few clouds
11°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КО ЋЕ ОД 12. ФЕБРУАРА СЕДЕТИ У НОВОЈ СКУПШТИНИ СРБИЈЕ Петина посланичких клупа Војвођанима - 27 места од 129 са листе СНС-а

25.01.2024. 09:38 13:27
Пише:
Извор: Дневник/Р. Хаџић

У републичком парламенту који треба да буде конституисан најкасније до 12. фебруара, у наредне четири године седеће 129 народних посланика са листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане”, 65 са листе „Србија против насиља“ (СПН),  њих 18 из Социјалистичке партије Србије, по 13 из коалиције НАДА и „Ми-глас из народа“, шест из Савеза војвођанских Мађара, по два из СДА Сулејман Угљанин и Странке правде и помирења ДСХВ, те по један из Руске странке и са листе  „Политичка борба Албанаца се наставља – Шаип Камбери“.

Од 129 посланика са листе Србија не сме да стане у клупама Народне скупштине седеће њих 27 из Војводине, а осам из Новог Сада. Први међу њима, али и први на листи  је актуелни потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић, који је уједно и председник СНС-а, а донедавно и градоначелник Новог Сада у три узастопна мандата.  Од Новосађана ту су још адвокатица Биљана Пантић Пиља, комерцијалиста Иван Антић, политиколог Милан Радин, правник Угљеша Гргур, економиста Јасмина Обрадовић, магистар индустријског менаџмента Игор Бечић и менаџер Тања Рађеновић.

Међу првих десет на листи СНС-а је и председница Владе Србије Ана Брнабић, дипломирани историчар Дејан Ристић, др Марија Здравковић, председник Народне скупштине др Владимир Орлић, оперска певачица Љубица Вранеш, виолиниста Јован Колунџија, политиколог Марија Рагуш, универзитетски професор у пензији Стојан Раденовић, те некадашњи кошаркаш, а садашњи економиста Дејан Томашевић. 

Међу првих десет на листи СНС-а је и председница Владе Србије Ана Брнабић, историчар Дејан Ристић, др Марија Здравковић, др Владимир Орлић, оперска певачица Љубица Вранеш, виолиниста Јован Колунџија

Са листе СПН-а у Скупштину Србије улазе као посланици Радомир Лазовић – копредседник Зелено-левог фронта, лидер Народног покрета  Мирослав Алексић,  председник Странке слободе и правде Драган Ђилас. Новосађанка и носилац листе заједно са Мирославом Алексићем, Мариника Тепић, као шеста на листи биће посланик. Поред њих место посланика у клупама заузеће и Борко Стефановић, Борислав Новаковић, официр Здравко Понош.

Из редова социјалиста у Народној скупштини седеће носилац листе и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић. Придружиће му се од осталих 17 посланика, Славица Ђукић Дејановић, која је у prеthodnoj Влади након оставке Бранка Ружића села у фотељу министра просвете, Драган Марковић Палма, унук Слободана Милошевића - Марко Милошевић, те директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић.

Први на листи „Александар Вучић– Србија не сме да стане” је актуелни потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић, који је уједно и председник СНС-а, а донедавно и градоначелник Новог Сада у три узастопна мандата

Осим др Милоша Јовановића, доцента на Правном факултету у Београду који је предводио листу коалиције под називом НАДА, за посланичку клупу у Републичкој скупштини изборили су се још правник из Београда - унук Драже Михајловића, Војислав Михајловић, те Новосађанка мастер менаџер Марија Војиновић.

Са листе „Ми-глас из народа“, која има исти број посланичких места као и НАДА,  посланици ће између осталог бити, носилац листе др Бранимир Несторовић, још један лекар - Борислав Антонијевић, адвокати Јелена Павловић, Бранко Павловић и Бранко Лукић.

Носилац листе Савеза војвођанских Мађара др Балинт Пастор, те економисти Елвира Ковач, мр Акош Ујхељи, правник Борис Бајић, предузетник Јожеф Тобијаш и лекар Емеше Ури постали су посланици Народне скупштине на парламентарним  изборима 17. децембра.


Још једна оперска дива у клупама

Међу народним посланицима из СНС-а су и досадашњи министар за рад Никола Селаковић, одбојкашица Весна Ђуришић, инжењер екологије и директор Канцеларије за дијаспору Арно Гујон, Кикинђанин Миленко Јованов, дипломирани правник који је до сада био шеф посланичке групе СНС-а. У клупама ће бити и некадашњи министар здравља др Златибор Лончар, директор KK „Војводина” и познати кошаркаш из Сомбора Жељко Ребрача, адвокат Владимир Ђукановић, председница Удружења „Маме су закон” Татјана Мацура, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић , оперска уметница Јадранка Јовановић, глумац Лепомир Ивковић. Некадашњи председник „Српске листе” с КиМ и дипломирани економиста Горан Ракић такође ће бити посланик. Поново ће то постати пољопривредник Маријан Ристичевић, политиколог Милован Дрецун,  лекарка Нада Мацура.


Поред СВМ-а са листа националних мањина  посланици у републичком парламенту биће и теолог Усаме  Зукорлић и правник Един Ђерлек са листе SPP ДСХВ, правница Селма Кучевић и политиколог Ахмедин Шкријељ, правник Шаип Камбери, који је био носилац листе „Политичка борба Албанаца се наставља” и пензионер Слободан Николић из Руске странке.

На првој седници Народне скупштине њима ће бити потврђени мандати. Посланицима који у поступку формирања Владе буду изабрани за министре престају мандати у Народној скупштини и на њихово место долазе следећи са листа.

Зорица Милосављевић

 

Аутор:
Пошаљите коментар