Повезују га с бројним ЗДРАВСТВЕНИМ БЛАГОДЕТИМА, а ево како ЗЛАТНИ ЗАЧИН утиче на ГУБИТАК КИЛОГРАМА Да ли је уз помоћ КУРКУМЕ могуће смршати? (ФОТО)
Куркума спада у омиљене зачине који нам долазе из азијске кухиње, а познато је да има широку примену у народној медицини, а занимљиво је да се често куркума доводи у везу с мршављењем.
Куркума, позната и као златни зачин, била је део традиционалне индијске медицине – ајурведе – хиљадама година. Већина корисних својстава по здравље код куркуме може се приписати куркумину, једињењу које има снажна антиинфламаторна и антиоксидативна својства.
Медицинска платформа Healthline пише да су новија истраживања показала да куркума може да игра одређену улогу и у мршављењу, међу њима и студоија објављена 2019. у медицинском листу Фронтиерс ин Pharmacology. Како и колико значајну?
Студија чији су налази објављени 2013. у магазину БиоФакторс утврдила је да куркумин може да потисне одређене маркере запаљења, који играју улогу у гојазности.
Они су обично повишени ког људи који су гојазни или имају прекомерну тежину.
Студије над животињама показују да ово једињење може да подстакне мршављење, смањи раст масног ткива, "обузда" поновно гојење и повећа осетљивост на инсулин. Штавише, 30-дневна студија, објављена 2015. у листу Еуропеан Review фор Медицал анд Пхармацологицал Сциенцес, показала је да примеру 44 особе које раније нису могле да смршају да је суплементација двапут дневно с 800 мг куркумина и 8 мг пиперина довела до значајног смањењеа телесне тежине, индекса телесне масе и обима струка и кукова.
Колико је овај зачин безбедан?
Куркума и куркумин се, уопштено говорећи сматрају безбедним, али ако се претера с дозирањем, може доћи до нежељених ефеката, као што су повраћање, мучнина, бол у стомаку, затвор, осип, дијареја, алергијске реакције...
Имајте у виду да куркумин реагује с многим лековима, међу којима су антикоагуланси, антибиотици, кардиоваскуларни лекови, антихистамници и лекови за хемиотерапију, па не би требало користити куркуму или суплементацију без консултације с лекаром.
Пиперин је, наиме, једињење у црном биберу који може да повећа апсорпцију куркумина до 2.000%.
Преглед 21 студије, објављен 2019. повезао је на основу података више од 1.600 људи унос куркумина са смањеном тежином, индексом телесне масе и обимом струка.
Ова истраживања су свакако обећавају, али је потребно више студија у којима ће учествовати људи да би се куркума могла препоручити за мршављење.
Куркума се добија у више облика, али је најлакши начин да се користи као зачин приликом припреме оброка. Додаје се у чај од ђумбира, као и у припреми "златног млека", који се прави загревањем млека, куркуме, ђумбира, бибера и цимета у праху. У индијској кухињи, куркума се обично пије у чају са црним бибером и састојцима као што су мед, ђумбир, маслиново и кокосово уље.
Већина студија указује да се здравствене предности виде само у већим дозама, попут оних у екстрактима куркуме или суплементима – као зачин се користи у малим количинама, где куркумина има мање.
Иако не треба да очекујете да ћете се "преполовити" ако пијете сваки дан чај с мало куркуме, ова моћна биљка има многе предности и може да послужи у оквиру уравнотежене и разноврсне исхране.
Дневник/Глоси Еспресо