clear sky
12°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТРИ ВАЖНА ПРАВИЛА ЗА ОДГОЈ СРЕЋНОГ И ЗДРАВОГ ДЕТЕТА Ово су нордијске методе васпитања

16.11.2023. 13:03 13:22
Пише:
Извор: pixabay.com/ilustracija

Линда Акесон Мекгурк, шведско-америчка списатељица и страствена поборница нордијске традиције „фрилуфтслив”, живи у Шведској, и она дели своје искуство стицања предности скандинавског приступа васпитању детета.

Њено уверење је да је важно подстицати децу и одрасле да што више времена проводе напољу. Преносимо њен чланак за „Си-Ен-Би-Си”.

Одрастајући у Шведској, моји родитељи су увек подстицали да што више времена проводим напољу - киша, снег или сјајно сунце. Ово је било углавном мотивисано концептом „фрилуфтслив”, скандинавским изразом који отприлике значи „живот на отвореном”.

Овај 164-годишњи концепт фрилуфтслив-а односи се на прихватање природе и представља значајан део шведске културе. Када су моја деца била мала, дозвољавао сам им да се пењу по стенама и дрвећу, истражују глибаве створења, копају рупе и играју се без интервенције одраслих, баш као што сам и ја радила.

Тренутно живим у Шведској, али када сам живела у Сједињеним Америчким Државама, не могу вам описати колико чудних погледа сам добијала када би људи сазнали да су се моје девојчице често играле напољу босоноге.

Као аутор књига „Живот на отвореном” и „Не постоји лоше време”, открила сам да „фрилуфтслив” није само начин да се уведу здраве навике код деце у раној доби - то је такође главни разлог зашто се нордијске земље обично рангирају међу најсрећнијима на свету.

1. Планирајте време напољу.

Јутарње и вечерње шетње су свете у шведској култури. Уколико време дозвољава, вечера се често служи напољу на тераси, док породице уживају око отвореног огњишта, на пример уз вруће кобасице.

У нордијским земљама такође је често видети вртиће на отвореном, или шумске школе, где деца већи део времена проводе у природи. Ако немате довољно времена, покушајте да спојите време проведено напољу са већ успостављеном навиком. На пример, прошетајте дете до вртића или школе уместо да га возите аутомобилом, или вечерајте пикник у парку уместо код куће.

2. Почните од онога што имате.

Златно правило фрилуфтслив-а је користити оно што имате и радити оно што можете без додатног напора. Природа је свуда око нас, и чак и у урбаним срединама и даље постоје птице за посматрање, цвеће за мирисање и дрвеће за грљење.

Ако имате прилику да водите децу на пешачење у дивљини или национални парк, то је дивно - али везе које ви и ваша деца стварате с природом свакодневно ће на њих оставити већи утисак. 

Девет од десет пута када уживам у фрилуфтслив-у са својом децом, то је шетња шумом близу нашег дома у Шведској.

3. Нека време не поквари ваш дан.

Деца се не рађају са предрасудама према времену, али брзо могу усвојити негативне ставове о одраслима према киши, ветру, хладноћи и врућини.

Традиција фрилуфтслив-а нас подстиче да пронађемо нешто вољено у сваком годишњем добу. У нордијским земљама, родитељи често користе стару изреку: „Не постоји лоше време, постоји само лоша одећа.” То мотивише децу да сваки дан излазе напоље, без обзира на време.

Наравно, када је време неповољно, можда је боље остати унутра. Али углавном, има толико тога што можемо добити облачењем деце према времену и дозвољавањем им да доживе радост трчања кроз пљусак, клизања по леденим барама и освежавања водом из прскалице у врелим данима.

(Дневник, К1инфо)

Аутор:
Пошаљите коментар
Српски психолог о васпитању деце: НЕ СМЕТЕ да штитите своје наследнике ОД ОБАВЕЗА И ОДГОВОРНОСТИ

Српски психолог о васпитању деце: НЕ СМЕТЕ да штитите своје наследнике ОД ОБАВЕЗА И ОДГОВОРНОСТИ

09.08.2023. 11:32 11:40
Патријарх: За васпитање деце најважнија молитва родитеља

Патријарх: За васпитање деце најважнија молитва родитеља

19.12.2021. 17:35 17:39