Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕГЛО САЛМОНЕЛЕ Доктор упозорава: Овај предмет у кухињи нико НЕ ПЕРЕ, скоро половина их је КОНТАМИНИРАНА (ФОТО)

11.12.2023. 19:39 19:45
Пише:
Фото: pixabay.com

Када чистимо кухињу, увек оперемо даске за сечење, радну површину, судоперу, чак и канту за ђубре, а бочице са зачинима ретко, готово па никад.

Према подацима Америчког центра за контролу и превенцију болести, сваке године у Америци има 1,35 милиона инфекција салмонелом и 420 смртних случајева.

Истраживање је објављено у „Јоурнал оф Food Протецтион“, а урађено је на 317 одраслих особа које су имале задатак да припреме исте ћуреће пљескавице у кухињама различитих величина. Нису знали да ће њихова кухиња касније бити тестирана на салмонелу. У млевену ћуретину је prеthodno убризгана хемикалија која делује слично ономе што би салмонела урадила када зарази неку површину.

После кувања, узимани су узорци из кухиња како би се проверило присуство салмонеле. Предмети с највећом учесталошћу контаминације били су посуде за зачине.

Контаминација је откривена код скоро половине њих. С друге стране, контаминирано је тек нешто више од 20 посто боца са детерџентом, док остали предмети уопше нису били контаминирани.


Симптоми салмонеле

– мучнина и повраћање

– пролив

– бол у стомаку

– грозница

– повишена температура

– главобоља

– крв у столици


Доктор Доналд Шафнер, један од аутора студије, објаснио је да многи људи после јела и кувања не бришу посуде са зачинима. Истраживање је показало да свака посуда коју додирнете док припремате сирово месо може бити контаминирана и тога треба да будемо свесни.

Најжена/Ало

Пише:
Пошаљите коментар
СПЕЦИЈАЛИТЕТИ МАЂАРСКЕ И ШВАЈЦАРСКЕ КУХИЊЕ данас испред Променаде

СПЕЦИЈАЛИТЕТИ МАЂАРСКЕ И ШВАЈЦАРСКЕ КУХИЊЕ данас испред Променаде

26.10.2023. 11:35 11:40