Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOJEG DANA JE SARMA NAJBOLJA Evo odgovora građana (RECEPT U PRILOGU)

29.12.2023. 09:38 09:48
Piše:
Foto: Pixabay, ilustracija

Od futoškog kupusa ili onog holandskog posna jer je Božićni post ili mrsna, obavezno s mešanim svinjskim i goveđim mesom, propržena ili sa svežim mesom, zapržena ili bela, u šerpi ili u rerni, sarma je obavezan deo novogodišnjih praznika, što zbog tradicije, što iz praktičnih razloga.

Naime, kombinacija mesa i kiselog kupusa sjajna je protivteža povećanom unosu alkohola. C vitamin iz kupusa smanjuje mamurluk, proteini iz mesa usporavaju varenje, držeći želudac punijim pa se alkohol teže apsorbuje, kaže nutricionistkinja dr Kristina Matijević.

Ipak, za sarmu je najbolje da se dugo kuva, a tradicija kaže da je bolja što se više podgreva. Međutim...

- Sarmu u frižideru možemo da čuvamo tri, četiri dana – kaže doktorka. - Dobro je podgrejati samo ono što nameravamo da pojedemo, i da ne vraćamo u frižider jednom podgrejane sarme. Dakle, skuvajte sarmu u većoj šerpi, ali za podgrevanje odaberite manje posuđe.

Kako ističe nutricionistkinja, sarma se može i zamrznuti, i jednako je lepa kad se odmrzne. Pre zamrzavanja odvaja se u manje porcije, a odmrzava se u frižideru pa potom ide na šporet, da se ne bi razvile neke bakterije.

Kao što se krčka dok se kuva, tako se sarma krčka i dok se podgreva, kako bi meso unutra bilo toplo. Visoka temperatura zagrejaće kupus, ali će meso ostati ledeno, a malo ljudi voli hladnu sarmu, mada je i ona korisna kad sa novogodišnje žurke stignemo kući u sitne sate. Ne zaboravite da jednom odmrznutu hranu ne smete vraćati u zamrzivač.

Većina građana kaže da je najbolja sarma koja se podgreva triput.


Sarma za početnike

1 srednja glavica kiselog kupusa

1 šolja pirinča

1 jaje

2 srednje glavice crnog luka

1 čen belog luka

Malo slanine, ili suvog mesa po izboru

2-3 lovorova lista

600g mešanog dva puta samlevenog mesa

1 kašičica mešavine začina

½ kašičice mlevene paprike

So, biber po ukusu

U dublji sud potopite glavicu kupusa i ostavite da so izađe. Ocedite i odvojite listove. U posudu stavite jedno jaje, sitno iseckan crni i beli luk, mleveno meso i prethodno opran pirinač. Dodajte sve začine i umesite smesu tako da bude glatka. Na svaki list kupusa stavite kašiku smese pa zavijte u rolne. Ako imate aparat za savijanje sarmi, pola posla vam je rešeno.

Na dno šerpe stavite prazan list kupusa pa sarme ređajte u krug ubadajući između njih slaninu, lovor i meso. Sarme odozgo poklopite listovima kupusa, nalijte vodu da ogrezne i krčkajte na šporetu ili u rerni dok svima ne dosadi, minimum dva sata.

Možete jesti uz pavlaku, umačeći hleb, a najslađe se jedu krišom.


I. R.

Piše:
Pošaljite komentar
MALI KORAK PRAVI VELIKU RAZLIKU Pripremate sarmu, ali OVO sigurno NE ZNATE Evo kako ćete dobiti poseban specijalitet

MALI KORAK PRAVI VELIKU RAZLIKU Pripremate sarmu, ali OVO sigurno NE ZNATE Evo kako ćete dobiti poseban specijalitet

30.10.2023. 15:13 15:37