(VIDEO) SREDNJOŠKOLCI SPREMALI HRANU S KLINCIMA IZ VRTIĆA Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja sa decom
Povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom, učenici SŠ „Svetozar Miletić” (smer kulinarski tehničar) pripremali su zdrave obroke za mališane iz vrtića „Vendi”, koji su juče u prostorijama te predškolske ustanove izrazili želju da jedu što više voća i povrća i pokazali da poznaju većinu namirnica sa trpeze.
Iz Instituta za javno zdravlje istakli su da su kroz niz različitih aktivnosti u okviru nacionalne kampanje „Oktobar mesec pravilne ishrane 2023. godine”, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, želeli da nauče najmlađe koliko je važno da imaju što više zdravih obroka, a ne samo u periodu kada se obeležava Svetski dan hrane ili Evropski dan kuvanja sa decom.
– Pravilna ishrana je jedan od značajnijih faktora koji utiče na naše zdarvlje, naročito dece – rekao je doktor specijalista socijalne medicine Centra za promociju zdravlja sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine Dušan Čanković. – To smo pokazali na primeru bogatog doručka, a najmlađi su imali priliku da nauče kako da pripreme užinu ili obrok, koji bi bio koristan za njihovo zdravlje.
On ističe da deca predškolskog uzrasta već znaju šta bi trebalo više, a šta manje da jedu, kao i zašto je značajna fizička aktivnost. Kada je reč o ishrani u vrtićima, Institut za javno zdravlje Vojvodine redovno kontroliše kuhinje na nivou grada i okruga, te da je ishrana izbalansirana, a zdrave namirnice zastupljene.
Zdrav obrok za 20 minuta
Pod rukovodstvom nastavnika Milana Kneževića, učenici SŠ „Svetozar Miletić” su od ranih jutarnjih časova pripremali najzdravije porcije za decu iz vrtića, te su se na stolu našle razne đakonije prigodne za doručak. Bilo im je potrebno oko 20 minuta da spreme zdrav, a jednako ukusan obrok.
- Spremili smo deci da doručkuju i slano i slatko, tako da je na stolu bilo raznog voća, poput grožđa ali i suvih šljiva i kajsija – rekla je učenica trećeg razreda iz SŠ „Svetozar Miletić” Darija Pilipović. - Od slanih i zdravih namirnica mališanima smo poslužili tost, mladi sir, tunjevinu, krastavce, žutu i crvenu papriku, malo humusa, čeri paradajza i na kraju voćni jogurt.
Da se o zdravoj ishrani svakodnevno govori, kazuje nam i činjenica da je brz način života uticao na to da su neke namirnice, poput brze hrane ili slatkiša, zastupljenije i one, nažalost, dovode do gojaznosti i drugih zdravstvenih problema. Zbog toga iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine apeluju na roditelje da obroci budu pravilni u kućnim uslovima.
– Želimo da utičemo na to kako se roditelji hrane, jer su pacijenti često adolescenti sa nezdravim navikama u ishrani, a koje su usvojili od svojih roditelja – kazala je lekar specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Dragana Balać. – Predložili smo devojčicama i dečacima da probaju suve kajsije i suve šljive. Oni to do sada nisu probali i baš su se oduševili.
A. Čegar