Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KO ĆE OD 12. FEBRUARA SEDETI U NOVOJ SKUPŠTINI SRBIJE Petina poslaničkih klupa Vojvođanima - 27 mesta od 129 sa liste SNS-a

25.01.2024. 09:38 13:27
Piše:
Izvor: Dnevnik/R. Hadžić

U republičkom parlamentu koji treba da bude konstituisan najkasnije do 12. februara, u naredne četiri godine sedeće 129 narodnih poslanika sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, 65 sa liste „Srbija protiv nasilja“ (SPN),  njih 18 iz Socijalističke partije Srbije, po 13 iz koalicije NADA i „Mi-glas iz naroda“, šest iz Saveza vojvođanskih Mađara, po dva iz SDA Sulejman Ugljanin i Stranke pravde i pomirenja DSHV, te po jedan iz Ruske stranke i sa liste  „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“.

Od 129 poslanika sa liste Srbija ne sme da stane u klupama Narodne skupštine sedeće njih 27 iz Vojvodine, a osam iz Novog Sada. Prvi među njima, ali i prvi na listi  je aktuelni potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je ujedno i predsednik SNS-a, a donedavno i gradonačelnik Novog Sada u tri uzastopna mandata.  Od Novosađana tu su još advokatica Biljana Pantić Pilja, komercijalista Ivan Antić, politikolog Milan Radin, pravnik Uglješa Grgur, ekonomista Jasmina Obradović, magistar industrijskog menadžmenta Igor Bečić i menadžer Tanja Rađenović.

Među prvih deset na listi SNS-a je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, diplomirani istoričar Dejan Ristić, dr Marija Zdravković, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić, operska pevačica Ljubica Vraneš, violinista Jovan Kolundžija, politikolog Marija Raguš, univerzitetski profesor u penziji Stojan Radenović, te nekadašnji košarkaš, a sadašnji ekonomista Dejan Tomašević. 

Među prvih deset na listi SNS-a je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, istoričar Dejan Ristić, dr Marija Zdravković, dr Vladimir Orlić, operska pevačica Ljubica Vraneš, violinista Jovan Kolundžija

Sa liste SPN-a u Skupštinu Srbije ulaze kao poslanici Radomir Lazović – kopredsednik Zeleno-levog fronta, lider Narodnog pokreta  Miroslav Aleksić,  predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Novosađanka i nosilac liste zajedno sa Miroslavom Aleksićem, Marinika Tepić, kao šesta na listi biće poslanik. Pored njih mesto poslanika u klupama zauzeće i Borko Stefanović, Borislav Novaković, oficir Zdravko Ponoš.

Iz redova socijalista u Narodnoj skupštini sedeće nosilac liste i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. Pridružiće mu se od ostalih 17 poslanika, Slavica Đukić Dejanović, koja je u prethodnoj Vladi nakon ostavke Branka Ružića sela u fotelju ministra prosvete, Dragan Marković Palma, unuk Slobodana Miloševića - Marko Milošević, te direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Prvi na listi „Aleksandar Vučić– Srbija ne sme da stane” je aktuelni potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je ujedno i predsednik SNS-a, a donedavno i gradonačelnik Novog Sada u tri uzastopna mandata

Osim dr Miloša Jovanovića, docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu koji je predvodio listu koalicije pod nazivom NADA, za poslaničku klupu u Republičkoj skupštini izborili su se još pravnik iz Beograda - unuk Draže Mihajlovića, Vojislav Mihajlović, te Novosađanka master menadžer Marija Vojinović.

Sa liste „Mi-glas iz naroda“, koja ima isti broj poslaničkih mesta kao i NADA,  poslanici će između ostalog biti, nosilac liste dr Branimir Nestorović, još jedan lekar - Borislav Antonijević, advokati Jelena Pavlović, Branko Pavlović i Branko Lukić.

Nosilac liste Saveza vojvođanskih Mađara dr Balint Pastor, te ekonomisti Elvira Kovač, mr Akoš Ujhelji, pravnik Boris Bajić, preduzetnik Jožef Tobijaš i lekar Emeše Uri postali su poslanici Narodne skupštine na parlamentarnim  izborima 17. decembra.


Još jedna operska diva u klupama

Među narodnim poslanicima iz SNS-a su i dosadašnji ministar za rad Nikola Selaković, odbojkašica Vesna Đurišić, inženjer ekologije i direktor Kancelarije za dijasporu Arno Gujon, Kikinđanin Milenko Jovanov, diplomirani pravnik koji je do sada bio šef poslaničke grupe SNS-a. U klupama će biti i nekadašnji ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, direktor KK „Vojvodina” i poznati košarkaš iz Sombora Željko Rebrača, advokat Vladimir Đukanović, predsednica Udruženja „Mame su zakon” Tatjana Macura, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković , operska umetnica Jadranka Jovanović, glumac Lepomir Ivković. Nekadašnji predsednik „Srpske liste” s KiM i diplomirani ekonomista Goran Rakić takođe će biti poslanik. Ponovo će to postati poljoprivrednik Marijan Rističević, politikolog Milovan Drecun,  lekarka Nada Macura.


Pored SVM-a sa lista nacionalnih manjina  poslanici u republičkom parlamentu biće i teolog Usame  Zukorlić i pravnik Edin Đerlek sa liste SPP DSHV, pravnica Selma Kučević i politikolog Ahmedin Škrijelj, pravnik Šaip Kamberi, koji je bio nosilac liste „Politička borba Albanaca se nastavlja” i penzioner Slobodan Nikolić iz Ruske stranke.

Na prvoj sednici Narodne skupštine njima će biti potvrđeni mandati. Poslanicima koji u postupku formiranja Vlade budu izabrani za ministre prestaju mandati u Narodnoj skupštini i na njihovo mesto dolaze sledeći sa lista.

Zorica Milosavljević

 

Autor:
Pošaljite komentar