Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zorana Arunović osvojila bronzu na Prvenstvu Evrope

29.02.2024. 16:16 19:49
Piše:
Izvor: SSS

Zorana Arunović se ponovo popela na pobedničko postolje na Evropskom šampionatu vazdušnim oružjem.

Prvog dana seniorskih takmičenja na prvenstvu Starog kontinenta u Đeru , Arunovićeva je osvojila bronzanu medalju vazdušnim pištoljem.

Đer je treći put u poslednjih osam godina domaćin šampionata Starog kontinenta, Zorana je sva tri puta stigla do podijuma u pojedinačnom takmičenju. Pre osam godina bila je treća, a na EP u Đeru 2018. se okitila srebrom. Sem ove tri medalje u riznici ima i jedno zlato (2017) i srebro (2022) u pojedinačnim nadmetanjima na šampionatima Evrope vazdušnim oružjem i veliki broj odličja u miks i ekipnoj konkurenciji.

Od ostalih naših takmičara, danas je najbolji plasman ostvario Damir Mikec, koji je zauzeo 11.mesto u takmičenju pištoljem za muškarce, bio je na korak od finala.

 Tokom kvalifikacija Zorana Arunović je skoro konstantno bila među šest najboljih. Niz od nekoliko devetki u završnici ju je nakratko „izbacio“ iz osam najboljih. Međutim, kvalifikacije je završila pogocima u krug 10 i kao peta ušla u finale. Pogodila je 572 kruga, isto koliko i takmičarke plasirane od šestog do osmog mesta, ali je imala više „unutrašnjih centara“ od njih. Jelena Todorović je bila najuspešnija od ostalih naših takmičarki, na 20. mestu sa 567 krugova. Brankica Zarić je zauzela 37, a Jovana Todorović 59. poziciju. Srbija je ekipno bila deveta. Za timski plasman računao se zbir rezultata Arunovićeve, Zarićeve i Jovane Todorović, jer Jelena Todorović se takmičila samo za poene za svetsku rang listu.

U finalu je Zorana bila stalno pri vrhu, na drugom ili trećem mestu. Na čelnoj poziciji se sredinom finala odvojila Moldavka Ana Dulče i na njoj ostala do kraja,a  Zorana je vodila veliku borbu za drugu poziciju sa Turkinjom Jilmez i Ukrajinkom Olenom Kostevič. Svaka od takmičarki je tokom finala imala i poneki lošiji hitac, ali Zorana nije dala rivalkama da joj „pobegnu“. Posle 22.hica, naša olimpijka je zaostajala svega 0,2 kruga za Turkinjom, koja je tako stigla do srebra, dok je do kraja na zlatnoj poziciji ostala Dulče.

Iako ju je malo delilo od srebrne medalje, Zorana je posle finala bila presrećna.

- Izuzetno sam zadovoljna novom medaljom, posebno što sam do nje došla iako nisam sjajno gađala u finalu. U kvalifikacijama sam se mučila. Potom sam otpucala jedno od svojih lošijih finala na velikim takmičenjima, ali i to je bilo dovoljno za medalju. To je nešto čemu u radu sa sestrom i trenerom Jelenom i težim – da osvajam medalje i postižem dobre plasmane čak i ako ne ostvarim svoj maksimum – kazala je Zorana.

Pobednica Dulče i drugoplasirana Jilmaz su izboirle i olimpijske kvote, koju Zorana ima od 2022.godine.

Damir Mikec je jedan od tragičara dana. Zauzeo je 11.mesto sa 579 krugova i 15 „unutrašnjih centara“. Sa krugom ili dva „muša“ više nastavio bi takmičenje, jer kao osmi je u finale otišao Grk Gampierakis sa 579 krugova i 16 centara. Olimpijski vicešampion nije bio zadovoljan rezultatom, ali i dodao:

- S druge strane drago mi je da sam i sa ovakvim, lošijim mečom bio vrlo blizu finala. Borio sam se do poslednjeg hica. Cele kvalifikacije su bile turbulentne, vučem i povredu ruke već duže vreme, ali smatram da sam taktički dobro odradio meč. Nisam došao do rezultata za koji smatram da vredim. U ovom delu sezone se već duže „vrtim“ oko 580 krugova, ali mislim da sam, bez obzira na sve, mogao i više – kazao je Mikec.- Idemo dalje, takmičenje u miksu je nova šansa.

U ekipnom plasmanu Srbija je bila sedma u konkurenciji 20 reprezentacija, a uz Mikeca za naš tim su gađali Dimitrije Grgić i Duško Petrov, koji su pojedinačno zauzeli 25. i 68. mesto.

Seniorski program je počeo danas u ranim jutarnjim časovima, kvalifikacionim takmičenjem miks parova puškom.  Učestvovalo je 45 timova, među njima i dva srpska tandema. Teodora Vukojević i Lazar Kovačević su zauzeli 15. mesto, dok su se Ivana Anđušić Maksimović i Milutin Stefanović plasirali na 21. poziciju. U mečeve za medalje prolazi samo četiri najbolja sastava. Vukojevićeva i Kovačević su bili tri kruga daleko od četvrte pozicije i meča za bronzu.

- Ovo su dva najbolja srpska miksa u ovom trenutku. U ovoj disciplini, rezultat i plasman zavisi od oba člana tima. Do meča za medalju se može doći ukoliko oboje gađaju dobro ili jedan član odskoči sa odličnim rezultatom. Ovaj put to se nije desilo, ali verujem da su naši strelci uvideli greške i da im je ovo bila dobra proba pred pojedinačna nadmetanja – kazao je selektor Srbije za pušku Dragan Donević.- Konkurencija je bila jaka, a najviše me je iznenadilo da ni jedan od dva odlična tima Norveške nije stigao do borbe za medalje.

U petak će biti održana pojedinačna takmičenja puškom i miks parova pištoljem.

Autor:
Pošaljite komentar
JOŠ JEDNA MEDALJA U MINHENU Posle bronze, Zorana Arunović se vazdušnim pištoljem i POZLATILA! U finale se PLASIRALE još dve SRPSKE takmičarke (FOTO)

JOŠ JEDNA MEDALJA U MINHENU Posle bronze, Zorana Arunović se vazdušnim pištoljem i POZLATILA! U finale se PLASIRALE još dve SRPSKE takmičarke (FOTO)

25.01.2024. 18:59 19:02