ОТКРИВАМО ГДЕ СЕ НАЈЈЕФТИНИЈЕ И НАЈКВАЛИТЕТНИЈЕ ЈЕДЕ У НОВОМ САДУ Од супе, меса до салате и десерта за 120 динара
Највећи део кућног буџета породице оде на храну, а најјефтиније је, кажу добре домаћице, домаће кувано јело. Млади се сналазе на разне начине, поготово студенти који су у трку између предавања и испита.
Истражили смо где могу најјефтиније и добро да једу у Новом Саду. У новосадским ресторанима ручак за једну особу кошта између 1.000 и 3.000 динара, зависи од нивоа ресторана, и избора јела. У кућној радиности ручак кошта између 600 и 800 динара. Две шницле од око 250 грама коштају 200 динара, састојци за супу још толико, хлеб и квалитетнија посластица исто око 200 динара. Гирос кошта од 370 до 900 динара. Парче пице или пљескавица не могу се наћи испод 350 динара. Али, ако сте студент Универзитета у Новом Саду квалитетан ручак вас кошта само 120 динара и ту имате све, супу, месо, хлеб, поврће, воће и десерт. Кад су доручак и вечера у питању, студентска менза нема конкуренцију. Ни по цени. Ни по квалитету.
Најјефтинији бурек у граду, онај с паприком, кошта 200 динара. Без јогурта. У студентској мензи редован доручак кошта само 56 динара, а вечера 90 динара. Ово су цене за студенте на буџету, док самофинансирајућу плаћају само нешто скупље - доручак 120 динара, ручак 300, а вечеру 220 динара.
- Храна је јефтина и одлична и у граду једем само после неког вечерњег изласка, кад баш огладним, а наше мензе тад не раде. Све је стварно укусно, сваког дана има по неколико опција између којих можеш да одабереш шта желиш. Супа или чорба је обавезна, а онда за главно јело можеш да одабереш, на пример, сарму, пљескавицу са пиреом, мусаку, пасуљ, шницле, рибу, пилетину - каже Урош Гавриловић из Бајине Баште, бруцош на Факултету техничких наука.
Риба се служи сваког дана, а сваке среде и петка на менију се налази више посних јела за студенте који посте тим данима. Уз то, за студенте са посебним прехрамбеним потребама припремамо и један број дијеталних оброка, који су прилагођени њиховим захтевима. Водећи рачуна о потребама студената у марту 2022. године отворили смо трећи ресторан у приземљу Спенса у ком се послужи око 500 порција ручка. Наш главни циљ је био да у време ручка растеретимо Велику мензу, да студенти могу да ручају на што лакши, и на што квалитетнији начин. Осим тога Прошле године и овог лета смо у потпуности средили унутрашњост Велике мензе, уређен је велики број студнтских домова, а и ове године нас очекују значајне инвестиције у унапређење услуга смештаја и исхране за студенте - каже директор Студентског центра Нови Сад Зоран Мартиновић.
У три студентска ресторана, два у Великој мензи, и једном у приземљу Спенса, годишње се послужи 470 тона хране. Око 80.000 килограма свињског меса, 10.000 кила јунетине, 20.000 килограма рибе, 25 тона пилетине, 35 тона воћа и чак 300.000 килограма свежег поврћа.
- Веома радо ручам у мензи. Хране има довољно. Укус је одличиан. И има свега и чак и за оне пробирљиве. А увек има и неког воћа или десерта и то све за 120 динара. Колико трећина пакле јефтинијих цигарета – каже Наташа Поша из Зрењанина, студенткиња 4. године Филозофског факултета.
Кухиња Студентског центра “Нови Сад” је једна од најбоље опремљених у целој Србији. У две смене, од 5.30 ујутру до 21 сат увече, сваког дана 110 људи, припрема и послужи 6.500 порција хране. Прошле године послужено је 1.075.000 оброка.
Велика менза састоји од ресторана на два спрата, у приземљу и на првом спрату, у којима има места за истовремено послуживање 648 људи. На оба спрата се служи храна истог квалитета.
Студенти који се хране у студентској мензи у Новом Саду, поред више од 20 јела, која их на менију чекају сваког дана, од ове недеље у понуди имају и минералну, негазирану изворску воду из апарата. Апарати су постављени на оба спрата рестрана студентске мензе, а уз њих су постављени столови са великом количином стерилних пластичних чаша. Коришћење воде је бесплатно за све студенте.
Уз квалитетна јела од меса, рибе и поврћа, сваког дана се послужују три врсте воћа, а уз ручак је обавезан десерт, а уторком и четвртом, десерт се служи и после вечере. Такође, средом и петком се на јеловнику налази више посних јела, а за све велике постове јеловник се проширује значајним бројем посних јела и намирница. Јеловник је врло разноврстан и избалансиран, прилагођен је потребама свих група корисника, укључујући и вегетаријанце. Уједно, за студенте са посебним прехрамбеним потребама припремамо и један број дијеталних оброка, који су прилагођени студентским захтевима.
Студентима су за доручак на располагању сендвичи, пица, јаја, гибаница, више врста пецива, више врста сирева, шункарице, пите, палачинке. Ручак је још разноврснији. Поред обавезне супе, салате, хлеба и десерта на менију су бечка шницла, крменадла, печење, ћуреће бело месо, свињски гулаш, пасуљ, шаран, пастрмка... За вечеру се служи филет ослића, шпагете, печени пилећи батак са карабатаком, ћевапи, ражњићи, пилеће бело месо, мусака... И пет врста салата: купус, краставац, мешана салата, цвекла и туршија. У мензи се сваког дана послужи 600 порција доручка, 3.500 ручка и 2.000 порција вечере.
Услуге студентске мензе користи 10.000 абонената, који похађају наставу на једном од 14 факултета Универзитета у Новом Саду.
Екипа „Дневника”