overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Одлична сезона Веслачког клуба Тамиш из Панчева: Успех очекиван, циљеви порасли

11.11.2023. 11:38 11:57
Пише:
Извор: ВК Тамиш

Има разлога за задовољство Веслачки клуб Тамиш због сезоне која је иза њега јер су сви зацртани циљеви испуњени.

Од једног сениорског дебија за репрезентацију Србије, јуниорског на светским првенствима, првог одласка у Сједињене Америчке Државе у женској конкуренцији и напретка млађих категорија, Панчевци су заблистали у 2023. години.

– Ова сезона је била успешнија од prеthodnih. Нећу да кажем да нисмо то очекивали. Све што смо испланирали, то смо и одрадили – рекао је за „Дневник” тренер Тамиша Огњен Матијевић.

Први успех на међународној сцени остварен је у Паризу на 43. масовној регати, на којој је учествовало више од две хиљаде посада.

– Наши јуниори су освојили два злата. Марко Јанчикин је са Милошем Лавирцем из зрењанинског Бегеја био најбољи у дубл скулу. Њих двојица су са још наша два члана, Петром Перићем и Лазаром Ковачевићем у четверцу скул, такође победили – осврнуо се Матијевић на смотру у Француској.

Ове сезоне је Тамиш био запажен на Првенству Србије освојивши шест медаља, а био је четврти у укупном пласману иза београдских тимова Партизана, Црвене звезде и Графичара

Уследили су и репрезентативни наступи Панчеваца.

– Милош Бошков је дебитовао у дресу са државним грбом и на Светском првенству за млађе сениоре у Пловдиву био је шести у четверцу скул. Први пут смо имали јуниора на шампионату света, Марко Јанчикин је са Лавирцем заузео 21. позицију. Био је и на Балканијади четврти у четверцу скул, а стипендиста је и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Пионир Коста Вујков био је на кампу у Немачкој са још 15 вршњака из Србије – описао је успехе Матијевић. 


Женско веслање равноправно с мушким

Тамиш је почео са промоцијом веслања у школама и имао је добар одзив девојчица.

– Један од циљева нам је да пробамо да развијемо женско веслање, да буде равноправно с мушким. Прошле године смо имали седам, осам девојака у клубу, сада их је 18. Лепо смо урадили промоцију веслања, дошло је много девојчица и надамо се да ће се задржати у овом спорту. Школа веслања и даље траје, преко зиме ћемо радити на ергометрима, вежбице снаге и кондиције, а када је лепо време учићемо основне ствари на води – истакао је Огњен Матијевић.


После ових дебитантских наступа искристалисали су се и циљеви за 2024.

– Милош и Марко ће свако у својој категорији пробати да обезбеде А финале европског и светског првенства и да јуре медаљу, док ће Петар Перић покушати да уђе у репрезентацију и такође оде на шампионате Европе и планете. Циљ нам је и Балканијада и добар резултат на државном – додао је Матијевић.

Ове сезоне је Тамиш био запажен на Првенству Србије освојивши шест медаља, а био је четврти у укупном пласману иза београдских тимова Партизана, Црвене звезде и Графичара.

– Прваци су постали јуниори Петар Перић и Марко Јанчикин у дубл скулу, а вицешампиони су Милош Бошков у скифу за лаке сениоре, Николина Герстнер у кадетском скифу и Перић и Бошков у дубл скулу за лаке сениоре. Бронзе су узели пионири Лазар Стојадиновић и Коста Вујков у дубл скулу и четверац у саставу Перић, Јанчикин, Лазар Ковачевић и Војин Милосављевић – навео је Огњен Матијевић.

Са њим успешно у клубу раде и тренери Игњат Радовановић, задужен за женску екипу и Бојан Симић за школицу веслања, док са рекреативцима ради Милош Бошков. Имају Панчевци и успешног ветерана, прави пример млађима, Бошка Бјелајца, који је ове године постао двоструки шампион Старог континента, а прошле је поред европске титуле, узео и светску.


Мина Михајловић у САД

Мина Михајловић је прва веслачица Тамиша која је добила стипендију и отишла у Сједињене Америчке Државе. Пре ње су то учинили само мушки чланови панчевачког клуба. Мина студира хемију и весла за Универзитет у Портланду.

– Лазар Ковачевић и Петар Перић су почели да обављају разговоре са универзитетима па ће највероватније и они „преко баре”. Током летњег распуста ће веслати за клуб и јурити место у репрезентацији – рекао је Огњен Матијевић.


 

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
МАЧКОВИЋ И ВАСИЋ НИСУ СИГУРАН ТАНДЕМ ЗА ОИ У ПАРИЗУ: Веслачи Србије почели са радом за нову сезону, све опције отворене

МАЧКОВИЋ И ВАСИЋ НИСУ СИГУРАН ТАНДЕМ ЗА ОИ У ПАРИЗУ: Веслачи Србије почели са радом за нову сезону, све опције отворене

27.10.2023. 09:49 09:57
ЈОВАНА АРСИЋ ЗА ДНЕВНИК Променила себе и победила таласе

ЈОВАНА АРСИЋ ЗА ДНЕВНИК Променила себе и победила таласе

31.05.2023. 10:43 10:46
ВЕСЛАЧИЦА ЈОВАНА АРСИЋ О НАЈУСПЕШНИЈОЈ СЕЗОНИ У КАРИЈЕРИ Европска бронза и карта за Париз остварени циљеви

ВЕСЛАЧИЦА ЈОВАНА АРСИЋ О НАЈУСПЕШНИЈОЈ СЕЗОНИ У КАРИЈЕРИ Европска бронза и карта за Париз остварени циљеви

27.09.2023. 09:29 09:34