few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

 (ФОТО, ВИДЕО) СЕЋАЊЕ И ЗАХВАЛНОСТ ЗА НЕСЕБИЧНУ ПОМОЋ Амфитеатар у Музичкој школи назван по Питеру и Дајани Бекли

02.02.2024. 13:40 14:00
Пише:
Извор: Ј. Вукашиновић

Амфитеатар Музичке школе „Исидор Бајић“ назван је по почасним грађанима Новог Сада - брачном пару Питеру и Дајани Бекли, као знак захвалности и поштовања за дугогодишњи добротворни рад и несебичну помоћ граду од 1993. године.

Тим поводом уприличена је свечаност на којој су ученици имали прилику да покажу свој таленат и умеће.

- Веома сам почаствован и са скромношћу прихватам овај знак пажње, посвећен нашим пријатељским односима, како личним тако и наших градова Новог Сада и Норича, али и школа у којима радимо - рекао је Питер Бекли. – Нажалост, неки од веома важних људи више нису са нама, моја супруга Дајана и наш пријатељ Илија Пилиповић. Иако физички нису ту, као да их гледам како на небесима раде оно што су радили док су били оведе, а то је да се баве организацијом. То је зато што је изузетно тешко суочити се са реалношћу, али је утешно што их се и на овај начин сећамо. Хвала вам пуно.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић захвалио је Беклијевима на свему што су учинили за наш град, те подсетио на то да су Питер и Дајана готово 40 година долазили у Нови Сад и помагали.

- Када је било најтеже они су били најприсутнији и показали своју храброст и солидарност када је Новосађанима то било најпотребније истакао је Рожић. - На иницијативу Музичке школе „Исидор Бајић“ и директорке Радмиле Ракин Мартиновић Град је подржао идеју да се амфитеатар назове по брачном пару Бекли. Осим тога, и део кеја у Новом Саду носи име Дајане Бекли и заиста се трудимо да на различите начине продубимо сарадњу два пријатељска града - Новог Сада и Норича.

Члан Градског већа подсетио је на то да је у четвртак обележен значајан датум, 1. фебруар, дан када је Нови Сад пре 246 година постао слободан краљевски град.

- И ово је велики дан за наш град, јер Нови Сад нису само булевари и зграде, већ су љиди ти који га чине поносним - објаснио је Далибор Рожић. - Добра сарадња с нашим пријатељима изузетно је важна, у овом случају из Енглеске, који су допринели и много помогли, када је било најтеже, пре свега деведесетих година и то тако што су слали помоћ и били више него активни преко друштва пријатељства Норича и Новог Сада.


Новосадски мост пријатељства

Дајана и Питер Бекли постали су почасни грађани Новог Сада у октобру 1993. године, а резултат интересовања за Нови Сад и регион Војводине су труд и рад, уложени да се оснује добротворно удружење ради очувања веза између два града Новог Сада и Норича, што је посебно било значајно након распада СФРЈ. Током кризе и санкција Беклијеви су уз подршку Удружења „Norfolk&Norič/ Нови Сад“ реализовали низ хуманитарних акција, а то не би било могуће без љубазности њихових пријатеља породице Пилиповић, с којима су се упознали током размене ученика.  Када су почетком деведесетих година прошлог века нашој земљи уведене санкцијеДајана и Питер су се, заједно с члановима Друштва пријатељства, посветили прикупљању и допремању хуманитарне помоћи. Успевали су да превазиђу административне и друге препреке и донесу помоћ за здравствене установе, Црвени крст, штићенике Дома у Ветернику. Након 1999. године, захваљујући залагању брачног пара Бекли, Градско веће Норича прихватило је иницијативу да се пешачки мост у Норичу назове „Новосадски мост пријатељства“.


Директорка Музичке школе Радмиле Ракин Мартиновић каже да само поштујући прошлост можемо ићи у будућност.

- Досегли смо неке од циљева, имамо најопремљенију и најсавременију школу у овом делу Европе, и дошло је време да захвалимо онима који су за то заслужни - објаснила је Радмила Ракин Мартиновић. - Хвала Питеру, а нарочито покојној Дајани што су у најтежим тренуцима пружили помоћ, а пре свега велику љубав. Дајана и Питер Бекли дали су велики допринос школи и деци, и концертна дворана с правом носи њихово име. Односи две државе и народа унапређени су кроз сарадњу ученика. Само сарадњом и разменом искустава и познанствима стварамо слику о себи и то је управо оно што је најважније за нашу земљу, а деца су нам најбоље дипломате.

Ј. Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар