СРПСКА СЛАВА НЕ МОЖЕ СЕ ЗАМИСЛИТИ БЕЗ ПЕЧЕЊА Цена прасетине 2.200, а јагњетине 2.500 динара
ЧАЧАК: Сезона српских слава увелико је почела, а док не почне пост главно јело на трпези свакако је печење.
Хрскаво и вруће један је од најбољих српских деликатеса, али како каже млади печењар Немања Смиљанић из села Јежевица пут који се пређе до сервираног печења на трпези није лак и захтева пуно квалитетно одрађеног посла. Када је у питању тајна доброг прасећег печења Немања истиче да је у свежем месу и да се добро усоли.
- Након доброг сољења, важно је да се одмах стави на печење. Веома је важно да прасе буде младо, да буде свеже, да буде лепа корица, да буде усољено и на крају крајева да буде топло. Људи претежно воле топло печење, никако јучерашње и хладно, то се у Чачку не прашта, казао је он.
Потражња за печењем током славског периода је велика, али оно што је најважније јесте да цене нису драстично скочиле.
- Цена прасећег печења 2.200 динара, а јагњећег 2.500 динара, тренутно не печемо јагнетину, али иначе у сезони слава пеку се и јагњићи. Међутим, потражња за јагњећим печењем је мало мања, јер је овде у нашем крају народ навикао на прасетину, могуће мало и због цене, али обично деца и жене мало мање воле јагњетину, па се људи више одлучују за прасетину”, рекао је Немања Смиљанић.
Цена печења генерално је слична у свим деловима Србије, али због квалитета и популарности оно чачанско је можда за нијансу скупље од печења у другим градовима.
- Гости знају шта је квалитет и зато се не жале да плате који динар више. Ко год је на пропутовању кроз Чачак одлазак у печењару му је уписан црвеним словима на мапу, додаје Немања кроз осмех.
Текст и фото: РИНА