light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зорана Аруновић освојила бронзу на Првенству Европе

29.02.2024. 16:16 19:49
Пише:
Извор: ССС

Зорана Аруновић се поново попела на победничко постоље на Европском шампионату ваздушним оружјем.

Првог дана сениорских такмичења на првенству Старог континента у Ђеру , Аруновићева је освојила бронзану медаљу ваздушним пиштољем.

Ђер је трећи пут у последњих осам година домаћин шампионата Старог континента, Зорана је сва три пута стигла до подијума у појединачном такмичењу. Пре осам година била је трећа, а на ЕП у Ђеру 2018. се окитила сребром. Сем ове три медаље у ризници има и једно злато (2017) и сребро (2022) у појединачним надметањима на шампионатима Европе ваздушним оружјем и велики број одличја у микс и екипној конкуренцији.

Од осталих наших такмичара, данас је најбољи пласман остварио Дамир Микец, који је заузео 11.место у такмичењу пиштољем за мушкарце, био је на корак од финала.

 Током квалификација Зорана Аруновић је скоро константно била међу шест најбољих. Низ од неколико деветки у завршници ју је накратко „избацио“ из осам најбољих. Међутим, квалификације је завршила погоцима у круг 10 и као пета ушла у финале. Погодила је 572 круга, исто колико и такмичарке пласиране од шестог до осмог места, али је имала више „унутрашњих центара“ од њих. Јелена Тодоровић је била најуспешнија од осталих наших такмичарки, на 20. месту са 567 кругова. Бранкица Зарић је заузела 37, а Јована Тодоровић 59. позицију. Србија је екипно била девета. За тимски пласман рачунао се збир резултата Аруновићеве, Зарићеве и Јоване Тодоровић, јер Јелена Тодоровић се такмичила само за поене за светску ранг листу.

У финалу је Зорана била стално при врху, на другом или трећем месту. На челној позицији се средином финала одвојила Молдавка Ана Дулче и на њој остала до краја,а  Зорана је водила велику борбу за другу позицију са Туркињом Јилмез и Украјинком Оленом Костевич. Свака од такмичарки је током финала имала и понеки лошији хитац, али Зорана није дала ривалкама да јој „побегну“. После 22.хица, наша олимпијка је заостајала свега 0,2 круга за Туркињом, која је тако стигла до сребра, док је до краја на златној позицији остала Дулче.

Иако ју је мало делило од сребрне медаље, Зорана је после финала била пресрећна.

- Изузетно сам задовољна новом медаљом, посебно што сам до ње дошла иако нисам сјајно гађала у финалу. У квалификацијама сам се мучила. Потом сам отпуцала једно од својих лошијих финала на великим такмичењима, али и то је било довољно за медаљу. То је нешто чему у раду са сестром и тренером Јеленом и тежим – да освајам медаље и постижем добре пласмане чак и ако не остварим свој максимум – казала је Зорана.

Победница Дулче и другопласирана Јилмаз су избоирле и олимпијске квоте, коју Зорана има од 2022.године.

Дамир Микец је један од трагичара дана. Заузео је 11.место са 579 кругова и 15 „унутрашњих центара“. Са кругом или два „муша“ више наставио би такмичење, јер као осми је у финале отишао Грк Гампиеракис са 579 кругова и 16 центара. Олимпијски вицешампион није био задовољан резултатом, али и додао:

- С друге стране драго ми је да сам и са оваквим, лошијим мечом био врло близу финала. Борио сам се до последњег хица. Целе квалификације су биле турбулентне, вучем и повреду руке већ дуже време, али сматрам да сам тактички добро одрадио меч. Нисам дошао до резултата за који сматрам да вредим. У овом делу сезоне се већ дуже „вртим“ око 580 кругова, али мислим да сам, без обзира на све, могао и више – казао је Микец.- Идемо даље, такмичење у миксу је нова шанса.

У екипном пласману Србија је била седма у конкуренцији 20 репрезентација, а уз Микеца за наш тим су гађали Димитрије Гргић и Душко Петров, који су појединачно заузели 25. и 68. место.

Сениорски програм је почео данас у раним јутарњим часовима, квалификационим такмичењем микс парова пушком.  Учествовало је 45 тимова, међу њима и два српска тандема. Теодора Вукојевић и Лазар Ковачевић су заузели 15. место, док су се Ивана Анђушић Максимовић и Милутин Стефановић пласирали на 21. позицију. У мечеве за медаље пролази само четири најбоља састава. Вукојевићева и Ковачевић су били три круга далеко од четврте позиције и меча за бронзу.

- Ово су два најбоља српска микса у овом тренутку. У овој дисциплини, резултат и пласман зависи од оба члана тима. До меча за медаљу се може доћи уколико обоје гађају добро или један члан одскочи са одличним резултатом. Овај пут то се није десило, али верујем да су наши стрелци увидели грешке и да им је ово била добра проба пред појединачна надметања – казао је селектор Србије за пушку Драган Доневић.- Конкуренција је била јака, а највише ме је изненадило да ни један од два одлична тима Норвешке није стигао до борбе за медаље.

У петак ће бити одржана појединачна такмичења пушком и микс парова пиштољем.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЈОШ ЈЕДНА МЕДАЉА У МИНХЕНУ После бронзе, Зорана Аруновић се ваздушним пиштољем и ПОЗЛАТИЛА! У финале се ПЛАСИРАЛЕ још две СРПСКЕ такмичарке (ФОТО)

ЈОШ ЈЕДНА МЕДАЉА У МИНХЕНУ После бронзе, Зорана Аруновић се ваздушним пиштољем и ПОЗЛАТИЛА! У финале се ПЛАСИРАЛЕ још две СРПСКЕ такмичарке (ФОТО)

25.01.2024. 18:59 19:02