overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УКИНУТА ПРЕСУДА КОНТИЋУ за пребијање младића у Новом Саду; Тужилаштво тражи тежу казну

28.12.2023. 15:15 15:19
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Апелациони суд у Новом Саду укинуо је првостепену пресуду Ивану Контићу којом је оглашен кривим и осуђен на четири године затвора за наношење тешких телесних повреда Миљану Мандићу, 24. августа 2020. године у Новом Саду.

Од оптужбе су истом пресудом ослобођени окривљени Огњен Леђанац за учествовање у тучи, а Лука Вукајловић за помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела.

Након усвајања жалбе новосадског Вишег јавног тужилаштва предмет је враћен на поновно суђење, али пред потпуно измењеним већем.

Такође, према окривљеном Ивану Контићу продужена је мера забране напуштања стана, уз примену електронског надзора, која може трајати најдуже до 22. фебруара наредне године.

У образложењу своје одлуке, другостепени суд наводи да је пресуда донета уз битне повреде одредаба кривичног поступка и на основу погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Подсетимо, пресудом Вишег суда у Новом Саду окривљени Иван Контић оглашен је кривим због кривичног дела тешка телесна повреда и осуђен је на казну затвора од четири године, у коју се урачунава време проведено у екстрадиционом притвору и у притвору. Истом пресудом, оштећени је са имовинскоправним захтевом упућен на парницу.

Како смо писали, током доказног поступка, судско веће је као најзначајнији доказ ценило снимак видео надзорних камера, који је законит доказ и по садржини и по начину прибављања. Суд није прихватио одбрану окривљеног Контића и тврдње да се критичном приликом само бранио од оштећеног Мандића. Такође, суд сматра да није доказано да је окривљени покушао да лиши живота оштећеног, али да јесте био свестан да својим радњама може тешко повредити оштећеног.

Приликом одлучивања о казни, суд је ценио ранију осуђиваност окривљеног, степен упорности окривљеног да оштећеног тешко повреди, као и чињеницу да се критични догађај десио на јавном месту, пред већим бројем људи.

Према окривљеном Ивану Контићу продужена је мера забране напуштања стана, уз примену електронског надзора, која може трајати најдуже до 22. фебруара наредне године

Иначе, Више јавно тужилаштво је након изрицања првостепене пресуде саопштило да није задовољно донетом одлуком суда и да ће у законском року изјавити жалбу другостепеном суду.

- То се односи на одлуку за све оптужене, пре свега у односу на оптуженог Контића, у односу на ког је суд извршио измену оптужнице и нашао да је исти извршио кривично дело тешка телесна повреда, а не кривично дело покушај убиства, за шта га је теретила јавна оптужба - саопштило је ВЈТ.

Такође, насупрот налажењу првостепеног суда,  "ово Тужилаштво сматра да је изведеним доказима несумњиво утврђено да су оптужени Леђанац и Вукаловић извршили кривична дела за која су оптужени".

Тужилаштво је тада најавило жалбу и против одлуке суда којом је оптуженом Контићу укинут притвор и одређена блажа мера забране нашпуштања стана уз електронски надзор, с обзиром да се по налажењу овог тужилаштва само притвором може постићи сврха због које је оптуженом притвор био одређен и продужаван током поступка.

До сукоба између окривљеног и оштећеног је дошло јер је Мандић, наводно prеthodno претио Контићу, и није му дозволио да уђе у кладионицу.

Видео снимак онога што се догодило 24. августа пре три године, који је узнемирио јавност, освануо је на друштвеним мрежама две недеље касније.

Иначе, Контић је у децембру 2020. године изручен Србији из Црне Горе, пошто је по потерници Србије ухапшен 11. октобра у Подгорици након месец дана од покретања поступка против њега.

На саслушању пред судијом за prеthodni поступак на околности притвора и бекства, Контић је тврдио да из Србије није бежао, већ да је у Црну Гору отишао пре покретања било каквог поступка против њега.

Износећи одбрану пред тужиоцем, он је у негирао да је покушао да убије Мандића.

Д. Николић

Аутор:
Пошаљите коментар