ФИЛМ, ТОПЛА СОБА, ФОТЕЉА и... Данас славимо Међународни дан КОКИЦА Некада резервисане само за ИМУЋНЕ, „пуцке“ су једна од омиљених ГРИЦКАЛИЦА широм света, а хвале их и НУТРИЦИОНИСТИ
Чим помислимо на кокице, прва асоцијација су нам филм, биоскоп, кауч... - уживање и забава.
Други назив за кокице су пуцке, а тај назив је повезан са чувеним пуцкетањем које се чује док се се оне прже. Љубитељи кокица сваког 19. јануара прослављају Међународни дан кокица, а ево то чинимо и ми.
Кокице су једна од омиљених грицкалица широм света, а мало је познато да она није само укусна, већ и добра за здравље из више разлога.
Кокице су доступне и јефтине, лако се припремају и брзо се кокају, њихова историја је занимљива, везује се за Јужну Америку и заслужује филм уз који можете да грицкате - кокице.
Археолози су на основу истраживања закључили да су кокице некада давно јели само припадници виших друштвених слојева, а и код нас су некад могли да их приуште само имућни људи, а данас носе епитет здраве грицкалице коју можете купити свугде.
Савезник у мршављењу
Због велике количине влакана и релативно ниске количине калорија кокице могу бити добар савезник за оне који желе да изгубе вишак килограма. Дају осећај ситости и одлажу следећи оброк.
Спремљене на уљу или маслацу, добијају пуно калорија и масноћа и престају да буду здрава, а постају брза храна. Примера ради 100 грама посољених кокица има 382 калорије. Само једна кашика уља повећава број калорија на 517, а маслац на чак 536 калорија. Посебно треба избегавати кокице са чоколадним или карамел преливом, али и зачинима попут ренданог пармезана.
И нутриционисти се слажу око тога да су кокице одлична ужина - то је једина намирница која садржи цело, необрађено зрно. Изузетно су здраве јер садрже велику количину антиоксиданата и влакана.
Порција кокица од 30 грама може задовољити чак 70 одсто дневне људске потребе за житарицама - чак 78 одсто кокица су угљени хидрати, а од њих су највише количине најквалитетнији извор енергије за наш организам. Од витамина садрже витамине Б групе, од минерала имају калијума, фосфора и магнезијума, у траговима има гвожђа, калцијума, натријума и цинка. Немају адитиве, што подразумева старински начин припреме без додавања било каквих прелива, путера, уља. Сви додаци, чак и со, умањују здраво дејство кокица.
Четири екстра користи
Регулишу пробаву: Уколико имате проблем са пробавом, препорука је да вам свакодневна ужина буду кокице. Али имајте на уму да би требало да једете кокице које нису спремљене с путером у микроталасној пећници.
Смањују стрес: Кокице су храна која је богата угљеним хидратима. То може довести до повећања нивоа серотонина и може помоћи да се осетите боље расположеним. Психолози кажу да грицкање кокица смањује стрес, а неки чак препоручују да их једете кинеским штапићима како бисте се боље забавили и још више елиминисали стрес.
Повећавају плодност и могућност за зачеће: Научници сугеришу да грицкање кокица може да помогне у повећању способности зачећа тако што је код мушкараца директно повезано са побољшањем протока крви кроз цео организам.Уз то, кокице садрже хранљиву материју која се зове аргинин, а која добро утиче на плодност код оба пола.
Утичу на смањење тегоба ПМС-а: Време пред менструални циклус код многих жена обележено је раздражљивошћу и осећајем тескобе. Добра вест је да би кокице могле да буду оно што ће утицати да ови непријатни симптоми нестану.
Дневник/Ало најжена