broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОТЕКЛА ТЕРМАЛНА ВОДА КРАЈ ХОТЕЛА У СРБОБРАНУ Корак ближе ка остварењу сна о бањском комплексу; Ево кад почињу радови

30.01.2024. 10:31 12:17
Пише:

СРБОБРАН: Први, велики корак на путу да Србобран постане бањски центар је обећавајући, с обзиром на то да је потекла термална вода из бунара крај хотела „Елан”.

Вредни стручњаци из Мађарске буше већ неколико месеци. На радост свих, коначно је потекла вода температуре око 60 степени, а издашности око 500 литара у минути. 

Крај бунара су се јуче састали председник општине Србобран Радивој Дебељачки и нови власник хотела, главни инвеститор целог пројекта Шандор Нађ, и са задовољством најавили даље радове на реконструкцији зграде и изградњи базенског комплекса. 

– За мене лично, а мислим да ће тај утисак имати и већина Србобранаца, ово је један историјски моменат за Србобран и нашу општину. Сан који смо имали, да користимо термалне изворе је на дохват руке. У prеthodnom периоду смо разговарали о томе како ће хотел да заживи захваљујући термалној бушотини, а Србобран ће да добије бању и тако се позиционира у бањском туризму на територији наше државе. Заиста сам срећан што смо корак ближе томе, и надам се да ћемо врло брзо ући у пројектовање самог објекта. Власник хотела ми је рекао да су у току разговори са пројектантским кућама, да се припреми техничка документација, након чега ће Општина Србобран имати обавезу да у складу са законом изда дозволе за грађевинске радове и ја се надам да ће већ у овој години почети реконструкцију – рекао је Дебељачки, и нас друштвеним мрежама поделио овај догађај. 

Потекла је вода температуре око 60 степени, а издашности 500 литара у минути

Власник „Елана” Шандор Нађ, казао је да радови нису текли оном брзином којом је било планирано, али то није умањило задовољство јер је крајњи циљ постигнут.

– Рачунали смо да ћемо завршити за три месеца и нисмо успели. Морали смо да бушимо додатних 200 метара, али зато смо добили квалитетнију воду од оне која је пројектом била предвиђена. Имаћемо и метан, тако да ћемо моћи производити и своју струју. Задовољни смо температуром воде, а бунар је самоизливни и вода тече брзином од 500 литара у минути. Верујем да ћемо ове године кренути у извођење радова. Парцела за отворене и затворене базене је већ купљена, а за две године бисмо већ могли да имамо завршен објекат. Вода још није узоркована, за два до три дана ћемо имати резултате и тад ћемо знати можемо ли воду да прогласимо и лековитом, а не само термалном – рекао је Нађ. 

 


Млаз са 1.250 метара дубине

Један од главних стручњака ангажованих на бушењу Атила Ђерђ, истакао је чињеницу да се такав бунар још нигде није бушио у Војводини, јер разервоари воде на 1.200 до 1.250 метара дубине још нису експлоатисани. Како каже, процена је да ће квалитет воде бити јако добар.

– Није било великих проблема при бушењу, а мени је било задовољство што сам учествовао у тако важном пројекту за Србобран. Захвалан сам што ми је указано поверење да обавим овај посао, за мене је то велика ствар и добар резултат за моју фирму – рекао је Ђерђ.


 

По његовим речима, тек тада ће моћи да се определе у које сврхе ће се комплекс користити, да ли само за рекреацију или може да буде и бањско лечилиште.

 

И. Ба.

Фото: Општина Србобран 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ЗАМЕНА СТОЛАРИЈЕ И ГАСНИХ КОТЛОВА У СРБОБРАНУ Одобрена помоћ свима који су тражили

ЗАМЕНА СТОЛАРИЈЕ И ГАСНИХ КОТЛОВА У СРБОБРАНУ Одобрена помоћ свима који су тражили

25.01.2024. 09:46 09:51
СРБОБРАНСКЕ УСТАНОВЕ ПОБРИНУЛЕ СЕ ЗА НАЈСИРОМАШНИЈЕ СУГРАЂАНЕ Месни додаци и слаткиши за празничну трпезу

СРБОБРАНСКЕ УСТАНОВЕ ПОБРИНУЛЕ СЕ ЗА НАЈСИРОМАШНИЈЕ СУГРАЂАНЕ Месни додаци и слаткиши за празничну трпезу

05.01.2024. 11:25 11:39