Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОЈЕГ ДАНА ЈЕ САРМА НАЈБОЉА Ево одговора грађана (РЕЦЕПТ У ПРИЛОГУ)

29.12.2023. 09:38 09:48
Пише:
Фото: Pixabay, ilustracija

Од футошког купуса или оног холандског посна јер је Божићни пост или мрсна, обавезно с мешаним свињским и говеђим месом, пропржена или са свежим месом, запржена или бела, у шерпи или у рерни, сарма је обавезан део новогодишњих празника, што због традиције, што из практичних разлога.

Наиме, комбинација меса и киселог купуса сјајна је противтежа повећаном уносу алкохола. Ц витамин из купуса смањује мамурлук, протеини из меса успоравају варење, држећи желудац пунијим па се алкохол теже апсорбује, каже нутриционисткиња др Кристина Матијевић.

Ипак, за сарму је најбоље да се дуго кува, а традиција каже да је боља што се више подгрева. Међутим...

- Сарму у фрижидеру можемо да чувамо три, четири дана – каже докторка. - Добро је подгрејати само оно што намеравамо да поједемо, и да не враћамо у фрижидер једном подгрејане сарме. Дакле, скувајте сарму у већој шерпи, али за подгревање одаберите мање посуђе.

Како истиче нутриционисткиња, сарма се може и замрзнути, и једнако је лепа кад се одмрзне. Пре замрзавања одваја се у мање порције, а одмрзава се у фрижидеру па потом иде на шпорет, да се не би развиле неке бактерије.

Као што се крчка док се кува, тако се сарма крчка и док се подгрева, како би месо унутра било топло. Висока температура загрејаће купус, али ће месо остати ледено, а мало људи воли хладну сарму, мада је и она корисна кад са новогодишње журке стигнемо кући у ситне сате. Не заборавите да једном одмрзнуту храну не смете враћати у замрзивач.

Већина грађана каже да је најбоља сарма која се подгрева трипут.


Сарма за почетнике

1 средња главица киселог купуса

1 шоља пиринча

1 јаје

2 средње главице црног лука

1 чен белог лука

Мало сланине, или сувог меса по избору

2-3 ловорова листа

600г мешаног два пута самлевеног меса

1 кашичица мешавине зачина

½ кашичице млевене паприке

Со, бибер по укусу

У дубљи суд потопите главицу купуса и оставите да со изађе. Оцедите и одвојите листове. У посуду ставите једно јаје, ситно исецкан црни и бели лук, млевено месо и prеthodno опран пиринач. Додајте све зачине и умесите смесу тако да буде глатка. На сваки лист купуса ставите кашику смесе па завијте у ролне. Ако имате апарат за савијање сарми, пола посла вам је решено.

На дно шерпе ставите празан лист купуса па сарме ређајте у круг убадајући између њих сланину, ловор и месо. Сарме одозго поклопите листовима купуса, налијте воду да огрезне и крчкајте на шпорету или у рерни док свима не досади, минимум два сата.

Можете јести уз павлаку, умачећи хлеб, а најслађе се једу кришом.


И. Р.

Пише:
Пошаљите коментар
МАЛИ КОРАК ПРАВИ ВЕЛИКУ РАЗЛИКУ Припремате сарму, али ОВО сигурно НЕ ЗНАТЕ Ево како ћете добити посебан специјалитет

МАЛИ КОРАК ПРАВИ ВЕЛИКУ РАЗЛИКУ Припремате сарму, али ОВО сигурно НЕ ЗНАТЕ Ево како ћете добити посебан специјалитет

30.10.2023. 15:13 15:37