ČAČANIN PRAVI NAJBOLJI BUREK A OVO JE NJEGOV RECEPT Evo šta vam je potrebno za ovo SAVRŠENSTVO
Čačak je grad poznat po pečenju, a sada imaju i najboljeg buregdžiju u Srbiji. Tu titulu Goran Pavlović osvojio je posle tri decenije pravljenja bureka.
Sa mesom ili sa sirom – jedino je pitanje koje muči ljubitelje bureka kad svrate kod zvanično najboljeg buregdžije u Srbiji.
- Pravim sa tri kore. To je za mene majstorski burek. Tako sam naučio. Tako su stari čačanski majstori radili. Inače, pravi se sa četiri, pa i pet kora - objašnjava ovaj buregdžija. Dodaje da su to izmislili ovi što rade na kilažu burek da bi onda bio teži.
- Prodaš gomilu kora, a unutra ništa. A ja radim sa tri kore i dva fila - kaže Pavlović.
To kako Pavlović radi, učinilo je da Čačak, osim po pečenju, postane čuven i po bureku. Čačak nije jedino što spaja ova dva specijaliteta.
- Burek mora odstoji bar pola sata nakon što se ispeče. Da bi to bilo dobro. Kao vruće pečenje kada se odmah iseče i samo legne, tako i burek - kaže Pavlović.
Ipak ima sličnosti između bureka i pečenja? Moraju da odstoje pola sata.
- Pa da. Grad pečenja i bureka - kaže Dragan.
U gradu pečenja i bureka ima onih koji su spremni da pređu po nekoliko kilometara da bi pazarili baš u ovoj buregdžinici.
- Pet pekara sam prošao, ne postoji ovakav burek nigde u Zapadnoj Srbiji, nigde. Zato što je najbolji.
Sve je manje buregdžija koji burek prave ručno. Danas, uglavnom mašine sve pripremaju.
Iako se o ukusima ne raspravlja – ukus kaže da su vredne ruke majstora nezamenljive.
Kurir