Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSLANICI BIRAJU PREDSEDNIKA PARLAMENTA; Brnabić opoziciji: Ne smete ni reč da kažete o pogromu

18.03.2024. 11:38 13:56
Piše:
Izvor: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD: Sednica Skupštine Srbije na kojoj se bira predsednik parlamenta počela je nešto posle 11 časova, a sednicom predsedava najstariji poslanik Stojan Radenović koji je konstatovao da je prisutno 214 poslanika.

Radenović je na početku sednice pozvao poslanike da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji.

On je obavestio poslanike i o tome koje su sve poslaničke grupe formirane u Narodnoj skupštini.

Doskorašnja premijerka, sada poslanica na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i kandidatkinja za predsednicu parlamenta Ana Brnabić poručila je danas opozicionim poslanicima tokom polemike o Kosovu i Metohiji da "ne smeju ni reč da kažu o pogromu, da im ne bi zamerila Viola fon Kramon".

"Poštovani građani Srbije, možete da vidite kako izgleda ta njihova Srbija protiv nasilja. Ovako izgleda valjda nenasilna, tolerantna i pristojna Srbija. Samo siledžije i samo nasilnici. Ustane čovek, njihov narodni poslanik, i kaže sve najgore o Srbima sa Kosova i Metohije", rekla je Brnabić nakon što je šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović optužio Gorana Rakića koji je bio na čelu Srpske liste, da je "polagao zakletvu pred Kurtijem", što je Rakić demantovao.

Brnabić je primetila da poslanici tog dela opozicije nijednom rečju nisu osudili pogrom nad Srbima na KiM.

"Ovo je vaše ogledalo. Ovo je deklaracija koju je potpisala vaša stranka. Ovo je deklaracija koju je potpisala Srbija protiv nasilja, da tzv. Kosovo hitno postane član Evropske unije. Hitno. Ne Srbija, nego nezavisno Kosovo. Zbog toga ne smete da kažete ni jednu jedinu reč o pogromu nad srpskim narodom. Zato što će se naljutiti Šenah, naljutiće se Viola fon Kramon i Tonino Picula", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, opozicija koja govori da bi volela da vidi čoveka kao što je Aljbin Kurti na čelu Srbije, se usuđuje nešto da kaže.

Šef poslanika Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta se obratio Goranu Rakiću i naveo "da je pročitao zakletvu državi Kosova", na šta je reagovao Goran Rakić poslanik na listi "Aleksnadar Vučić - Srbija ne sme da stane", rekavši da nikada nije bio poslanik u tzv. skupštini Kosova.

"Ja sam pred srpskim narodom polagao zakletvu, a i vi odlično znate da me Kurti nikada nije birao za ministra. On je izabrao vašeg ministra - Rašića, a ne Rakića", poručio je Rakić Jovanoviću.

I Rakić je prokomentarisao da deo opozicije nije juče obeležio pogrom da se ne bi zamerili "poslodavcima i briselskog administraciji".

Poslaničke grupe

Najveću grupu ''Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane'' koja broji 113 poslanika, ponovo će predvoditi narodni poslanik Milenko Jovanov. Na mestu zamenice šefa poslaničke grupe SNS biće Marina Raguš, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Narodne skupštine Srbije.

"Stranku slobode i pravde - Pokret slobodnih građana" koja u ovom sazivu broji 19 poslanika predvodiće Marinika Tepić, a njen zamenik biće Pavle Grbović.

Ivica Dačić će predvoditi poslaničku grupu Socijalističke partije Srbije, koja broji 13 poslanika, a menjaće ga Snežana Paunović.

Na čelu poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja u novom sazivu broji 13 poslanika, biće Miloš Jovanović, a za njegovog zamenika imenovan je Vojislav Mihailović.

Poslaničku grupu Narodnog pokreta Srbije, koja u parlamentu broji 12 poslanika, predvodiće njihov predsednik Miroslav Aleksić, a njegov zamenik će biti Borislav.

Grupu Zeleno-levog fronta koja broji 10 poslanika predvodiće Radomir Lazović, a menjaće ga Biljana Đorđević.

Devet narodnih predstavnik poslaničke grupe stranka Srbija centar, vodiće Zdravko Ponoš, dok je za zamenika imenovan Stefan Janjić.

