OTKRIVAMO GDE SE NAJJEFTINIJE I NAJKVALITETNIJE JEDE U NOVOM SADU Od supe, mesa do salate i deserta za 120 dinara
Najveći deo kućnog budžeta porodice ode na hranu, a najjeftinije je, kažu dobre domaćice, domaće kuvano jelo. Mladi se snalaze na razne načine, pogotovo studenti koji su u trku između predavanja i ispita.
Istražili smo gde mogu najjeftinije i dobro da jedu u Novom Sadu. U novosadskim restoranima ručak za jednu osobu košta između 1.000 i 3.000 dinara, zavisi od nivoa restorana, i izbora jela. U kućnoj radinosti ručak košta između 600 i 800 dinara. Dve šnicle od oko 250 grama koštaju 200 dinara, sastojci za supu još toliko, hleb i kvalitetnija poslastica isto oko 200 dinara. Giros košta od 370 do 900 dinara. Parče pice ili pljeskavica ne mogu se naći ispod 350 dinara. Ali, ako ste student Univerziteta u Novom Sadu kvalitetan ručak vas košta samo 120 dinara i tu imate sve, supu, meso, hleb, povrće, voće i desert. Kad su doručak i večera u pitanju, studentska menza nema konkurenciju. Ni po ceni. Ni po kvalitetu.
Najjeftiniji burek u gradu, onaj s paprikom, košta 200 dinara. Bez jogurta. U studentskoj menzi redovan doručak košta samo 56 dinara, a večera 90 dinara. Ovo su cene za studente na budžetu, dok samofinansirajuću plaćaju samo nešto skuplje - doručak 120 dinara, ručak 300, a večeru 220 dinara.
- Hrana je jeftina i odlična i u gradu jedem samo posle nekog večernjeg izlaska, kad baš ogladnim, a naše menze tad ne rade. Sve je stvarno ukusno, svakog dana ima po nekoliko opcija između kojih možeš da odabereš šta želiš. Supa ili čorba je obavezna, a onda za glavno jelo možeš da odabereš, na primer, sarmu, pljeskavicu sa pireom, musaku, pasulj, šnicle, ribu, piletinu - kaže Uroš Gavrilović iz Bajine Bašte, brucoš na Fakultetu tehničkih nauka.
Riba se služi svakog dana, a svake srede i petka na meniju se nalazi više posnih jela za studente koji poste tim danima. Uz to, za studente sa posebnim prehrambenim potrebama pripremamo i jedan broj dijetalnih obroka, koji su prilagođeni njihovim zahtevima. Vodeći računa o potrebama studenata u martu 2022. godine otvorili smo treći restoran u prizemlju Spensa u kom se posluži oko 500 porcija ručka. Naš glavni cilj je bio da u vreme ručka rasteretimo Veliku menzu, da studenti mogu da ručaju na što lakši, i na što kvalitetniji način. Osim toga Prošle godine i ovog leta smo u potpunosti sredili unutrašnjost Velike menze, uređen je veliki broj studntskih domova, a i ove godine nas očekuju značajne investicije u unapređenje usluga smeštaja i ishrane za studente - kaže direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović.
U tri studentska restorana, dva u Velikoj menzi, i jednom u prizemlju Spensa, godišnje se posluži 470 tona hrane. Oko 80.000 kilograma svinjskog mesa, 10.000 kila junetine, 20.000 kilograma ribe, 25 tona piletine, 35 tona voća i čak 300.000 kilograma svežeg povrća.
- Veoma rado ručam u menzi. Hrane ima dovoljno. Ukus je odličian. I ima svega i čak i za one probirljive. A uvek ima i nekog voća ili deserta i to sve za 120 dinara. Koliko trećina pakle jeftinijih cigareta – kaže Nataša Poša iz Zrenjanina, studentkinja 4. godine Filozofskog fakulteta.
Kuhinja Studentskog centra “Novi Sad” je jedna od najbolje opremljenih u celoj Srbiji. U dve smene, od 5.30 ujutru do 21 sat uveče, svakog dana 110 ljudi, priprema i posluži 6.500 porcija hrane. Prošle godine posluženo je 1.075.000 obroka.
Velika menza sastoji od restorana na dva sprata, u prizemlju i na prvom spratu, u kojima ima mesta za istovremeno posluživanje 648 ljudi. Na oba sprata se služi hrana istog kvaliteta.
Studenti koji se hrane u studentskoj menzi u Novom Sadu, pored više od 20 jela, koja ih na meniju čekaju svakog dana, od ove nedelje u ponudi imaju i mineralnu, negaziranu izvorsku vodu iz aparata. Aparati su postavljeni na oba sprata restrana studentske menze, a uz njih su postavljeni stolovi sa velikom količinom sterilnih plastičnih čaša. Korišćenje vode je besplatno za sve studente.
Uz kvalitetna jela od mesa, ribe i povrća, svakog dana se poslužuju tri vrste voća, a uz ručak je obavezan desert, a utorkom i četvrtom, desert se služi i posle večere. Takođe, sredom i petkom se na jelovniku nalazi više posnih jela, a za sve velike postove jelovnik se proširuje značajnim brojem posnih jela i namirnica. Jelovnik je vrlo raznovrstan i izbalansiran, prilagođen je potrebama svih grupa korisnika, uključujući i vegetarijance. Ujedno, za studente sa posebnim prehrambenim potrebama pripremamo i jedan broj dijetalnih obroka, koji su prilagođeni studentskim zahtevima.
Studentima su za doručak na raspolaganju sendviči, pica, jaja, gibanica, više vrsta peciva, više vrsta sireva, šunkarice, pite, palačinke. Ručak je još raznovrsniji. Pored obavezne supe, salate, hleba i deserta na meniju su bečka šnicla, krmenadla, pečenje, ćureće belo meso, svinjski gulaš, pasulj, šaran, pastrmka... Za večeru se služi filet oslića, špagete, pečeni pileći batak sa karabatakom, ćevapi, ražnjići, pileće belo meso, musaka... I pet vrsta salata: kupus, krastavac, mešana salata, cvekla i turšija. U menzi se svakog dana posluži 600 porcija doručka, 3.500 ručka i 2.000 porcija večere.
Usluge studentske menze koristi 10.000 abonenata, koji pohađaju nastavu na jednom od 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Ekipa „Dnevnika”