УКИДАЈУ НАМ И „МАЛИ“ ЛУКСУЗ Цене чоколада „лете“ у небо! Прво лоша берба, а сад и СКУПА ПРЕРАДА какаоа, афричке фабрике ЗБОГ ТРОШКОВА стопирају рад
АКРА/АБИЏАН: Главне афричке фабрике у Обали Слоноваче и Гани које прерађују какао, обустављају рад, јер не могу да приуште куповину сирове биљке у облику зрна, навели су данас трговачки извори.
То значи да ће широм света вероватно поскупети чоколаде, чији произвођачи су већ подигли цене за потрошаче, пренео је Ројтерс.
До овакве ситуације дошло је након три године лоших берби какаа, а очекује се и четврта у поменуте две афричке земље, које производе скоро 60 одсто светских количина те биљке.
Какао је више него двоструко поскупео током прошле године, па произвођачи чоколаде не могу да га приуште и ослањају се на прерађиваче који могу да претворе зрна у путер и ликер, од чега могу да направе чоколаду.
Прерађивачи, попут једне од највећих државних фабрика из Обале Слоноваче, истичу како не могу да купују зрна због високе цене.
Како наводе извори, ускоро би могло да буде затворено још великих државних фабрика у Обали Слоноваче, у којој је смештена скоро половина светске производње какаа.
Већина од осам фабрика другог великог произвођача Гане, укључујући државну компанију за прераду, више пута је обустављала рад, недељама откако је сезона почела у октобру, преноси Ројтерс.