краљевине Србије, која у новом сазиву броји 13 посланика, биће Милош Јовановић, а за његовог заменика именован је Војислав Михаиловић.

Посланичку групу Народног покрета Србије, која у парламенту броји 12 посланика, предводиће њихов председник Мирослав Алексић, а његов заменик ће бити Борислав.

Групу Зелено-левог фронта која броји 10 посланика предводиће Радомир Лазовић, а мењаће га Биљана Ђорђевић.

Девет народних представник посланичке групе странка Србија центар, водиће Здравко Понош, док је за заменика именован Стефан Јањић.

Посланичку групу Демократска странка, која броји осам посланика, водиће Зоран Лутовац, а мењаће га Драгана Ракић.

Посланичка група "Ми - Глас из народа" броји седам посланика и њих ће предводити Бранко Павловић, а мењаће га Митар Ковач.

Такође формирана је и посланичка група "МИ - Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић", која броји шест посланика, а на челу ће бити Бранко Лукић, док ће га мењати Јелена Павловић.

Шест посланика групе Партије уједињених пензионера, предводиће Стефан Кркобабић, а његов заменик биће Хаџи Милорад Стошић.

Посланичку групу Савеза војвођанских Мађара, која у парламенту има шест представника, водиће Балинт Пастор, док ће га мењати Елвира Ковач.

Шест посланика групе Социјалдемократске партије Србије, предводиће Бранимир Јовановић, док ће његов заменик бити Муамер Бачевац.

Посланичку групу Јединствене Србије, која броји пет посланика водиће Драган Марковић, кога ће замењивати Живота Старчевић.

Петоро посланика посланичке групе Еколошког устанка преводиће Александар Јовановић, а мењаће га Данијела Несторовић.

Бојан Торбица биће шеф петоро посланика групе Покрета Социјалиста – Народне сељачке странке и Руске странке, а његов заменик биће Марјан Ристичевић.

На сајту Народне скупштине Србије наводи се да седам посланика не припада ниједној посланичкој групи - Настасја Баковић, Един Ђерлек, Усаме Зукорлић, Шаип Камбери, Селма Кучевић, Милош Парандиловић и Ахмедин Шкријељ.

Опозиција на почетку седнице рекламирала повреду Пословника

Посланици више посланичких група који су у парламент ушли на листи "Србија против насиља" устали су са својих места показујући Пословник Народне скупштине након што је председавајући Стојан Раденовић позвао шефа посланика СНС Миленка Јованова да образложи предлог за председника скупштине.

Посланик Народног покрета Србије Мирослав Алексић рекао је Раденовићу да је дужан да се држи Пословника који, како је рекао, "није слободна воља".

"Ви сте нас обавестили 8. марта да ће наставак седнице бити 11. марта у 11 часова, а онда сте 10. марта послали обавештење да ујутру неће бити наставка седнице пошто је председник државе директно најавио да парламент неће радити", рекао је Алексић.

Посланик СНС Владимир Орлић рекао је Раденовићу да има могућност да санкционише такво понашање опозиције.

"Ми смо овај дан почели минутом ћутања, је л' сте заборавили? Искористили сте прво јављање да се обрушите на Вучића и показали да вас је баш брига и за КиМ и за оно што ради Аљбин Курти", рекао је Орлић.

Михаиловић: Нећемо учествовати у избору скупштинских органа

Председник ПОКС и један од лидера коалиције НАДА Војислав Михаиловић изјавио је данас да ће представници опозиције бити у скупштинској сали, али да неће учествовати у бирању скупштинских органа.

На конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије, а пре почетка седнице Скупштине, Михаиловић је рекао да ће опозиција јединствено наставити да се бори за фер услове на београдским изборима и да ће упутити допис властима да позову на разговор око минималних услова за одржавање избора.

Такође, рекао је да ће опозиција користити и сва Законом дозвољена, а ванинституционална средства.

Како је рекао, опозиција захтева, као минимум услова, чисте бирачке спискове, који ће контролисати страначки експерти и невладине организације, и колико-толико равноправно представљање у медијима.

"Било би добро да сви избори буду 2. јуна да би се спречиле манипулације и пресељење бирача из једног у друго место", рекао је Михаиловић.

Председник Нове Демократске странке Србије и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић рекао је да ће та коалиција инсистирати на седници о КиМ, јер је то, како је рекао, судбоносно питање за српски народ.

Он је оценио да ће се у наредним недељама водити одсутна битка за  изборне услове и минимум демократије.

"Ако се опозиција не избори за те услове, клизимо у тотализам. А то да ли ћемо се изборити, осим опозиције, зависи и од грађана", поручио је Јовановић.

Аутор:
Пошаљите коментар