broken clouds
-1°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВА ХРАНА ЈЕ „СМРТ“ ЗА БУБРЕГЕ Пола Србије је СВАКОДНЕВНО једе! Срећом, има лека! А није ПИВО (ФОТО)

14.01.2024. 17:30 17:38
Пише:
Фото: pixabay.com

Бубрези играју изузетно важну улогу у нашем телу, филтрирајући пола шоље крви сваког минута.

Сваки бубрег садржи око милион нефрона, специјалних филтера који помажу у уклањању отпада из крви. Зато се боље побрините да буду у оптималном стању! Зато је кључно да сазнате шта може да узрокује болести бубрега и како да их спречите.

Стручњаци су објаснили које су намирнице најштетније, а које најздравије за бубреге, преноси портал Андрееа Раицу.

1. Кисели сокови

Тамни кисели сокови су посебно богати вештачким фосфором. Фосфор је минерал неопходан за јаке кости. По правилу, здрави бубрези могу лако да филтрирају вишак фосфора из организма, али ако се јаве одређени проблеми са бубрезима, ови сокови ће им само отежати ситуацију. Боље их је избегавати да бисте спречили такве ситуације.

2. Претерано обрађена или брза храна

Полуготове намирнице попут кобасица или смрзнутих производа, које се конзумирају само подгрејане, обично имају висок ниво соли и шећера. Исто важи и за хамбургере и помфрит из брзе хране.

Прекомерна конзумација соли може довести до високог крвног притиска и погоршања болести бубрега. Смањење уноса соли кључно је за одржавање здравља бубрега. Прекомерна конзумација шећера и прерађене хране може допринети дијабетесу и гојазности, главним факторима ризика за болест бубрега.

3. Црвено месо

Претерани унос црвеног меса (нарочито ако је прерађено) може да повећа ниво мокраћне киселине у крви, што може довести до стварања камена у бубрегу. Генерално, прекомерна потрошња животињских протеина може бити "напорна" за бубреге. Животињски протеини производе висок ниво киселине у крви, коју бубрези морају да елиминишу.

Која храна је мелем за бубреге?

1. Тамнозелено, лиснато поврће

Тамнозелени листови су снажан извор антиоксиданата, витамина Ц, Е и К и минерала (калцијума, магнезијума, калијума и гвожђа), што их чини одличним за превенцију болести бубрега.

Ово поврће је корисно за превенцију упала и заштиту од оксидативних оштећења која настају када су бубрези преоптерећени.

2. Лан

Висок ниво шећера у крви може изазвати оштећење бубрега. Због тога је дијабетес типа 2 повезан са хроничном болешћу бубрега. Влакна у семенкама лана су корисна у одржавању стабилног нивоа шећера у крви, што је кључно за здравље бубрега.

3. Риба богата омега-3

Омега-3 масне киселине, које се налазе у рибама као што су лосос и туњевина, имају антиинфламаторна својства и могу да помогну да се смањи ризик од хроничне болести бубрега.

4. Јаја

Одличан извор комплетног протеина, јаја обезбеђују есенцијалне аминокиселине, подржавајући здравље мишића и ткива бубрега.

5. Тофу

Ако тражите протеине на биљној бази за побољшање здравља бубрега, изаберите тофу. Месо, које има многе нутритивне предности, може да има и мало киселине, што може да изврши притисак на осетљивије бубреге. Пошто бубрези балансирају пХ нашег тела и елиминишу киселине, храна која подржава овај процес, попут тофуа, може бити невероватно добра за бубреге.

6. Бели лук

Има јако антиинфламаторно дејство и користан је код проблема са повишеним крвним притиском, што је важно ког притиска, а оба су корисна за функцију бубрега.

Дневник/Мондо/М.Г

Пише:
Пошаљите коментар
Мишја грозница стигла у Србију НА УДАРУ СУ БУБРЕЗИ, а ево која је ХРАНА НАЈОПАСНИЈА

Мишја грозница стигла у Србију НА УДАРУ СУ БУБРЕЗИ, а ево која је ХРАНА НАЈОПАСНИЈА

09.08.2023. 20:11 20:18