clear sky
3°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО СУ ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИЦИ ЗАУЗЕЛИ БОЛНИЦУ У ГАЗИ Слике страве и ужаса (фото, видео)

15.11.2023. 18:25 19:04
Пише:
Фото: Фонет/АП

Ово је 40. дан рата у Израелу, сукоба који је започео нападом припадника палестинске екстремистичке организације Хамас на југ земље из Појаса Газе 7. октобра.

Израел је објавио да његова војска изводи операцију против Хамаса у болници Ал Шифа у граду Гази.

Очевидац који се налази у болници казао је за BBC да су тенкови и командоси упали на главно одељење за хитни пријем.

Из Беле куће је поручено да пацијенти морају да буду заштићени.

- Ми не желимо да видимо борбе ватреним оружјем у болници - наведено је из администрације америчког председника Џоа Бајдена.

САД су објавиле да амерички обавештајци подржавају тврдње Израела да Хамас има командни центар испод "Ал Шифе", што је Хамас негирао.

Prеthodno је доктор из болнице, којој понестаје горива, казао да је 200 пацијената покопано тамо у масовној гробници.

Израел бомбардује Појас Газе од 7. октобра када је у нападима Хамаса убијено 1.200 људи, а више од 200 особа киднаповано и одведено у палестинску енклаву.

Министарство здравља у Појасу Газе, којим управља Хамас, објавило је да је више од 11.000 људи убијено од како је бомбардовање почело, а међу је животе изгубило више од 4.500 деце.

Уз око 1.500 тела хамасоваца која су пронађена на територији Израела, укупно је до сада сукоб однео више од 13.700 жртава.

Хамас: Оптужбе да користимо болницу за војне операције су јефтина пропаганда

Палестинска група Хамас одбацила је наводе израелске војске да је пронашла конкретне доказе да је болница Ал Шифа у Гази коришћена за војне операције, поручивши да је реч о јефтиној пропаганди.

"Оптужбе нису ништа друго, до наставка лажи и јефтине пропаганде којом Израел покушава да оправда свој злочин који има за циљ уништавање здравственог система у Гази", наводи се у саопштењу Хамаса, преноси Ал Џазира.

Русија послала помоћ

Русија је послала више од 140 тона хуманитарне помоћи за помоћ цивилном становништву Појаса Газе, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Са наше стране, настављамо активно да учествујемо у хуманитарним напорима за ублажавање страдања цивилног становништва. Авиони Министарства за ванредне ситуације су из Казања у Египат 10. новембра испоручили пошиљке хране и лекова за становнике Појаса Газе“, рекла је Захарова.

Она је приметила да се у условима јаке израелске блокаде Појаса Газе размере хуманитарне катастрофе шире. „У Појасу Газе и даље постоји акутна несташица хране, лекова и горива. Због текућих сукоба, једини гранични прелаз Рафах на граници са Египтом, који је и даље отворен за превоз хуманитарног терета, ради уз значајна ограничења.

Хуманитарна помоћ која преко њега стиже није довољна за покривање постојећих потреба“, додала је она.

Мировни план у десет тачака

Подсекретар УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс предложио је план у 10 тачака за окончање, како је навео, крвопролића у Гази.

„Док масакр у Гази свакодневно достиже нове нивое ужаса, свет у шоку и даље гледа како се болнице гранатирају, превремено рођене бебе умиру, а читаво становништво остаје без основних средстава за преживљавање. Овом се треба стати на пут“, навео је у саопштењу Грифитс.

У плану се позива на хуманитарни прекид ватре и наводи да је потребно олакшати проток конвоја са хуманитарном помоћи, отворити и друге контролне пунктове осим прелаза Рафа, дозволити испоруку горива, не ометати дистрибуцију хуманитарне помоћи, повећати број склоништа за расељена лица, створити систем заштите склоништа, организовати центре за дистрибуцију јавне помоћи, дозволити кретање цивила у безбедна подручја, обезбедити 1,2 милијарде долара.

Ердоган отворено оптужио Израел да је "терористичка држава"

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган данас је назвао Израел "терористичком државом" која намерава да уништи Газу заједно са свим њеним становницима.

У говору пред члановима своје странке, Ердоган је рекао да ће Турска предузети кораке да осигура да израелски политички и војни лидери буду изведени пред међународне судове.

- Израел спроводи стратегију потпуног уништења града и његових људи. Отворено кажем да је Израел терористичка држава - рекао је Ердоган.

Израелски војници у болници уз пуцње наредили свим Палестинцима старијим од 16 година да се окупе у дворишту

АФП је објавио да су десетине израелских војника данас, пуцајући у ваздух, наређивали становницима Појаса Газе који су се склонили у болницу "Ал Шифа" да се предају.

"Сви мушкарци од 16 година и старији да подигну руке увис и изађу из зграда ка унутрашњем дворишту да се предају", говорили су војници преко звучника на арапском језику.

Стотине младих људи је одмах изашло са разних одељења огромног комплекса болнице у западном делу града Газе, коју су опколили израелски тенкови и где се сукобљавају војници са борцима екстремистичког Хамаса и Исламског џихада.

Kurir.rs

Аутор:
Пошаљите коментар
АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА У ГАЗИ Гебрејесус: Изгубили смо контакт са здравственим особљем у болници Ал-Шифа

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА У ГАЗИ Гебрејесус: Изгубили смо контакт са здравственим особљем у болници Ал-Шифа

15.11.2023. 11:19 11:26