(ВИДЕО) СРЕДЊОШКОЛЦИ СПРЕМАЛИ ХРАНУ С КЛИНЦИМА ИЗ ВРТИЋА Европски дан правилне исхране и кувања са децом
Поводом Европског дана правилне исхране и кувања са децом, ученици СШ „Светозар Милетић” (смер кулинарски техничар) припремали су здраве оброке за малишане из вртића „Венди”, који су јуче у просторијама те предшколске установе изразили жељу да једу што више воћа и поврћа и показали да познају већину намирница са трпезе.
Из Института за јавно здравље истакли су да су кроз низ различитих активности у оквиру националне кампање „Октобар месец правилне исхране 2023. године”, уз подршку Градске управе за здравство, желели да науче најмлађе колико је важно да имају што више здравих оброка, а не само у периоду када се обележава Светски дан хране или Европски дан кувања са децом.
– Правилна исхрана је један од значајнијих фактора који утиче на наше здарвље, нарочито деце – рекао је доктор специјалиста социјалне медицине Центра за промоцију здравља са Института за јавно здравље Војводине Душан Чанковић. – То смо показали на примеру богатог доручка, а најмлађи су имали прилику да науче како да припреме ужину или оброк, који би био користан за њихово здравље.
Он истиче да деца предшколског узраста већ знају шта би требало више, а шта мање да једу, као и зашто је значајна физичка активност. Када је реч о исхрани у вртићима, Институт за јавно здравље Војводине редовно контролише кухиње на нивоу града и округа, те да је исхрана избалансирана, а здраве намирнице заступљене.
Здрав оброк за 20 минута
Под руководством наставника Милана Кнежевића, ученици СШ „Светозар Милетић” су од раних јутарњих часова припремали најздравије порције за децу из вртића, те су се на столу нашле разне ђаконије пригодне за доручак. Било им је потребно око 20 минута да спреме здрав, а једнако укусан оброк.
- Спремили смо деци да доручкују и слано и слатко, тако да је на столу било разног воћа, попут грожђа али и сувих шљива и кајсија – рекла је ученица трећег разреда из СШ „Светозар Милетић” Дарија Пилиповић. - Од сланих и здравих намирница малишанима смо послужили тост, млади сир, туњевину, краставце, жуту и црвену паприку, мало хумуса, чери парадајза и на крају воћни јогурт.
Да се о здравој исхрани свакодневно говори, казује нам и чињеница да је брз начин живота утицао на то да су неке намирнице, попут брзе хране или слаткиша, заступљеније и оне, нажалост, доводе до гојазности и других здравствених проблема. Због тога из Института за јавно здравље Војводине апелују на родитеље да оброци буду правилни у кућним условима.
– Желимо да утичемо на то како се родитељи хране, јер су пацијенти често адолесценти са нездравим навикама у исхрани, а које су усвојили од својих родитеља – казала је лекар специјалиста хигијене из Института за јавно здравље Војводине др Драгана Балаћ. – Предложили смо девојчицама и дечацима да пробају суве кајсије и суве шљиве. Они то до сада нису пробали и баш су се одушевили.
А. Чегар