FILM, TOPLA SOBA, FOTELJA i... Danas slavimo Međunarodni dan KOKICA Nekada rezervisane samo za IMUĆNE, „pucke“ su jedna od omiljenih GRICKALICA širom sveta, a hvale ih i NUTRICIONISTI
Čim pomislimo na kokice, prva asocijacija su nam film, bioskop, kauč... - uživanje i zabava.
Drugi naziv za kokice su pucke, a taj naziv je povezan sa čuvenim pucketanjem koje se čuje dok se se one prže. Ljubitelji kokica svakog 19. januara proslavljaju Međunarodni dan kokica, a evo to činimo i mi.
Kokice su jedna od omiljenih grickalica širom sveta, a malo je poznato da ona nije samo ukusna, već i dobra za zdravlje iz više razloga.
Kokice su dostupne i jeftine, lako se pripremaju i brzo se kokaju, njihova istorija je zanimljiva, vezuje se za Južnu Ameriku i zaslužuje film uz koji možete da grickate - kokice.
Arheolozi su na osnovu istraživanja zaključili da su kokice nekada davno jeli samo pripadnici viših društvenih slojeva, a i kod nas su nekad mogli da ih priušte samo imućni ljudi, a danas nose epitet zdrave grickalice koju možete kupiti svugde.
Saveznik u mršavljenju
Zbog velike količine vlakana i relativno niske količine kalorija kokice mogu biti dobar saveznik za one koji žele da izgube višak kilograma. Daju osećaj sitosti i odlažu sledeći obrok.
Spremljene na ulju ili maslacu, dobijaju puno kalorija i masnoća i prestaju da budu zdrava, a postaju brza hrana. Primera radi 100 grama posoljenih kokica ima 382 kalorije. Samo jedna kašika ulja povećava broj kalorija na 517, a maslac na čak 536 kalorija. Posebno treba izbegavati kokice sa čokoladnim ili karamel prelivom, ali i začinima poput rendanog parmezana.
I nutricionisti se slažu oko toga da su kokice odlična užina - to je jedina namirnica koja sadrži celo, neobrađeno zrno. Izuzetno su zdrave jer sadrže veliku količinu antioksidanata i vlakana.
Porcija kokica od 30 grama može zadovoljiti čak 70 odsto dnevne ljudske potrebe za žitaricama - čak 78 odsto kokica su ugljeni hidrati, a od njih su najviše količine najkvalitetniji izvor energije za naš organizam. Od vitamina sadrže vitamine B grupe, od minerala imaju kalijuma, fosfora i magnezijuma, u tragovima ima gvožđa, kalcijuma, natrijuma i cinka. Nemaju aditive, što podrazumeva starinski način pripreme bez dodavanja bilo kakvih preliva, putera, ulja. Svi dodaci, čak i so, umanjuju zdravo dejstvo kokica.
Četiri ekstra koristi
Regulišu probavu: Ukoliko imate problem sa probavom, preporuka je da vam svakodnevna užina budu kokice. Ali imajte na umu da bi trebalo da jedete kokice koje nisu spremljene s puterom u mikrotalasnoj pećnici.
Smanjuju stres: Kokice su hrana koja je bogata ugljenim hidratima. To može dovesti do povećanja nivoa serotonina i može pomoći da se osetite bolje raspoloženim. Psiholozi kažu da grickanje kokica smanjuje stres, a neki čak preporučuju da ih jedete kineskim štapićima kako biste se bolje zabavili i još više eliminisali stres.
Povećavaju plodnost i mogućnost za začeće: Naučnici sugerišu da grickanje kokica može da pomogne u povećanju sposobnosti začeća tako što je kod muškaraca direktno povezano sa poboljšanjem protoka krvi kroz ceo organizam.Uz to, kokice sadrže hranljivu materiju koja se zove arginin, a koja dobro utiče na plodnost kod oba pola.
Utiču na smanjenje tegoba PMS-a: Vreme pred menstrualni ciklus kod mnogih žena obeleženo je razdražljivošću i osećajem teskobe. Dobra vest je da bi kokice mogle da budu ono što će uticati da ovi neprijatni simptomi nestanu.
Dnevnik/Alo najžena