Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POTEKLA TERMALNA VODA KRAJ HOTELA U SRBOBRANU Korak bliže ka ostvarenju sna o banjskom kompleksu; Evo kad počinju radovi

30.01.2024. 10:31 12:17
Piše:

SRBOBRAN: Prvi, veliki korak na putu da Srbobran postane banjski centar je obećavajući, s obzirom na to da je potekla termalna voda iz bunara kraj hotela „Elan”.

Vredni stručnjaci iz Mađarske buše već nekoliko meseci. Na radost svih, konačno je potekla voda temperature oko 60 stepeni, a izdašnosti oko 500 litara u minuti. 

Kraj bunara su se juče sastali predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački i novi vlasnik hotela, glavni investitor celog projekta Šandor Nađ, i sa zadovoljstvom najavili dalje radove na rekonstrukciji zgrade i izgradnji bazenskog kompleksa. 

– Za mene lično, a mislim da će taj utisak imati i većina Srbobranaca, ovo je jedan istorijski momenat za Srbobran i našu opštinu. San koji smo imali, da koristimo termalne izvore je na dohvat ruke. U prethodnom periodu smo razgovarali o tome kako će hotel da zaživi zahvaljujući termalnoj bušotini, a Srbobran će da dobije banju i tako se pozicionira u banjskom turizmu na teritoriji naše države. Zaista sam srećan što smo korak bliže tome, i nadam se da ćemo vrlo brzo ući u projektovanje samog objekta. Vlasnik hotela mi je rekao da su u toku razgovori sa projektantskim kućama, da se pripremi tehnička dokumentacija, nakon čega će Opština Srbobran imati obavezu da u skladu sa zakonom izda dozvole za građevinske radove i ja se nadam da će već u ovoj godini početi rekonstrukciju – rekao je Debeljački, i nas društvenim mrežama podelio ovaj događaj. 

Potekla je voda temperature oko 60 stepeni, a izdašnosti 500 litara u minuti

Vlasnik „Elana” Šandor Nađ, kazao je da radovi nisu tekli onom brzinom kojom je bilo planirano, ali to nije umanjilo zadovoljstvo jer je krajnji cilj postignut.

– Računali smo da ćemo završiti za tri meseca i nismo uspeli. Morali smo da bušimo dodatnih 200 metara, ali zato smo dobili kvalitetniju vodu od one koja je projektom bila predviđena. Imaćemo i metan, tako da ćemo moći proizvoditi i svoju struju. Zadovoljni smo temperaturom vode, a bunar je samoizlivni i voda teče brzinom od 500 litara u minuti. Verujem da ćemo ove godine krenuti u izvođenje radova. Parcela za otvorene i zatvorene bazene je već kupljena, a za dve godine bismo već mogli da imamo završen objekat. Voda još nije uzorkovana, za dva do tri dana ćemo imati rezultate i tad ćemo znati možemo li vodu da proglasimo i lekovitom, a ne samo termalnom – rekao je Nađ. 

 


Mlaz sa 1.250 metara dubine

Jedan od glavnih stručnjaka angažovanih na bušenju Atila Đerđ, istakao je činjenicu da se takav bunar još nigde nije bušio u Vojvodini, jer razervoari vode na 1.200 do 1.250 metara dubine još nisu eksploatisani. Kako kaže, procena je da će kvalitet vode biti jako dobar.

– Nije bilo velikih problema pri bušenju, a meni je bilo zadovoljstvo što sam učestvovao u tako važnom projektu za Srbobran. Zahvalan sam što mi je ukazano poverenje da obavim ovaj posao, za mene je to velika stvar i dobar rezultat za moju firmu – rekao je Đerđ.


 

Po njegovim rečima, tek tada će moći da se opredele u koje svrhe će se kompleks koristiti, da li samo za rekreaciju ili može da bude i banjsko lečilište.

 

I. Ba.

Foto: Opština Srbobran 

 

Autor:
Pošaljite komentar
ZAMENA STOLARIJE I GASNIH KOTLOVA U SRBOBRANU Odobrena pomoć svima koji su tražili

ZAMENA STOLARIJE I GASNIH KOTLOVA U SRBOBRANU Odobrena pomoć svima koji su tražili

25.01.2024. 09:46 09:51
SRBOBRANSKE USTANOVE POBRINULE SE ZA NAJSIROMAŠNIJE SUGRAĐANE Mesni dodaci i slatkiši za prazničnu trpezu

SRBOBRANSKE USTANOVE POBRINULE SE ZA NAJSIROMAŠNIJE SUGRAĐANE Mesni dodaci i slatkiši za prazničnu trpezu

05.01.2024. 11:25 11:39