broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОМОЋ РЕПУБЛИЧКОГ ПИО ФОНДА И „УНИВЕРЕКСПОРТА” Уручени пакети новосадским пензионерима

14.11.2023. 10:11 10:35
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Удружење пензионера Новог Сада поделило је 241 пакет помоћи онима чије су пензије мање од 20.631,53 динара.

У пакетима су средства за хигијену и основне животне намирнице. Републички ПИО фонд је за 231 пакет издвојио 1.300.000 динара. Осим пакета које је платио ПИО фонд, „Универекспорт” је донирао додатних десет. 

Пензионерка И.З., која је са супругом дошла да преузме пакет, је за „Дневник” рекла да им таква врста помоћи много значи, пошто су им примања изузетно мала.

– Избегли смо из Хрватске деведесетих година. И данас смо подстанари. Моја пензија је 21.000, а муж има 18.000 динара – објаснила је И.З . – Како би мало побољшали кућни буџет супруг, који има 76 година, ради као обезбеђење једног објекта. Немамо избора морамо се некако сналазити. 

Милена Жарковић председница Удружења Пензионера Новог Сада казала је да су пакете добили корисници који имају минилане пензије и који су се пријавили на конкурс.

–  Ми смо дугогодишњи партнери ПИО фонда и од њих у prеthodnih осам година добијамо новац који се распоређује на два дела – рекла је Жарковић. – Једна део иде за упућивање корисника у бању, а други за солидарну помоћ односно за поделу пакета. Ове године делимо 231 пакет, а пријавило се 250 корисника пензија. Њих 19 није испунило услове, јер им пензије прелазе минимални износ. Нису прошли конкурс и уколико су се пријављивала оба члана породице с минималним износом. Само један члан је имао право на пакет.


Јефтић: Наредне године више новца за помоћ

Борис Јевтић, директор новосадске филијале ПИО Фонда који је такође присуствовао подели пакета, казао је да се та врста помоћи додељује сваке године на основу правилника о друштвеном стандарду корисника пензионера.

– Смисао поделе пакета је помоћ пензионерима са најмањим примањима. Наредне године планирамо и повећање количине новца за куповину намирница за пакете, а у складу са повећањем пензија – казао је Јефтић.


Појаснила је да пакет садржи основне животне намирнице: литар уља, два килограма шећера, три килограма брашна, тестенине, пиринач и остало.

– Наша Комисија је примила захтеве – казала је  Жарковић.. Урадили су ранг листу која је била истакнута на огласној табли Удружења пензионера. Седам дана су корисници пензија имали право приговора, а након тога је направљена коначна листа и сви су обавештени. Интересовање је велико и одзив је веома добар. Чим смо их обавестили дошли су да преузму пакете.

Добављач је како је даље рекла Универекспорт, која је донирала додатних десет пакета. Запослени у тој фирми су спаковали пакете и на сваком од њих пише спецификација намирница.

Удружење пензионера града Новог Сада, које је недавно прославило 77 година постојања нуди разне врсте помоћи најстаријим суграђанима, а броји чак 25.000 чланова. У оквиру Удружење делује и Комисија за солидарну помоћ која је задужена и за доделу пакета, а чија функција је да финансијски помогне кориснике пензија. Сваког месеца је могуће одобравање новчане помоћ коју је могуће вратити без камате на десет и више рата.

С. Аничић Илић

Аутор:
Пошаљите коментар
ОСИМ 20.000 ДИНАРА ПОМОЋИ ПЕНЗИОНЕРИМА, ОД 1. ЈАНУАРА СТИЖЕ НОВО ПОВЕЋАЊЕ Ево колико оно износи

ОСИМ 20.000 ДИНАРА ПОМОЋИ ПЕНЗИОНЕРИМА, ОД 1. ЈАНУАРА СТИЖЕ НОВО ПОВЕЋАЊЕ Ево колико оно износи

13.11.2023. 07:47 07:56
ДАНАС ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА УВЕЋАНИХ ПЕНЗИЈА Пензионери, стиже новац

ДАНАС ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА УВЕЋАНИХ ПЕНЗИЈА Пензионери, стиже новац

02.11.2023. 07:38 07:45
ГРАД БРИНЕ О СВОЈИМ НАЈСТАРИЈИМ СУГРАЂАНИМА Новосадски пензионери, њих 250, на одмору и опоравку у бањи Крупањ

ГРАД БРИНЕ О СВОЈИМ НАЈСТАРИЈИМ СУГРАЂАНИМА Новосадски пензионери, њих 250, на одмору и опоравку у бањи Крупањ

30.10.2023. 09:39 09:47