ЧАЧАНИН ПРАВИ НАЈБОЉИ БУРЕК А ОВО ЈЕ ЊЕГОВ РЕЦЕПТ Ево шта вам је потребно за ово САВРШЕНСТВО
Чачак је град познат по печењу, а сада имају и најбољег бурегџију у Србији. Ту титулу Горан Павловић освојио је после три деценије прављења бурека.
Са месом или са сиром – једино је питање које мучи љубитеље бурека кад сврате код званично најбољег бурегџије у Србији.
- Правим са три коре. То је за мене мајсторски бурек. Тако сам научио. Тако су стари чачански мајстори радили. Иначе, прави се са четири, па и пет кора - објашњава овај бурегџија. Додаје да су то измислили ови што раде на килажу бурек да би онда био тежи.
- Продаш гомилу кора, а унутра ништа. А ја радим са три коре и два фила - каже Павловић.
То како Павловић ради, учинило је да Чачак, осим по печењу, постане чувен и по буреку. Чачак није једино што спаја ова два специјалитета.
- Бурек мора одстоји бар пола сата након што се испече. Да би то било добро. Као вруће печење када се одмах исече и само легне, тако и бурек - каже Павловић.
Ипак има сличности између бурека и печења? Морају да одстоје пола сата.
- Па да. Град печења и бурека - каже Драган.
У граду печења и бурека има оних који су спремни да пређу по неколико километара да би пазарили баш у овој бурегџиници.
- Пет пекара сам прошао, не постоји овакав бурек нигде у Западној Србији, нигде. Зато што је најбољи.
Све је мање бурегџија који бурек праве ручно. Данас, углавном машине све припремају.
Иако се о укусима не расправља – укус каже да су вредне руке мајстора незаменљиве.
Курир