Poslaničku grupu Demokratska stranka, koja broji osam poslanika, vodiće Zoran Lutovac, a menjaće ga Dragana Rakić.

Poslanička grupa "Mi - Glas iz naroda" broji sedam poslanika i njih će predvoditi Branko Pavlović, a menjaće ga Mitar Kovač.

Takođe formirana je i poslanička grupa "MI - Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović", koja broji šest poslanika, a na čelu će biti Branko Lukić, dok će ga menjati Jelena Pavlović.

Šest poslanika grupe Partije ujedinjenih penzionera, predvodiće Stefan Krkobabić, a njegov zamenik biće Hadži Milorad Stošić.

Poslaničku grupu Saveza vojvođanskih Mađara, koja u parlamentu ima šest predstavnika, vodiće Balint Pastor, dok će ga menjati Elvira Kovač.

Šest poslanika grupe Socijaldemokratske partije Srbije, predvodiće Branimir Jovanović, dok će njegov zamenik biti Muamer Bačevac.

Poslaničku grupu Jedinstvene Srbije, koja broji pet poslanika vodiće Dragan Marković, koga će zamenjivati Života Starčević.

Petoro poslanika poslaničke grupe Ekološkog ustanka prevodiće Aleksandar Jovanović, a menjaće ga Danijela Nestorović.

Bojan Torbica biće šef petoro poslanika grupe Pokreta Socijalista – Narodne seljačke stranke i Ruske stranke, a njegov zamenik biće Marjan Rističević.

Na sajtu Narodne skupštine Srbije navodi se da sedam poslanika ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi - Nastasja Baković, Edin Đerlek, Usame Zukorlić, Šaip Kamberi, Selma Kučević, Miloš Parandilović i Ahmedin Škrijelj.

Opozicija na početku sednice reklamirala povredu Poslovnika

Poslanici više poslaničkih grupa koji su u parlament ušli na listi "Srbija protiv nasilja" ustali su sa svojih mesta pokazujući Poslovnik Narodne skupštine nakon što je predsedavajući Stojan Radenović pozvao šefa poslanika SNS Milenka Jovanova da obrazloži predlog za predsednika skupštine.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je Radenoviću da je dužan da se drži Poslovnika koji, kako je rekao, "nije slobodna volja".

"Vi ste nas obavestili 8. marta da će nastavak sednice biti 11. marta u 11 časova, a onda ste 10. marta poslali obaveštenje da ujutru neće biti nastavka sednice pošto je predsednik države direktno najavio da parlament neće raditi", rekao je Aleksić.

Poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je Radenoviću da ima mogućnost da sankcioniše takvo ponašanje opozicije.

"Mi smo ovaj dan počeli minutom ćutanja, je l' ste zaboravili? Iskoristili ste prvo javljanje da se obrušite na Vučića i pokazali da vas je baš briga i za KiM i za ono što radi Aljbin Kurti", rekao je Orlić.

Mihailović: Nećemo učestvovati u izboru skupštinskih organa

Predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović izjavio je danas da će predstavnici opozicije biti u skupštinskoj sali, ali da neće učestvovati u biranju skupštinskih organa.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije, a pre početka sednice Skupštine, Mihailović je rekao da će opozicija jedinstveno nastaviti da se bori za fer uslove na beogradskim izborima i da će uputiti dopis vlastima da pozovu na razgovor oko minimalnih uslova za održavanje izbora.

Takođe, rekao je da će opozicija koristiti i sva Zakonom dozvoljena, a vaninstitucionalna sredstva.

Kako je rekao, opozicija zahteva, kao minimum uslova, čiste biračke spiskove, koji će kontrolisati stranački eksperti i nevladine organizacije, i koliko-toliko ravnopravno predstavljanje u medijima.

"Bilo bi dobro da svi izbori budu 2. juna da bi se sprečile manipulacije i preseljenje birača iz jednog u drugo mesto", rekao je Mihailović.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je da će ta koalicija insistirati na sednici o KiM, jer je to, kako je rekao, sudbonosno pitanje za srpski narod.

On je ocenio da će se u narednim nedeljama voditi odsutna bitka za  izborne uslove i minimum demokratije.

"Ako se opozicija ne izbori za te uslove, klizimo u totalizam. A to da li ćemo se izboriti, osim opozicije, zavisi i od građana", poručio je Jovanović.

Autor:
Pošaljite komentar