Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVA HRANA JE „SMRT“ ZA BUBREGE Pola Srbije je SVAKODNEVNO jede! Srećom, ima leka! A nije PIVO (FOTO)

14.01.2024. 17:30 17:38
Piše:
Foto: pixabay.com

Bubrezi igraju izuzetno važnu ulogu u našem telu, filtrirajući pola šolje krvi svakog minuta.

Svaki bubreg sadrži oko milion nefrona, specijalnih filtera koji pomažu u uklanjanju otpada iz krvi. Zato se bolje pobrinite da budu u optimalnom stanju! Zato je ključno da saznate šta može da uzrokuje bolesti bubrega i kako da ih sprečite.

Stručnjaci su objasnili koje su namirnice najštetnije, a koje najzdravije za bubrege, prenosi portal Andreea Raicu.

1. Kiseli sokovi

Tamni kiseli sokovi su posebno bogati veštačkim fosforom. Fosfor je mineral neophodan za jake kosti. Po pravilu, zdravi bubrezi mogu lako da filtriraju višak fosfora iz organizma, ali ako se jave određeni problemi sa bubrezima, ovi sokovi će im samo otežati situaciju. Bolje ih je izbegavati da biste sprečili takve situacije.

2. Preterano obrađena ili brza hrana

Polugotove namirnice poput kobasica ili smrznutih proizvoda, koje se konzumiraju samo podgrejane, obično imaju visok nivo soli i šećera. Isto važi i za hamburgere i pomfrit iz brze hrane.

Prekomerna konzumacija soli može dovesti do visokog krvnog pritiska i pogoršanja bolesti bubrega. Smanjenje unosa soli ključno je za održavanje zdravlja bubrega. Prekomerna konzumacija šećera i prerađene hrane može doprineti dijabetesu i gojaznosti, glavnim faktorima rizika za bolest bubrega.

3. Crveno meso

Preterani unos crvenog mesa (naročito ako je prerađeno) može da poveća nivo mokraćne kiseline u krvi, što može dovesti do stvaranja kamena u bubregu. Generalno, prekomerna potrošnja životinjskih proteina može biti "naporna" za bubrege. Životinjski proteini proizvode visok nivo kiseline u krvi, koju bubrezi moraju da eliminišu.

Koja hrana je melem za bubrege?

1. Tamnozeleno, lisnato povrće

Tamnozeleni listovi su snažan izvor antioksidanata, vitamina C, E i K i minerala (kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa), što ih čini odličnim za prevenciju bolesti bubrega.

Ovo povrće je korisno za prevenciju upala i zaštitu od oksidativnih oštećenja koja nastaju kada su bubrezi preopterećeni.

2. Lan

Visok nivo šećera u krvi može izazvati oštećenje bubrega. Zbog toga je dijabetes tipa 2 povezan sa hroničnom bolešću bubrega. Vlakna u semenkama lana su korisna u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što je ključno za zdravlje bubrega.

3. Riba bogata omega-3

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama kao što su losos i tunjevina, imaju antiinflamatorna svojstva i mogu da pomognu da se smanji rizik od hronične bolesti bubrega.

4. Jaja

Odličan izvor kompletnog proteina, jaja obezbeđuju esencijalne aminokiseline, podržavajući zdravlje mišića i tkiva bubrega.

5. Tofu

Ako tražite proteine na biljnoj bazi za poboljšanje zdravlja bubrega, izaberite tofu. Meso, koje ima mnoge nutritivne prednosti, može da ima i malo kiseline, što može da izvrši pritisak na osetljivije bubrege. Pošto bubrezi balansiraju pH našeg tela i eliminišu kiseline, hrana koja podržava ovaj proces, poput tofua, može biti neverovatno dobra za bubrege.

6. Beli luk

Ima jako antiinflamatorno dejstvo i koristan je kod problema sa povišenim krvnim pritiskom, što je važno kog pritiska, a oba su korisna za funkciju bubrega.

Dnevnik/Mondo/M.G

Piše:
Pošaljite komentar
Mišja groznica stigla u Srbiju NA UDARU SU BUBREZI, a evo koja je HRANA NAJOPASNIJA

Mišja groznica stigla u Srbiju NA UDARU SU BUBREZI, a evo koja je HRANA NAJOPASNIJA

09.08.2023. 20:11 20:18