Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UKINUTA PRESUDA KONTIĆU za prebijanje mladića u Novom Sadu; Tužilaštvo traži težu kaznu

28.12.2023. 15:15 15:19
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo je prvostepenu presudu Ivanu Kontiću kojom je oglašen krivim i osuđen na četiri godine zatvora za nanošenje teških telesnih povreda Miljanu Mandiću, 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu.

Od optužbe su istom presudom oslobođeni okrivljeni Ognjen Leđanac za učestvovanje u tuči, a Luka Vukajlović za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Nakon usvajanja žalbe novosadskog Višeg javnog tužilaštva predmet je vraćen na ponovno suđenje, ali pred potpuno izmenjenim većem.

Takođe, prema okrivljenom Ivanu Kontiću produžena je mera zabrane napuštanja stana, uz primenu elektronskog nadzora, koja može trajati najduže do 22. februara naredne godine.

U obrazloženju svoje odluke, drugostepeni sud navodi da je presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka i na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Podsetimo, presudom Višeg suda u Novom Sadu okrivljeni Ivan Kontić oglašen je krivim zbog krivičnog dela teška telesna povreda i osuđen je na kaznu zatvora od četiri godine, u koju se uračunava vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru i u pritvoru. Istom presudom, oštećeni je sa imovinskopravnim zahtevom upućen na parnicu.

Kako smo pisali, tokom dokaznog postupka, sudsko veće je kao najznačajniji dokaz cenilo snimak video nadzornih kamera, koji je zakonit dokaz i po sadržini i po načinu pribavljanja. Sud nije prihvatio odbranu okrivljenog Kontića i tvrdnje da se kritičnom prilikom samo branio od oštećenog Mandića. Takođe, sud smatra da nije dokazano da je okrivljeni pokušao da liši života oštećenog, ali da jeste bio svestan da svojim radnjama može teško povrediti oštećenog.

Prilikom odlučivanja o kazni, sud je cenio raniju osuđivanost okrivljenog, stepen upornosti okrivljenog da oštećenog teško povredi, kao i činjenicu da se kritični događaj desio na javnom mestu, pred većim brojem ljudi.

Prema okrivljenom Ivanu Kontiću produžena je mera zabrane napuštanja stana, uz primenu elektronskog nadzora, koja može trajati najduže do 22. februara naredne godine

Inače, Više javno tužilaštvo je nakon izricanja prvostepene presude saopštilo da nije zadovoljno donetom odlukom suda i da će u zakonskom roku izjaviti žalbu drugostepenom sudu.

- To se odnosi na odluku za sve optužene, pre svega u odnosu na optuženog Kontića, u odnosu na kog je sud izvršio izmenu optužnice i našao da je isti izvršio krivično delo teška telesna povreda, a ne krivično delo pokušaj ubistva, za šta ga je teretila javna optužba - saopštilo je VJT.

Takođe, nasuprot nalaženju prvostepenog suda,  "ovo Tužilaštvo smatra da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da su optuženi Leđanac i Vukalović izvršili krivična dela za koja su optuženi".

Tužilaštvo je tada najavilo žalbu i protiv odluke suda kojom je optuženom Kontiću ukinut pritvor i određena blaža mera zabrane našpuštanja stana uz elektronski nadzor, s obzirom da se po nalaženju ovog tužilaštva samo pritvorom može postići svrha zbog koje je optuženom pritvor bio određen i produžavan tokom postupka.

Do sukoba između okrivljenog i oštećenog je došlo jer je Mandić, navodno prethodno pretio Kontiću, i nije mu dozvolio da uđe u kladionicu.

Video snimak onoga što se dogodilo 24. avgusta pre tri godine, koji je uznemirio javnost, osvanuo je na društvenim mrežama dve nedelje kasnije.

Inače, Kontić je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana od pokretanja postupka protiv njega.

Na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak na okolnosti pritvora i bekstva, Kontić je tvrdio da iz Srbije nije bežao, već da je u Crnu Goru otišao pre pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

Iznoseći odbranu pred tužiocem, on je u negirao da je pokušao da ubije Mandića.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar